Читај ми!

Оскрнављена православна црква у Штимљу

Црква светог Арханђела Михајла у Штимљу оскрнављена је и потпуно опустошена. То један од најозбиљнијих напада на српске православне цркве последњих година и таква недела се не смеју толерисати, саопштено је из Рашко-призренске епархије.

Црква светог Арханђела Михајла у Штимљу, на Косову и Метохији, оскрнављена је и опљачкана, саопштила је Рашко-призренска епархија. Установљено је да је однет комплетан оловни кров и да је црква потпуно опустошена.

Сви прозори на доњем делу цркве поломњени су каменицама које су у цркву убациване са стране. Врата на припрати храма су такође поломљена. Унутрашњост цркве је демолирана и из зидова су извађени електрични каблови. У припрати храма налази се већа рупа у зиду из које су извучени уређаји за електро-инсталацију цркве.

Полиција у Штимљу ухапсила је четири Албанца осумњичена да су оскрнавили цркву.

Из Епархије кажу да је то један од најозбиљнијих напада на српске православне цркве последњих година. Владика рашко-призренски Теодосије изјавио је да се ради о вандалском чину и да од косовских органа очекује да предузму оштрије мере заштите православних објеката.

"Најоштрије осуђујемо скрнављење наше цркве у Штимљу, која је обнављана претходних година новчаним средствима УНЕСКО и за чију се заштиту наша Црква годинама мукотрпно залагала", наведено је у саопштењу Рашко-призренске епархије.

Протојереј ставрофор Живојин Којић, задужен за Цркву светог Арханђела Михајла у Штимљу, посетио је храм након што је добио информације да је на цркви причињена озбиљна штета.

"И овом приликом се показало да ово друштво и посебно Косовска полиција нису у стању да заштите хришћанске светиње од безобзирног уништавања и пљачке", наводи се у саопштењу. Из Епархије најављују да ће обавестити све међународне факторе, УНЕСКО, али и генералног секретара УН, који ускоро треба да посети Косово и Метохију.

"Косово је, нажалост, данас једина територија на мапи Европе где се скрнаве и уништавају хришћанске цркве, што представља огромну срамоту пред целим цивилизованим светом", истиче се у саопштењу.

Из Епархије указују да ниједно друштво не може да се нада бољој будућности, уколико већ годинама допушта уништавање верске и културне баштине која представља темељ европске цивилизације.

Храм светог Арханђела Михајла у Штимљу саграђен је почетком 20. века и тешко је оштећен након оружаног сукоба на Косову и Метохији 1999. године. Нова страдања овај храм је претрпео у мартовском погрому 2004. године, а процес обнове је почео 2005. године, чишћењем храма и постављањем нових врата, прозора и металне ограде.

У периоду 2009-2010. обнову храма је преузео УНЕСКО и обезбедио новчана средстава у износу од 75.000 евра, а и поред наставка обнове често су се дешавале крађе материјала и оштећења.

У последњем извештају Савета Европе из априла 2012. године посебно се наглашава потреба боље заштите тог објекта.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво