Читај ми!

Нове дилеме око формирања владе

Избор Томислава Николића за председника Србије донео је нове дилеме око формирања владе. Међу могућим решењима и кохабитација. Аналитичари сматрају да би без Ивице Дачића свака математика била компликована, а влада на стакленим ногама.

Након избора Томислава Николића за председника државе, поставља се питање ко ће формирати нову владу – да ли опстаје већ постигнут договор демократа и коалиције око СПС-а или нове околности мењају до сада најављивану математику парламентарне већине. Поставља се питање и да ли демократе и напредњаци и даље искључују могућност велике коалиције.

У странци новог председника поручују да је контаката било, али само како би Томислав Николић примио честитке.

Избором на једну функцију Николић се одриче друге. До краја недеље поднеће оставку у странци, а чим положи заклетву, разговараће са свим партијама које су ушле у парламент.

Напредњаци су сигурни да се прављење већине компликује, не искључују различите варијанте, али о томе до сад, тврде, није било речи.

"Ми ћемо се трудити да у наредном периоду имамо добру владу. Ако је буде формирала Српска напредна странка, ми сматрамо да је таква влада најбоља, али ако се буде формирала са другачијом већином председник ће разговарати и сарађивати и са таквом већином, јер је то у интересу грађана", каже функционер СНС-а Небојша Стефановић.

Како је рекао Стефановић, власт по сваку цену није њихов интерес и нешто за шта се боре.

Да није било разговора о влади тврди и коалициони партнер напредњака Велимир Илић, за кога је Томислав Николић од данас српски Путин.

"Можда је неко негде разговарао уз кафу нешто, али ништа званично", рекао је Илић.

Први човек Србије коначно је дошао, један домаћин, из једне домаћинске куће, рекао је Илић и додао да зато и очекује да ће поћи путем Путина, да ће се Србија покренути и доживети развој.

Владу нећемо добити тако брзо као што се веровало, сматра директор Центра за нову политику Владимир Тодорић. Јул или август је реалан рок, каже Тодорић и не доводи у питање опстанак договора демократа и Дачића.

"Из перспективе политичара кохабитација је нешто најгоре, јер стално осећају да су им руке везане, да не могу да извршавају овлашћења", каже Тодорић.

Међутим, према његовим речима, са аспекта грађана, то ствара систем где учесници једног процеса једни друге контролишу и онда постоји и бољи рад парламента.

Чак и уколико би нова ситуација могла да резултира отвореном трговином мандатима и уколико би се у обзир узеле гласине о могућем распаду неких коалиција, рачуница је јасна – без Ивице Дачића свака математика била би компликована, а влада на стакленим ногама, сматрају аналитичари.

Из колиције СПС–ПУПС–ЈС уверавају да су привржени договору са демократама и да унутар тог тројца неће бити коалиционих вероломстава.

"Желимо Николићу да честитамо и пожелимо успешан рад на месту председника Србије, али што се тиче преговора око владе мислим да ту неће бити неких већих проблема и да ће се наставити започети разговори између лидера коалиције СПС–ПУПС–ЈС и ДС-а и још неког ко буде прихватио програм наше коалиције", рекао је потпредседник ЈС-а Петар Петровић.

"У нашем коалиционом споразуму СПС–ПУПС–ЈС могуће је да странке и појединачно бирају своје партнере, али ја се залажем за јединство коалиције, јер са 44 посланика снажније можемо да утичемо на формирање владе него са 25, 12 или седам појединачних посланика", каже Момо Чолаковић из ПУПС-а.

У ДС-у и СПС-у није било доступних за коментар о новој владајућој већини. Остале партије углавном сматрају да је рано за процене и да свој став прво треба да обелодане најкрупнији играчи политичке сцене.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво