Читај ми!

Ни Уганда није признала Косово

Уганда није признала једнострано проглашену независност Косова, нити има намеру да то учини у будућности, каже министар спољних послова Србије Вук Јеремић. То ми је директно потврдио министар спољних послова Уганде, каже Јеремић.

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић изјавио је да Уганда није признала једнострано проглашену независност Косова, нити има намеру да то учини у будућности.

"Ово ми је данас директно потврдио министар спољних послова те земље Орјем Хенри Окело", рекао је Јеремић у изјави Танјугу.

По среди је, указао је Јеремић, још један покушај обмањивања од стране привремених институција у Приштини, као што је то чињено и у случају Нигерије или Централноафричке Републике.

"Могуће је да је дошло до подмићивања неких људи блиских тамошњим властима, али нема промене става ових афричких држава према поштовању суверенитета и територијалне целовитости Србије", истакао је шеф српске дипломатије.

Јеремић је напоменуо да су приштински политичари под све већим притиском међународних чинилаца да одустану од својих ригидних ставова у дијалогу са Београдом и "на овај начин очигледно покушавају да скрену пажњу домаће јавности са те, за њих, врло непријатне чињенице".

Иначе, заменик премијера Косова Беџет Пацоли је, пре два дана, на четврту годишњицу једностраног проглашења независности Косова, рекао да је Уганда признала независност Косова.

Пацоли је тада рекао да му је пренета "вербална нота" Министарства спољних послова Уганде о признању Косова. Тачијевом заменику, иначе, ово није први пут да лично саопштава вести о признању, а да се доцније те информације покажу нетачним.

Признања која се нису десила

Приштина је већ неколико пута тврдила да су поједине афричке земље признале независност.

Последња у низу ових тврдњи је случај Централноафричке Републике за коју се испоставило да није тачна.

У случају неколико земаља се догађало да су корумпирани званичници примали новац како би заузврат признали Косово. Ипак, како је пре неколико дана напоменуо министар Јеремић у Централноафричкој Републици то није успело.

Прошле године су и делегације Омана и Гвинеје Бисао, на скупу Несврстаних у Београду, званично потврдиле да никада нису признале Косово, иако су то тврдиле приштинске власти.

Чињеница која евентуална признања чини још мање вероватним јесте политичка ситуација на афричком континенту.

Наиме, сепаратизам је један од највећих проблема земаља овог континента, па се већина афричких земаља принципијелно држи става о неповредивости суверенитета и територијалног инегритета. 

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво