РТС :: Вести https://www.rts.rs/vesti/rss.html Најновије вести, анализе и извештаји са лица места из Србије, Балкана и света. Будите у току са политичким, друштвеним и пословним трендовима sr https://www.rts.rs/img/logo.png РТС :: Вести https://www.rts.rs/vesti/rss.html Судар код Зрењанина, погинуо мушкарац https://www.rts.rs/vesti/hronika/5443996/saobracajna-nesreca.html Једна особа је погинула у судару два аутомобила на путу између села Орловат и Ботош код Зрењанина. На путу између села Орловат и Ботош код Зрењанина догодила се тешка саобраћајна несрећа, у којој је једна особа погинула.

РТС-у је потврђено у полицијској управи Зрењанин да је дошло до судара два аутомобила, али да се не зна узрок несреће.

Несрећа се догодила око 18 часова, а страдао је мушкарац стар 60 година, који је управљао возилом марке "рено".

Возач и путник из другог возила марке БМВ су повређени и превезени у Ургентни центар.

Према подацима који се могу добити са лица места, оба аутомобила су претрпела озбиљна оштећења.

Тај део пута је био затворен за саобраћај у време трајања увиђаја. 

]]>
Sun, 19 May 2024 22:04:31 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5443996/saobracajna-nesreca.html
Све звезде Пољопривредног сајма у Новом Саду - три бика и прскалица од пола милиона евра https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5443966/poljoprivredni-sajam-novi-sad.html На Пољопривредном сајму у Новом Саду, уз најновију механизацију, приказано је више од 800 грла говеда, оваца, коза и коња. Највеће интересовање је на штанду где су највећи примерци говеда тешки око једну и по тону. Звезде изложбе на Пољопривредном сајму су три бика. Роби тренутно тежи 1620 килограма и из бачког је села Пачир.

"Има добру генетику, од наше краве код нас се телио од аустријског бика Пандоре. Био је најлепши као мали и оставили смо га чисто из забаве. Ништа друго", каже Дејан Такач из Пачира.

У стаду Раденка Јеремића из Салаша Црнобарског, где има 400 говеда, издвојили су се Јаблан са 1600 и Белиша са "само" 1380 килограма.

"То се све замета у исту приколицу. Измиксује се храна и подели се свима. И они једу по вољи као и они други – Они само вероватно поједу мало више", објашњава Раденко Јеремић из Салаша Црнобарског како су Јаблан и Белиша постали тако крупни.

Синови помажу тати око оваца

Први пут излажу Велимирови из Фаркаждина. Никола и Лука још немају 18, али су увелико у овчарству.

"Тата воли овце и онда кад је узео овце и ја сам узео да му помажем и самим тим заволео уз то", каже млади Никола Велимиров из Фаркаждина.

"Овај `ил де франс`, пре свега што је товна раса и то људе занима – пре свега месо. Да се гаји кући, а не на паши. Много је квалитетније месо", каже Николин брат Лука Велимиров.

Највећа машина Пољопривредног сајма

Уз рекордере међу говедима и овцама и рекордери међу механизацијом.

По радном захвату и цени највећа изложена машина је прскалица.

Самоходна је, кошта око пола милиона евра и нашла је купца.

"Битно је да се она може подићи до два метра висине и да може ући у било који међуредни захват. У фази метличења ниједна друга машина не може ући", Саша Вучковић из компаније "Хорш".

Знатно су мањих габарита али без њих ни пољопривреда више не може па ни сајам – дронови су посебно корисни у заштити биља.

"Дневни учинак је негде око 100 хектара, плус минус. Наравно у зависности од тога да ли су припремљени препарати, да ли је логистика добра", Ненад Миловановић из компаније "Ливона".

Неизоставни и на њиви и на сајму трактори. Највећу пажњу привукли су они са еко моторима обавезним уколико се купују преко ИПАРД фонда.

]]>
Sun, 19 May 2024 21:34:08 +0200 Економија https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5443966/poljoprivredni-sajam-novi-sad.html
Како је Драгољуб Трифуновић себи спасао живот – превенцијом до сигурног здравља https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5443917/kako-je-dragoljub-trifunovic-sebi-spasao-zivot--prevencijom-do-sigurnog-zdravlja.html У више од 160 здравствених установа грађани су могли да се превентивно прегледају – бесплатно. Сви, и они без здравственог осигурања, могли су да измере притисак, ураде ЕКГ и ултразвук абдомена, провере шећер и крвну слику. Многи су дошли, а неки захваљујући томе избегли најгоре. Данашњи превентивни преглед спасао је живот Драгољубу Трифуновићу.

Без симптома дошао је у Клиничко-болнички центар "Бежанијска коса" и изненадио се када су му рекли да има анеуризму абдоминалне аорте. Затим је пребачен је у Ургенти центар.

"Гледао сам бледо, а право да вам кажем и мало слабије чујем, па нисам нешто ни много разумео. Доћи ће после извештај, па ћемо да простудирамо ја, жена и ћерка. Ово је сада овако брзо испало, иди, тамо вамо", каже Трифуновић.

Случај Драгољуба Трифуновића

Драгољубу Трифуновићу је на превентивном прегледу утврђена велика анеуризма абдоминалне аорте око седам центиметра, која је потенцијлано животно угрожавајућа, каже радиолог КБЦ "Бежанијска коса" Јована Лалатовић.

"Ми не можемо да предвидимо када ће и како та анеуризма пући, али то може бити питање тренутка", наводи др Лалатовић.

Трифуновић је у Ургентном центру, а др Слободан Челебић чека процену дежурног васкуларног хирурга о случају пацијента.

"Да ли ће одмах да иде у операциону салу или ћемо заказати неки елективни операциони захват у наредном периоду", објашњава могућности доктор Челебић из Ургентног центра.

Превентивни преглед здравља вредан

Да провере здравствено стање, без заказивања и упута, чини се, овог викенда дошло је више грађана него раније. 

Могућност да се за један дан уради 3-4 прегледа је предност, истиче једна суграђанка која је искористила недељу за превентивни преглед.

"У прва два сата организације ових превентивних прегледа је прегледано 150 пацијената, од тога је 15 упућено на даљу дијагностику", каже Др Снежана Половина, руководилац Поликлинике УКЦС.

Објашњава да су пацијенти углавном даље упућивани код кардиолога и уролога.

Прилика за проверу здравственог стања

Праксу током прегледа објашњава ендокринолог КБЦ "Звездара" др Милица Марјановић Петковић.

"Ако је превентивним тестом измерен висок крвни притисак или верификована нека артитмија или било каква промена он буде упућен на ЕКГ у пратњи медицинског особља на хитан интернистички пријем", каже докторка Петковић.

Сваке године у Србији због болести срца и крвних судова премине око 56 хиљада људи, а због рака око 20 хиљада.

Променом животних навика и превентивним прегледима је могуће утицати да ситуација не буде таква.

]]>
Sun, 19 May 2024 20:12:43 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5443917/kako-je-dragoljub-trifunovic-sebi-spasao-zivot--prevencijom-do-sigurnog-zdravlja.html
Временска прогноза за 20. мај 2024. https://www.rts.rs/vesti/vreme/5443816/vremenska-prognoza-za-20-maj-2024.html У целој земљи ноћас су могуће и временске непогоде, и зато Хидрометеоролошки завод упозорава и наранџастим метео алармом. Може пасти и 40 л/м кише. Већ сутра разведравање, прво на западу земље. Али на југозападу и по подне може бити пљускова. Остајемо под утицајем овог топлог ваздуха. Ујутру температура од 14, а највиша до 27 степени. У главном граду пљускови после поноћи, а сутра сунчано. Темпераутра до 27 степени.

 

Прогноза времена, упозорење и вероватноћа остварења опасне појаве
(Извор: РХМЗ)

20.05.2024. Понедељак: Променљиво облачно и топло са сунчаним интервалима и локалном појавом кише и пљускова са грмљавином. Ујутро и пре подне падавине се очекују углавном у источним, јужним и централним, а после подне у западним и југозападним крајевима, док ће у осталим пределима бити ређа појава. Ветар слаб променљив, у кошавском подручју и умерен, а на југу Баната јак југоисточни. Најнижа температура од 14 до 19, а највиша од 23 до 27 степени. Упозорење: Локална појава грмљавина, вероватноћа 95%. Количина падавина ≥ од 20 l/m² за 3 h, вероватноћа 80%.

21.05.2024. Уторак: Променљиво облачно и нестабилно, местимично са кишом и локалним пљусковима са грмљавином, углавном после подне, а увече ће се интензивирати на северу Србије. Ветар слаб и умерен, у кошавском подручју и јак, а на југу Баната у доњем Подунављу и олујни, јужни и југоисточни, увече и током ноћи у слабљењу. Најнижа температура од 14 до 18, а највиша дневна од 23 до 28 степени. Упозорење: Локална појава грмљавина са градом и количином падавина ≥ од 20 l/m² за 3 h, вероватноћа 90%. Удари ветра > 17 m/s, вероватноћа 90%.

22.05.2024. Среда: Променљиво облачно, местимично с кишом и локалним пљусковима са грмљавином, углавном после подне. Ветар слаб и умерен, јужни и југозападни, на југу Баната југоисточни. Најнижа температура од 13 до 17, а највиша дневна од 24 до 27 степени. Упозорење: Локална појава грмљавина са количином падавина ≥ од 20 l/m² за 3 h, вероватноћа 70%.

23.05.2024. Четвртак: Променљиво облачно са сунчаним интервалима, на северозападу углавном суво, у осталим крајевима местимично с кишом и пљусковима с грмљавином. Ветар слаб до умерен, западни и северозападни. Најнижа температура од 11 до 15, а највиша од 23 до 26 степени. Упозорење: Локална појава грмљавина са градом и са количином падавина ≥ од 20 l/m² за 3 h, вероватноћа 60%.

]]>
Sun, 19 May 2024 19:17:01 +0200 Време https://www.rts.rs/vesti/vreme/5443816/vremenska-prognoza-za-20-maj-2024.html
Словачки министар полиције: Испитујемо могућност да атентатор на Фица није деловао сам https://www.rts.rs/vesti/svet/5443933/slovacki-ministar-policije-ispitujemo-mogucnost-da-atentator-na-fica-nije-delovao-sam.html Матуш Шутај-Ешток, министар унутрашњих послова Словачке каже да тамошњи званичници разматрају и могућност да на премијера Роберта Фица атентат није извршио "вук самотњак". Матуш Шутај-Ешток навео је да се на основу оперативних информација разматра и могућност да иза злочина стоји група људи.

"Два сата након извршења дела, извршиоцу је обрисана сва историја на Фејсбуку и комуникације, а то, по свему судећи, нису учинили ни он ни његова супруга", истакао је Шутај-Ешток, преносе словачки медији.

Словачки министар је позвао људе да престану да кују завере око атентата на словачког премијера и истакао да саучесници нису две особе из Хандлове, како се шире гласине на друштвеним мрежама.

Шутај-Ешток је, такође, именовао четири особе оптужене за претње или одобравање атентата.

Заменик премијера и министар одбране Роберт Kалињак саопштио је да ће Савет за државну безбедност Словачке заседати у среду, 22. маја, да би се позабавио ситуацијом после атентата на премијера Роберта Фица.

Додао је да је здравствено стање словачког премијера тешко али стабилно и да су прогнозе позитивне.

Kалињак је казао новинарима да су лекари на јутарњем конзилијуму утврдили да је премијер ван животне опасности, али да је његово стање тешко, пренео је портал Aktuality.

Лекари су, такође, одлучили да Фицо за сада не буде пребачен из болнице у Банској Бистрици.

]]>
Sun, 19 May 2024 18:05:48 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5443933/slovacki-ministar-policije-ispitujemo-mogucnost-da-atentator-na-fica-nije-delovao-sam.html
Јачање војних веза Француске и Јапана и балансирање Париза између Вашингтона и Пекинга https://www.rts.rs/vesti/svet/5443775/jacanje-vojnih-veza-francuske-i-japana-i-balansiranje-pariza-izmedju-vasingtona-i-pekinga.html У медијској сенци предстојеће европске турнеје кинеског председника Си Ђинпинга, почетком овог месеца, протекла је посета јапанског премијера Фумија Кишиде Француској, током које су се две земље договориле да отпочну преговоре о закључивању споразума о реципрочном приступу војних трупа. У медијској сенци важне европске турнеје кинеског председника Си Ђинпинга, која је обухватила и нашу земљу, протекла је посета јапанског премијера Фумија Кишиде Француској.

Кишида, који се нашао у Паризу само четири дана пре кинеског лидера, са домаћином председником Емануелом Макроном разговарао је о јачању војно-политичких односа између две земље.

Медији у Земљи излазећег сунца нису дали много детаља то томе о каквој је сарадњи конкретно реч, већ су просто пренели речи јапанског премијера да је постигнут договор о отпочињању преговора о споразуму о реципрочном војном приступу, који ће омогућити да две земље интензивирају праксу гостовања поморских и ваздухопловних ефектива на територији оне друге.

Смисао војног присуства европских чланица НАТО-а у Источној Азији

Кишида и Макрон разговарали су и о сарадњи у развоју вештачке интелигенције, као и спортској и културној размени везаној за Олимпијске игре у Паризу и Светску изложбу у јапанском граду Осаки.

Дискутовали су и о политичкој и војној ситуацији у Источној Азији, на Блиском истоку и у Украјини, и како је то већ уобичајена пракса на састанцима лидера западних земаља и њихових блиских савезница, сагласили се да координишу напоре на одржавању међународног „поретка заснованог на правилима“.

За Источну Азију, међутим, најважније су импликације њихове одлуке о даљем јачању међусобних војних веза. Оно је део широг контеста у којем последњих година, на иницијативу Вашингтона и уз одобравање у престоницама његових војно-политичких савезница у региону Токију и Сеулу, расте присуство војних бродова и ваздухоплова западноевропских земаља попут Француске и Немачке у Источној Азији.

То повећано присуство усмерено је пре свега на демонстрацију подршке (антикинеском) режиму на Тајвану и политичког јединства Запада, али и на праћење и обуздавање дејства кинеске и руске армије, те на надзор војног деловања и чвршће спровођење санкција против Северне Кореје.

Релативно уравнотежени став Француске

Француски војни авиони су у јулу прошле године, поводом обележавања педесетогодишњице завршетка Корејског рата, посетили и одржали војне вежбе са јапанским, а потом и јужнокорејским ратним ваздухопловством.

У септембру прошле године француске и јапанске копнене снаге су одржале своју прву заједничку војну вежбу на француском тлу, и то управо на пацифичком острву Нова Каледонија, које ових дана потресају протести Канака, домородачког народа, који добрим делом прижељкује независност од Париза. Њој је претходила и мања морнаричка вежба на истом острву.

Јасно је да Француска настоји последњих година да ојача своје војно присуство у индо-пацифичком региону, у којем живи око 1,6 милиона француских држављана и где се налази чак две трећине ексклузивне економске зоне коју та западноевропска држава и колонијална сила поседује. Извесно је и да она тиме, мада ради у сопственом интересу, истовремено подржава и напор које предводи Вашингтон да се снажењем војног обруча око Кине ограничи или умањи њен утицај у Тихом и Индијском океану. 

С друге стране, председник Макрон се прошле године по повратку из званичне посете Пекингу, где је финализирао договор о продаји чак 160 путничких авиона и 50 хеликоптера „ербас“ кинеским авио-компанијама, изјаснио против идеје o отварању канцеларије НАТО-а у Токију. То његово противљење сматра се за главни разлог зашто упориште Алијансе које је требало да функционише као једна врста штаба за координисање америчких и западноевропских војних операција у Источној Азији није угледало светло дана.

Поред француског лидера, иницијативу НАТО-а, о којој је са домаћинима у Токију претходно разговарао и сам генерални секретар Јенс Столтенберг, неповољно су, као непотребну провокацију према Кини и увоз блоковских подела и нестабилности у регион Источне Азије, оцениле и државе АСЕАН-a.

Ипак, несумњиво је да је недостатак унутрашњег консенсуса у самој Алијанси, односно, процена француског врха да би отварање канцеларије НАТО у Токију додатно поткопало односе са Пекингом и проузроковало значајне економске реперкусије, био пресудан за одустајање од формалног уласка Алијансе у Источну Азију.

Зато је интересантно видети шта ће блиска будућност донети када је у питању јачање војне сарадње европских чланица НАТО-а и земаља Источне Азије уопште, и Француске и Јапана појединачно.

Интерес Токија

Како истичу поједини јапански аналитичари, отварање канцеларије НАТО-а није апсолутно неопходно ако се жели даље зближавање са тим савезом, будући да се слични ефекти, додуше уз нешто више труда, могу постићи повећањем броја јапанског особља у представништву далекоисточне царевине у седишту Алијансе у Бриселу и официрског кадра у амбасадама европских НАТО чланица у Токију.

Токио последњих година ради на успостављању низа војних споразума, одржавању заједничких вежби и дељењу бојних технологија са чланицама НАТО-а, попут Велике Британије, Немачке и Италије, али и Аустралијом и Индијом. Договор са Француском је део тог тренда.

Сигурно је да европске чланице НАТО-а не могу да у мора Источне Азије пројектују војну моћ која може да се мери са америчком, па и јапанским и јужнокорејским одбрамбеним капацитетима. Ипак, евентуални споразум о реципрочном војном приступу са Француском за владу у Токију, која се осећа угроженом услед огромног војног јачања кинеске и севернокорејске армије, представљао би пре свега једну врсту дипломатског и политичког охрабрења, а онда и инструмент војног одвраћања евентуалних противника.

Наиме, влада у Токију сматра да Пекинг настоји да силом измени статус кво у региону, и осим од евентуалног пада Тајвана под управу комунистичке матице Кине, посебно страхује од могућности да изгуби контролу над мајушним острвима Сенкаку (кинески Дијаоју), које обе државе сматрају својом територијом и која леже на великим резервама нафте и гаса.

Власти у Токију заступају тезу да су безбедност у евроатлантском и у индо-пацифичком региону, иако су они удаљени хиљадама километара, међусобно повезане и да би „оно што се данас дешава у Украјини сутра могло да се понови у Источној Азији.“

Лавирање Француске

С друге стране, Француска, чини се, настоји да води од Вашингтона донекле независну и уравнотеженију политику када је у питању парирање расту војнополитичког утицаја Кине у Индо-пацифику – та политика узима у обзир економску реалност и не предвиђа (изражено) економско подвајање и грубу војно-политичку конфронтацију са Пeкингом.

У Кини, наравно, само присуство војних авиона и бродова европских чланица НАТО попут Француске уз своје обале виде као непотребну провокацију и колонијалистичко мешање у унутрашња питања земље (као што је тајванско).

Ипак, посета председника Сија Француској пре његовог доласка у Србију може се протумачити и као израз признања напора Париза да заузме релативно балансиран курс у односу на Пекинг.

]]>
Sun, 19 May 2024 17:30:31 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5443775/jacanje-vojnih-veza-francuske-i-japana-i-balansiranje-pariza-izmedju-vasingtona-i-pekinga.html
У потрагу за хеликоптером иранског председника Раисија укључена и војска, магла отежава спасавање https://www.rts.rs/vesti/svet/5443871/iran-predsednik-ebrahim-raisi-helikopter-.html Ирански министар унутрашњих послова Ахмед Вахиди саопштио је да је један од хеликоптера из конвоја у којем је био и председник Ебрахим Раиси "имао тешко слетање". У потрагу са хеликоптером председника укључена и војска, јављају ирански медији. Информације су забрињавајуће, животи председника Раисија и министра спољних послова Амирабдолахијана су у опасности, рекао је ирански званичник за Ројтерс. Ахмад Вахиди је рекао да су се данас, након отварања бране Киз Каласи у северној иранској провинцији Источни Азербејџан, којем је присуствовао и председник Азербејџана Илхам Алијев, Ебрахим Раиси и пратња враћали са неколико хеликоптера, од којих је један имао "тешко слетање" због лошег времена, пренела је агенција Тасним.

Вахиди је додао да су спасилачке екипе послате у то подручје, али да ће због магле и непроходности терена можда бити потребно време да се стигне до хеликоптера.

"Комуницирали смо са сапутницима председника, али је због подручја комуникација отежана и чекамо да спасилачке екипе стигну до места несреће и слетања хеликоптера, и дају нам информацију", рекао је Вахиди.

Ирански званичник рекао је за Ројтерс да се још надају, али да су "информације које долазе са места пада веома забрињавајуће".

"Животи председника Раисија и министра спољних послова Амирабдолахијана су у опасности после пада хеликоптера", додао је званичник.

У Раисијевом конвоју била су три хеликоптера, од којих су два са министрима и званичницима безбедно стигла на одредиште, преноси агенција Тасним.

Спасилачке снаге Црвеног полумесеца и додатне војне и полицијске снаге започеле су масовну операцију на проналажењу хеликоптера након првих извештаја о могућој несрећи, наводи агенција.

На терен је упућено 16 спасилачких екипа, пише ИРНА.

Међу путницима хеликоптера, осим Раисија, били су и министар спољних послова Хосеин Амирабдолахијан, гувернер Источног Азербејџана Малик Рахмати и још неколико других, наводи агенција.

Иранска новинска агенција Фарс позвала је Иранце да се моле за председника.

]]>
Sun, 19 May 2024 19:29:48 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5443871/iran-predsednik-ebrahim-raisi-helikopter-.html
Вучић: Избори 2. јуна од огромног значаја за градове и општине и целу Србију https://www.rts.rs/vesti/politika/5443863/vucic-izbori-2-juna-od-ogromnog-znacaja-za-gradove-i-opstine-i-celu-srbiju.html Председник Србије и члан СНС-а Александар Вучић поручио је на предизборној конвенцији напредњака и коалиционих партнера у Новом Саду да су избори 2. јуна од огромног значаја за све општине и градове у којима ће бити одржани и за целу Србију. "Поносан сам на све оно што смо урадили, поносан сам што смо показали да и сви ми који не морамо у свему да смо сагласни када је у питању опстанак наше земље можемо да будемо заједно и можемо да радимо заједнички у интересу свих наших грађана. Хвала људима који су добро разумели тежину тренутка, хвала нашим коалиционим партнерима", нагласио је Вучић.

Поздравио је све коалиционе партнере СНС-а и истакао да је данас свеједно из које партије неко долази и да је важно да заједнички обаве велики посао.

"Ми се спремамо да будемо домаћини Експа 2027. године. И то није само питање Експа који ће се одржати у Београду. То није питање само нових аеродромских зграда, нових контролних торњева и писта, нових железничких пруга од аеродрома до центра Београда, Обреновца и других места. То није питање ни највећег центра за водене спорте у Европи, ни највећег и најлепшег националног стадиона у овом делу Европе. Није питање ни нових сајамских просторија, нових пристаништа, марина... Не, то је питање хоћемо ли имати најбољу брзу саобраћајницу и од Бачког брега преко Сомбора, Куле, Врбаса, Србобрана, Бечеја до Кикинде и Црње", навео је Вучић.

Каже да је то и питање хоће ли бити изграђен ауто-пут Београд - Зрењанин и ауто-пут од Ниша преко Прокупља до Куршумлије и Мердара у пуном профилу.

"Хоћемо да развијамо целу Србију. Хоћемо да обезбедимо много више плата и пензије. Не заборавите, пре само 10 година просечна плата у Новом Саду је била 452 евра. Није она данас Бог зна како велика, али је 960 евра. И мораће да буде преко 1.600 евра до 2027. године. За то је потребно да уложимо огроман труд и рад. Да уложимо огромну енергију, али и да радимо у сарадњи са локалним самоуправама", поручио је Вучић.

Истакао је да никада од опозиције није чуо који ће нови мост изградити и коју ће то фабрику да доведу, како ће да смање запосленост, како ће да помогну пензионерима, шта ће да ураде за наше жене, шта ће било где да направе. О томе ћуте као заливени, јер их то не интересује додао је Вучић.

"У Нови Сад у претходних десет година, баш као и у Ниш, довели смо десет фабрика, десет фабрика и научних истраживачких центара", навео је Вучић.

Вучевић: Победа листе предвођене Вучићем 2. јуна показаће способност и одговорност

Председник СНС-а Милош Вучевић је на предизборној конвенцији листе "Александар Вучић Нови Сад сутра - Будућност у твојим рукама" изразио уверење да ће листа предвођена председником Србије однети победу на локалним изборима 2. јуна и додао да ће та победа бити предуслов да се покаже одговорност, марљивост и способност.

Вучевић је навео да локални избори представљају јединствену прилику, да се, ако победи покрет за државу и народ "Александар Вучић - Србија сутра", пошаље снажна порука подршке председнику Србије у његовој борби за виталне националне интересе.

"Та победа није суштина, она није најважнија. Та победа у сваком граду и свакој општини где ће бити одржани избори за две недеље је само почетак. Она је уводни део онога што нас чека наредних година. Она је предуслов да покажемо да смо одговорни, способни, марљиви и вредни. Да смо добри људи, добре комшије. Да разумемо потребе грађана. Да разумемо шта су њихова очекивања. Једино мерило успеха, једини систем вредности које признајемо мора бити шта смо у наредном периоду урадили", рекао је Вучевић.

Дачић: Глас за листу "Александар Вучић" значи победу читаве Србије

Претходно се присутнима обратио председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић који је рекао да само јака Србија може да се одупре свим притисцима и непријатељима, позивајући грађане да на локалним изборима 2. јуна дају глас листи "Александар Вучић".

Дачић је на централној предизборној конвенцији листе "Александар Вучић Нови Сад сутра" рекао је да глас за коалицију која је окупљена на тој листи неће бити лична или партијска победа, већ победа читаве Србије.

"Партија има много, а Србија је само једна и зато смо заједно, јер смо заједно - за Србију", поручио је Дачић. Дачић је додао да су Србија и њен народ мета и да је обавеза свих да се супротставе притисцима и да бране виталне националне интересе као што су Косово и Метохија, Република Српска, и право Срба у читавом региону, а да је глас за листу "Александар Вучић" наставак те борбе.

"Ми никада нисмо тражили туђе, али не дамо своје. Не дамо своју Србију", нагласио је Дачић.

Он је истакао да су предлагачи резолуције о Сребреници починитељи највећих геноцида у историји човечанства.

"Па зар ће Немачка нама да дели лекције о геноциду? Коликоѕ је милиона људи убила њихова рука у Другом и Првом светском рату? Ћеле кула сведочи о турском геноциду над нашим народом и сада ми треба да се правдамо да ли су Срби геноцидан народ", рекао је Дачић.

Додао је да због тога дају подршку председнику Србије Александру Вучићу да читавом свету каже да Србија не прихвата такве квалификације, позивајући све грађане да на изборима 2. јуна дају глас листи "Александар Вучић - Србија сутра".

]]>
Sun, 19 May 2024 14:44:19 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5443863/vucic-izbori-2-juna-od-ogromnog-znacaja-za-gradove-i-opstine-i-celu-srbiju.html
Подсекретарка Ален: Заједница  је суштински  корак за евроатлантски пут Приштине https://www.rts.rs/vesti/politika/5443819/podsekretarka-alen-zajednicaje-sustinskikorak-za-evroatlantski-put-pristine.html Подсекретарка Сједињених Америчких Држава за јавну дипломатију Елизабет Ален изјавила је да је Заједница српских опстина суштински корак Приштине ка евроатлантском путу. Она се у Приштини састала са  председницом Вјосом Османи и потписала меморандум  за борбу против манипулације информацијама страних земаља.

“Са председницом смо имали продуктивну дискусију о дезинформацијама, политикантству, подршци цивилном друштву и мултилатералном ангажману. Разговарале смо и о критичном питању европског и евроатлантског пута Косова. Разговарале смо о суштинском кораку ка евроатлантском путу Косова – напредовању Косова за Заједницу општина са српском већином“, рекла  је Ален.

“Препознајемо чињеницу да ауторитарне владе манипулишу информацијама и шире дезинформације како би утицале на људе широм света, изазивајући хаос и поделе, како би смањиле поверење у институције, посебно у демократске институције. „Као што имамо НАТО да осигура безбедност и одбрану, ми ћемо се ослањати на овај споразум да се супротставимо страним дезинформацијама и злонамерном утицају“, навела је Ален на заједничкој конференцији за медије у Приштини.

Вјоса Османи, захваливши се на помоћи, тврди ни Приштина није поштеђена хибридних напада, оптуживши Русију да  је, “преко свог сателита Србије, извршила утицај”.

]]>
Sun, 19 May 2024 12:22:24 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5443819/podsekretarka-alen-zajednicaje-sustinskikorak-za-evroatlantski-put-pristine.html
Судар два брода у Мађарској – две особе погинуле, петоро несталих https://www.rts.rs/vesti/region/5443800/sudar-dva-broda-u-madjarskoj--dve-osobe-poginule-petoro-nestalih.html Две особе су погинуле, а пет се води као нестало када су се два брода сударила на Дунаву, код мађарског града Вероце, око 50 километара северно од Будимпеште, саопштила је полиција. Како преноси мађарски Индекс, несрећа се догодила у суботу увече, настрадали су мушкарац и жена, а за још пет особа се трага. Један повређен мушкарац, који говори италијански, пронађен је у близини места несреће.

Према наводима портала, сударили су се крузер и моторни чамац.

Крузер је заустављен код Комарома, оштећена је бочна страна возила. Мали моторни чамац извучен је на обалу код моста Међери.

За три мушкарца и две жене трагају моторни чамци и дронови. 

Сома Чечи, портпарол Полицијског штаба у Будимпешти, рекао је на конференцији за новинаре да је у моторном чамцу који се сударио са крузером било укупно осморо људи.

Полиција је покренула кривични поступак против непознатог починиоца због сумње да је довођењем воденог саобраћаја у опасност дошло до смртног исхода више особа.

Мађарски медији преносе да је брод који је заустављен швајцарски крузер дужине 109 метара који може да прими 110 људи.

Према незваничним информацијама, нико међу путницима није повређен, а није потврђено колико је људи било на њему у тренутку несреће.

]]>
Sun, 19 May 2024 15:20:54 +0200 Регион https://www.rts.rs/vesti/region/5443800/sudar-dva-broda-u-madjarskoj--dve-osobe-poginule-petoro-nestalih.html
Погинуо мушкарац у Нишу, пао док је изводио радове на седмом спрату зграде https://www.rts.rs/vesti/hronika/5443793/poginuo-muskarac-u-nisu-pao-dok-je-izvodio-radove-na-sedmom-spratu-zgrade.html Тридесетчетворогодишњи мушкарац из Ниша погинуо је када је пао са седмог спрата зграде. М. У. (34) је, при извођењу радова на седмом спрату зграде у нишком насељу Пантелеј, изгубио равнотежу и пао са висине од 20 метара.

На лице места изашли су основни јавни тужилац и Инспекција рада.

]]>
Sun, 19 May 2024 15:26:47 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5443793/poginuo-muskarac-u-nisu-pao-dok-je-izvodio-radove-na-sedmom-spratu-zgrade.html
Протест паора у Суботици https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5443799/protest-paora-u-subotici.html Суботичко удружење пољопривредника, током преподнева, организовало је једночасовно протестно окупљање паора са тракторима, поред жедничког пута на периферији Суботице. Саобраћај није заустављан, већ су се, како истичу, окупили да обележе годишњицу протестних вожњи и да се договоре о даљим потезима.

Пољопривредници са севера Србије наводе да углавном нису испуњена обећања Владе Србије која су потписана пре годину дана са ресорним министарством.

Главни захтев, поред оних финансијских, је уређење робних берзи, јер су незадовољни ценама пољопривредних производа.

Паори траже састанак са новим министром пољопривреде како би се решили њихови неиспуњени захтеви.

]]>
Sun, 19 May 2024 11:43:21 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5443799/protest-paora-u-subotici.html
Вучић пред пут у Њујорк: У четвртак ћемо знати ко су нам пријатељи, а ко партнери у свету https://www.rts.rs/vesti/politika/5443781/vucic-pred-put-u-njujork-u-cetvrtak-cemo-znati-ko-su-nam-prijatelji-a-ko-partneri-u-svetu.html Председник Србије Александар Вучић рекао је да сутра путује у Њујорк, где ће се расправљати о резолуцији о Сребреници, да би се борио и да се супротстави јаче него што се мисли. У четвртак ће бити јасно ко су нам пријатељи, а ко партнери, истакао је Вучић. Председник Вучић рекао је пред пут у Њујорк где ће Генерална скупштина УН расправљати о резолуцији о Сребреници 23. маја, да ће имати много састанака и да ће се борити.

"Рекао сам људима у делегацији – ако нису спремни да се боре, нека не иду, а ако су спремни, нека пођу. Ујутру ћемо се наћи са представницима Срба из региона у Храму Светог Саве. Гарантујем вам да ћемо да се боримо. Знам колика је сила која нам прети, знам колико су велики и снажни, али једино у шта сам сигуран је да ћемо дати све од себе и супротставићемо се јаче него што мисле“, рекао је Вучић за Пинк.

Председник је поручио да ћемо у четвртак знати ко су нам пријатељи у свету, а ко су нам само партнери.

"Ми ћемо већ у четвартак увече знати ко су нам пријатељи у свету, а остали су нам партнери. Сви који не гласају или су уздржани наши су пријатељи, са осталима ћемо да имамо коректне односе", рекао је Вучић.

На питање шта очекује да ће се десити у четвртак, Вучић је рекао да никада не говори о успеху, јер ту нема превеликог успеха.

"Није то питање наше дипломатије, то је питање свега онога што смо сви заједно радили ово време. Огроман труд великог броја људи, једна мала земља се лавовски супротставила најмоћнијим силама света", рекао је Вучић.

Како је рекао, ниједним резултатом неће бити срећан због последица које долазе, али да ће бити поносан на нашу борбу.

"Никада навијачи неће да вам звижде ако губите а борите се", закључио је председник Србије.

О најавама Црне Горе да ће гласати за резолуцију

Председник Вучић се затим осврнуо на најаве Црне Горе да ће гласати за резолуцију о такозваном геноциду у Сребреници.

"Ми поштујемо суседе и међународно право, не могу увек да разумем све. За мене је одвратна била игра око амандмана, и с ким су преговарали око тога, изнећу у петак по повратку из Њујорка", рекао је Вучић.

Према његовим речима, реч је о прљавој игри и перфидном трику.

Каже да се нису договарали око амандмана са Србијом.

"Ако је тако, шта ће вам резолуција. Сви су већ сносили индивидуалну кривичну одговорност. Зашто то радите и због чега? Онда вам је јасно о каквом је трику реч. Неко је то радио јер је хтео сопствену савест да опере што ће да гласају за. Најјадније је то што кажу да се ми иживљавамо над неким. Није Србија нарушила интегритет Црне Горе и повељу УН, већ она. Није Србија донела резолуцију, већ они учествују у доношењу резолуције о геноциду", оценио је председник.

]]>
Sun, 19 May 2024 15:02:49 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5443781/vucic-pred-put-u-njujork-u-cetvrtak-cemo-znati-ko-su-nam-prijatelji-a-ko-partneri-u-svetu.html
Плес за Стефаново ново срце https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5443758/ples-za-stefanovo-novo-srce.html Овог викенда у Чачку се одржава Међународни плесни фестивал уметничких и уличних плесова. Део прихода од фестивала биће уплаћен за лечење студента Стефана Средовића, коме је потребна хитна трансплантација срца. Увежбаност, атрактивне кореографије и акробације. Све то у Чачку представља више од 1.500 плесача из Србије и иностранства који се такмиче у различитим категоријама.

 "Плешем хип-хоп од 2012. године, долазим из Скопља, јако је добро искуство што смо сви ту, сви долазимо да покажемо то што смо спремали ове сезоне", каже такмичарка из Скопља Ања Симоновска.

Лили Фелдеши, такмичарка из Будимпеште, истиче да је њих двадесет четворо на овом такмичењу, задовољни како све протиче, желели би поново да дођу.

"Тренирам овде скоро седам година и мени је стварно лепо на сваком такмичењу. Радујем се што видим шта ћемо освојити и какав нас успех очекује", рекла је Нађа Јањић из "Стар денса", Чачак.

Плесно надметање у Чачку нашло се у календару Светске плесне организације.

"Србија је велика плесна нација пре свега. Ово није пут да се одржава међународно такмичење у Србији, али ево, након много времена, заиста на једном веома високом нивоу организовано је такмичење и завидан је квалитет такмичара", каже председник Интернационалне плесне организације (ИДО) Велибор Срдић.

Чачански плесни клуб "Стар денс", који организује такмичење, половину прихода наменио је за лечење студента Стефана Средовића, коме је потребна хитна трансплантација срца. Постављене су и кутије за прикупљање помоћи.

"Ми ћемо један већи део прихода од улазница наменити за Стефаново ново срце. И заиста смо поносни што смо на један леп начин спојили лепо и корисно, да ови наши плесачи плешу и за нечије здравље", истакао је организатор такмичења Предраг Катанић.

Помоћ Стефану прикупљаће се до вечерас, када се такмичење завршава.

]]>
Sun, 19 May 2024 11:59:49 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5443758/ples-za-stefanovo-novo-srce.html
Пет година од приватизације РТБ Бор, која нова улагања планира "Зиђин" https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5443751/zidjin-planovi.html У последњих пет година компанија "Зиђин" решила је загађење ваздуха у Бору, a постављен је систем за рециклажу индустријских отпадних вода, тако да нема испуштања у водотоке, рекао је Ћу Гуо Џу, директор "Србија Зиђин копера". Каже да је компанија посвећена циљу да Србија постане најважнији произвођач бакра у Европи. Прошла година за компанију "Зиђин" била је рекордна. Четвртину укупне производње и прихода остварили су управо борски рудници. Обећавају да ће и у Србији бити зелено рударство.

Шта је урађено од приватизације РТБ-а, али и будућим плановима, за РТС говори генерални директор "Србија Зиђин копера" и председник Надзорног одбора "Србија Зиђин мајнинга" Ћу Гуо Џу.

Од приватизације РТБ-а прошло је пет година – да ли је "Зиђин" испунио све договорено купопродајним уговором?

– Компанија је потписала споразум о сарадњи са Владом Србије последњег дана августа 2018. а преузимање је завршено 18. децембра и "Зиђин" је истог дана уплатио целокупан износ од 350 милиона долара, што је била прва обавеза коју смо испунили. Испунили смо и обавезе са инвестицијама, запошљавањем и заштитом животне средине. Према договору, преузели смо и свих 5.000 запослених из предузећа РТБ Бор. До краја 2023. укупна улагања достигла су две и по милијарде долара, што је готово дупло више од 1,26 милијарди долара колико се компанија уговором обавезала да ће инвестирати. После техничке модернизације топионице, вода и ваздух у Бору су се очигледно побољшали. Године 2014. у Бору је 156 дана била прекомерна концентрација сумпор-диоксида у ваздуху, а 2023. није регистрован ни у једном дану.

Поред Кине, "Зиђин" послује још у 15 земља, међу којима је и Србија. Први човек компаније, господин Чен, потврдио је српским новинарима да се спрема петогодишњи план развоја, а у борске руднике најављена су и повећана улагања од преко четири милијарде долара. Какав је план тих инвестиција?

– Председник "Зиђин мајнинг групе" Чен Ђинге предложио је амбициозан циљ за Србију – да постане најважнији произвођач бакра у Европи. Српски "Зиђин копер" посвећен је рeaлизацији тог плана како би зацртани циљ остварили. У том процесу, неопходна је подршка свих релевантних актера, како у Кини, тако и у Србији, како бисмо заједнички постигли и превазишли изазове, укључујући логистику, снабдевање електричном енергијом и слично.

У Кини ваши рудници имају етикету "зелених рудника", обећали сте то одрживо рударство и у Србији и то, како компанија наводи, "у форми шуме, баште, парка", шта се ради?

– У последњих пет година компанија је у решавање наслеђених еколошких проблема уложила 300 милиона долара. Решено је загађење ваздуха сумпор-диоксидом и постављен је систем за рециклажу индустријских отпадних вода тако да више нема испуштања у водотоке. Ако се сећате, када је крајем 2018. компанија преузела РТБ Бор, опште стање животне средине било је изузетно лоше. Радујемо се даљој сарадњи са градском владом на решавању градских проблема отпадних вода и прераде смећа. С обзиром на то да је Кина остварила значајан напредак у развоју обновљивих извора енергије, укључујући ветар и соларну енергију, "Зиђин", у сарадњи са другим кинеским партнерима, помаже у стварању зеленог, нискокарбонског града Бора, који ће имати рудник са најнижим емисијама угљен-диоксида у Европи и свету.

Најављујете "трансформацију рударске индустрије" у рудницима у Бору и Мајданпеку. Шта је потребно да савремено рударство ускладите са оштрим еколошким захтевима Европске уније и захтевима локалног становништва источне Србије?

– Србија је у процесу интеграције у Европску унију. У складу с тим и имајући у виду да су европски и светски еколошки стандарди све оштрији, компанија "Зиђин" ће у свом раду практиковати оне који су још захтевнији.

Од доласка, компанија није отпуштала раднике, колико сада имате запослених, какови су планови за даље када је реч о запошљaвању, има ли радне снаге за све планиране послове?

– Људски ресурси су најважнији капитал компаније. Данас у "Србија Зиђин коперу" и "Србија мајнингу" ради око 7.500 људи. Компанија се шири те постоји потреба за стручним кадром, зато се трудимо да помогнемо нашим запосленима да напредују, али запошљавамо и нове раднике. На пример, напредне технологије у новој топионици и рафинацији захтевају и неке нове вештине, тако да обучавамо наше раднике да управљају новом опремом. Али за одређене позиције као што су геологија, геодезија, картографија, механичко одржавање и финансије потребни су нам нови стручњаци. Дакле, компанија има велике потребе за запошљавањем, зато сарађујемо и са релевантним школским установама које обучавају младе људе за та занимања.

Каква је ситуација на европском и светском тржишту бакра и колико глобалне кризе утичу на тржишна кретања?

– Ми смо компанија која се усредсређује на индустријски развој. Све у свему, мој поглед на будуће тржиште је позитиван. Основни фактор који одређује тренд робе попут бакра су осцилације у порасту или паду понуде и потражње. Развој индустрије обновљиве енергије повећао је потражњу за бакром широм света. Зато имам позитиван став. Компанија је усредсређена на успешно пословање и производњу. Површински коп "Велики Кривељ" има најнижи садржај руде на свету – око 0,25 до 0,3 процента. Упркос томе, "Зиђин" се труди да најнапреднијим технологијма и управљањем осигура стабилну производњу и обезбеди даљи развој компаније и добре приходе запосленима.

]]>
Sun, 19 May 2024 11:39:14 +0200 Економија https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5443751/zidjin-planovi.html
Нова Каледонија "под опсадом" – у току велика операција француске жандармерије https://www.rts.rs/vesti/svet/5443755/nova-kaledonija-pod-opsadom--u-toku-velika-operacija-francuske-zandarmerije.html Француска је покренула велику операцију у којој учествује више од 600 жандарма, како би у потпуности повратила контролу над путем између главног града Нове Каледоније Нумее и аеродрома на тој француској прекоморској територији, где је шест људи погинуло у нередима. Француски министар унутрашњих послова Жералд Дарманен саопштио је касно синоћ на платформи Икс да је у Новој Каледонији покренута "велика операција више од 600 жандарма, од којих стотинак припадника ГИГН", елитне тактичке јединице жандармерије.

Циљ операције је да се "у потпуности поново преузме контрола над главним путем дугим 60 километара између Нумее и аеродрома" Тонтута, навео је Дарманен.

Канцеларија високог комесара Француске на тој пацифичкој прекоморској територији саопштила је да је, након што је јуче живот изгубила још једна особа, што је шеста жртва насиља, "ноћ била мирнија, пре свега захваљујући увођењу мера које се односе на ванредно стање и доласку појачања", преносе француски медији.

До сада је приведено 230 учесника нереда, а на острву Кају на снази су забрана окупљања и полицијски час.

Нова Каледонија је "под опсадом", изјавила је Соња Лагард, градоначелница Нумее, главног града овог пацифичког архипелага, преноси БФМТВ.

Навела је да су бројне јавне зграде на архипелагу запаљене и да је, упркос доласку појачања од неколико стотина полицијаца, ситуација "далеко од смиривања".

Лагардова је рекла да су последње две ноћи биле мирније, али да се ситуација током дана не поправља, упркос свим позивима на смиривање ситуације.

"Можемо ли рећи да смо у опкољеном граду? Да, мислим да то можемо рећи. Ово је пустош", рекла је Лагардова.

Додала је да безбедносним снагама "треба дати мало времена" да нормализују ситуацију.

Француски званичници су саопштили да је у суботу погинула шеста особа од почетка нереда, а да су две повређене током размене ватре на барикади на северу ове француске прекоморске територије.

Претходно је потврђено да су убијена три домородачка становника Канака, старости од 17 до 36 година, и два полицајца.

Контингент од 1.700 припадника полиције је већ стигао на острво.

На фотографијама са Нове Келдоније објављеним у медијима и на друштвеним мрежама виде се изгорели аутомобили, импровизоване блокаде на путевима и дуги редови испред супермаркета.

Немири су почели прошле недеље након што су посланици у Парламенту Француске изгласали измене закона које ће омогућити већем броју држављана Француске, а који живе на том острву дуже од 10 година, да гласају на локалним изборима у Новој Каледонији, што ће, према речима домородачких лидера, неутралисати политички утицај домородаца.

Влада Нове Каледоније позвала је током раније одржане конференције за новинаре да се прекину блокаде и барикаде.

"Убијамо једни друге и не можемо овако да наставимо. Људи умиру не због оружаних сукоба, већ зато што немају приступ здравственој заштити и храни", изјавио је Ваиму'а Мулијава, члан локалне владе.

Француска влада је 15. маја прогласила ванредно стање на Новој Каледонији, које укључује ноћни полицијски час, као и забрану јавних окупљања, продају алкохола и ношења оружја, а на острво је из Француске послато појачање од 1.000 полицајаца.

]]>
Sun, 19 May 2024 11:10:06 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5443755/nova-kaledonija-pod-opsadom--u-toku-velika-operacija-francuske-zandarmerije.html
Бесплатни превентивни прегледи у више од 160 здравствених установа https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5443741/preventivni-pregledi.html У више од 160 здравствених установа широм земље данас се наставља акција бесплатних превентивних прегледа. Сви грађани, и они без здравственог осигурања, могу без заказивања и упута, да измере крвни притисак, ураде ЕКГ и ултразвучни преглед абдомена, као и да провере ниво шећера у крви и комплетну крвну слику у лабораторијама.

Министарство здравља позвало је грађане да учествују у акцији, обаве превентивне прегледе и тиме позитивно утичу на своје здравље.

Листа здравствених установа које учествују у акцији са врстом прегледа који ће бити обављани у свакој установи објављена је на званичној интернет страници Министарства здравља. 

]]>
Sun, 19 May 2024 06:31:35 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5443741/preventivni-pregledi.html
ИДФ гађале избегличке кампове у Гази; израелски досељеници бацају храну намањену за Газу https://www.rts.rs/vesti/svet/5443692/rat-hamas-izrael-19-maj-rts.html Сукоб Израела и Хамаса – 226 дан. ИДФ су извеле нове нападе на избегличке кампове Нусеират и Џабалија, као и град Газу, у којима је погинуло најмање 40 особа. Саветник америчког председника за националну безбедност Џејк Саливен посетио је Саудијску Арабију и Израел где са властима разговара о ситуацији у Појасу Газе. Јордан захтева међународну истрагу о могућим ратним злочинима у палестинској енклави, док се израелски премијер Бенјамин Нетанјаху и министар ратног кабинета Бени Ганц у домаћим оквирима препиру око плана за Газу. Најмање 35.386 Палестинаца је погинуло у израелским нападима од 7. октобра 2023. године, према подацима палестинског Министарства здравља, док хуманитарне агенције упозоравају на глад и критичну несташицу горива и медицинских залиха у енклави.

Медицински званичници и становништво, такође, пријавили су да су израелске трупе и тенкови ушли у северне делове палестинске енклаве, као и да су у нападима на Џабалију и Рафу убијене и повређене на десетине Палестинаца.

Са друге стране, израелска војска објавила је да наставља да делује широм Појасе Газе, укључујући Џабалију и Рафу.

Снаге ИДФа су, у међувремену, саопштиле да су пронашле још једно тело таоца у Гази, објаснивши да је реч о 53-годишњем мушкарцу кога је Хамас отео 7. октобра прошле године.

Шеф Агенције УН за палестинске избеглице (УНРВА) Филип Лазарини, истовремено, упозорио је да је 800.000 Палестинаца од 6. маја побегло из Рафе, истичући да нема безбедне зоне у Гази.

За то време, Аустрија је најавила да ће деблокирати средства за УНРВА, која су била замрзнута због израелских оптужби да је особље Агенције било умешано у напад Хамаса на Израел.

]]>
Sun, 19 May 2024 22:34:36 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5443692/rat-hamas-izrael-19-maj-rts.html
Време нестабилно – пре подне сунце, после подне киша и пљускови https://www.rts.rs/vesti/vreme/5443650/vreme-prognoza-rts-19-maj.html У земљи се очекује сунчано пре подне, али ће у послеподневним часовима бити кише и пљускова, уз јак ветар и град. Највиша дневна температура биће до 30 степени. Нестабилно време биће у Србији. Прогнозира се претежно сунчано јутро, али је после подне могућа локална појава кише и пљускова са грмљавином.

Понегде се очекују и непогоде са јаким пљуском, градом и олујним ветром.

Падавине ће бити чешће ујутро на југоистоку Србије, а после подне, увече и током ноћи ка понедељку интензивираће се у свим крајевима јужно од Саве и Дунава.

На северозападу земље очекују се дужи сунчани интервали. 

Најнижа температура биће од 11 до 17 степени, а највиша од 25 до 30 степени.  

У Београду се очекује сунчано време, с температуром до 27 степени али ће нам после подне, нарочито увече бити потребни кишобрани. 

И у понедељак нас чека променљиво облачно и нестабилно време, са локалним пљусковима и грмљавином. 

 

]]>
Sun, 19 May 2024 06:03:17 +0200 Време https://www.rts.rs/vesti/vreme/5443650/vreme-prognoza-rts-19-maj.html
Војска Украјине: Удвостручен број руских напада на Харков; Москва: ПВО у Белгороду обара украјинске дронове https://www.rts.rs/vesti/ratu-u-ukrajini/5443719/rat-u-ukrajini-rusija-moskva-putin-zelenski-kijev.html Рат у Украјини – 815. дан. Најмање пет особа је страдало, а 16 њих је повређеном у новом руском нападу на Харковску област, тврде украјински званичници. Украјинско ваздрухопловство саопштава да је уништило руски брод миноловац. Са друге стране, руско Министарство одбране наводи да су њене снаге обориле девет ракета САД изнад Крима. "Њујорк тајмс" објавио да је руски напад у правцу Харкова изненадио украјинске војнике. Рат у Украјини ушао је у 815. дан. Најинтензивније борбе воде се у Харковској области. Синоћ су у Харкову одјекивале експлозије због, како су навеле локалне власти, ваздушних удара.

Председник Украјине Володимир Зеленски одбацио је предлог о примирју током Олимпијских игара за које се залаже француски председник Емануел Макрон.

Зеленски је поручио и да су украјинске снаге одбиле руски јуриш на Часов Јар и уништиле више од 20 јединица оклопне технике непријатеља.

Број жртава у нападу Оружаних снага Украјине (АФУ) на Скадовск у Херсонској области порастао је на 15, саопштило је регионално руско Министарство здравља.

У Украјини су на снагу ступиле измене закона о мобилизацији према којима је предвиђено да мобилизацији подлежу грађани старости од 25 до 60 година.

]]>
Sun, 19 May 2024 18:38:52 +0200 Рат у Украјини https://www.rts.rs/vesti/ratu-u-ukrajini/5443719/rat-u-ukrajini-rusija-moskva-putin-zelenski-kijev.html