Završen 31. Beogradski maraton – pobede srpskih maratonaca

Kristijan Stošić, član AK "Vranjski maratonci" i Nora Trklja iz Crvene zvezde pobednici su 31. Beogradskog maratona. Drugo i treće mesto u muškoj konkurenciji osvojili su srpski maratonci Miloš Dajević i Nenad Milosavljević, a u ženskoj drugo mesto osvojila je Kendis Kol iz Južne Afrike, a treće Biljana Bursać iz Srbije. Učestvovalo rekordnih 7.300 trkača iz 70 država. Mateja Matošević iz Hrvatske i Dario Ivanovski iz Makedonije pobednici polumaratonske trke. Više od 20.000 ljudi učestvovalo u Trci zadovoljstva na pet kilometara.

Kristijan Stošić je postao prvi domaći atletičar koji je trijumfovao otkako se 1990. godine prešlo na stazu od 42.195 metara.

U ženskoj konkurenciji prva je kroz cilj prošla Nora Trklja, a stazu je pretrčala u vremenu 3:08,45.

Na maratonu je učestvovalo rekordnih 7.300 trkača iz 70 država, dok je u Trci zadovoljstva učestvovalo oko 20.000 takmičara, među kojima i selektor vaterpolo reprezentacije Dejan Savić, kao i ekipa Tanjuga, ali i zanimljivo jedan mladi bračni par koji su prvo istrčali trku, a potom otišli na venčanje.

U polumaratonskoj trci učestvovali su i gradonačelnik Beograda Siniša Mali, predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić, kao i mladi atletičari iz Francuske, Sen Denija, koji su trčali za decu sa ulica u Beogradu.

Od Londona do Terazija bila je organizovana muzička avenija, podršku maratoncima i zabavu posetiocima pružali su trubači, DJ-evi i bubnjari Dragoljuba Đuričića koji su imali svoje punktove na Brankovom mostu kao i na mostu na Adi.

Na Mostu na Adi koncert je održala Beogradska filharmonija. 

Ovako je protekao Beogradski maraton:

13.22 - U ženskoj konkurenciji pobedila je Nora Trklja, član AK Crvena zvezda, stazu je  pretrčala u vremenu 3:08,45, takođe ispod vremena koje podrazumeva finansijsku nagradu. Drugo mesto osvojila je Kendis Kol iz Južne Afrike (3:15,18), a treće Biljana Bursać iz Srbije 3:15,28).

12.58Srpski atletičar Kristijan Stošić, član AK "Vranjski maratonci", pobedio je na 31. Beogradskom maratonu i postao prvi domaći atletičar koji je trijumfovao otkako se 1990. godine prešlo na stazu od 42.195 metara.

12.44 – Siniša Mali, gradonačelnik Beograda, istrčao je polumaraton i potom istakao da je "Beograd još jednom pokazao da je sportska prestonica ovog dela Evrope".

12.21 – „Ukoliko otklonimo sve prepreke, osobe sa invaliditetom mogu ravnopravno da učestvuju u svim segmentima života u Srbiji", izjavila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, navodeći da u ovogodišnjem Beogradskom maratonu učestvuje 250 sportista i amatera sa invaliditetom, dok je njih 85 trčalo polumaraton.

12.10 – Finiš Trke zadovoljstva...

12.07 – Selektor vaterpolo reprezentacije Srbije Dejan Savić učestvovao je na Beogradskom maratonu, istrčavši Trku zadovoljstva.

"Mogu da budem zadovoljan što sam izdržao ovih pet kilometara. Malo smo šetali, malo trčali, družili se... Maraton je sve bolje i bolje organizovan, ove godine ima divnu poruku da je rak izlečiv i došao sam to da podržim", rekao je Savić.

12.01 – Takmičari na Mostu na Adi.

11.49 – Najveselija je, kao i obično, Trka zadovoljstva.

11.32 – Mateja Matošević iz Hrvatske i Dario Ivanovski iz Makedonije pobednici su polumaratonske trke.

10.55 – Takmičari su na Brankovom mostu, odakle nastavljaju prema Novom Beogradu.

10.32 –Uoči starta Trke zadovoljstva, na kojoj će učestvovati približno 20 hiljada ljudi.

10.15Počeo je 31. Beogradski maraton, uz rekordnih 7.300 trkača iz 70 država.

10.08 Sve je spremno za start trke...

Održane su tri trke, u maratonu, polumaratonu i Trci zadovoljstva.

Pravo učešća u polumaratonu imali su svi građani, a deca od 14 do 18 godina morala su da imaju pisanu saglasnost roditelja. Start trke bio je u deset sati na raskrsnici Bulevara kralja Aleksandra i Resavske i trčalo se Beogradskom, Slavijom, Nemanjinom, Balkanskom, Ulicom Gavrila Principa, Brankovom, Bulevarom Nikole Tesle i Džona Kenedija.

Trka je išla dalje Bulevarom Mihajla Pupina, Bulevarom umetnosti, Bulevarom Milutina Milankovića, Antifašističke borbe, potom preko Mosta na Adi, pa Ulicom antifašističke borbe, Bulevarom Milutina Milankovića, Milentija Popovića, Bulevarom Mihajla Pupina, Brankovom ulicom, Kraljice Natalije, Kneza Miloša, Kralja Milana, Terazije, a cilj je ispred hotela "Moskva".

U maratonu su pravo učešća imali svi građani stariji od 18 godina, a start trke bio je u deset sati na raskrsnici Bulevara kralja Aleksandra i Resavske.

Trasa je ista u delu kao kod polumaratona do Bulevara Mihajla Pupina, odakle se nastavila Bulevarom Nikole Tesle, Karađorđevom ulicom, Glavnom u Zemunu, potom Bežanijskom ulicom na Tošin bunar, Pariske komune, pa Bulevarom maršala Tolbuhina i Otona Župančiča.

Trasa je potom išla Ulicom narodnih heroja, Bulevarom Milutina Milankovića, Tošinim bunarom, Zemunskom, Vojvođanskom ulicom, Dr Ivana Ribara, Jurija Gagarina, Dušana Vukasovića, Evropskom, Gandijevom i Ulicom Jurija Gagarina, Omladinskih brigada.

Maratonci su trčali Ulicom Đorđa Stanojevića, Bulevarom Crvene armije, Jurija Gagarina, Bulevarom Milutina Milankovića, Milentija Popovića, Bulevarom Mihajla Pupina, Brankovom, Kraljice Natalije, Kneza Miloša, Kralja Milana i potom su izašli na Terazije, jer je cilj bio ispred hotela "Moskva".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво