IAAF odbila zahteve 28 ruskih atletičara, a prihvatila tri

Međunarodna atletska federacija (IAAF) odbila je zahteve 28 ruskih atletičara da se takmiče kao neutralni sportisti, a dozvole su dobile samo tri atletičarke.

IAAF je u novembru 2015. godine zabranila ruskim atletičarima da učestvuju na međunarodnim takmičenjima posle navoda o rasprostranjenom dopingu koji je navodno pomagala i prikrivala država.

Ruski sportisti zbog toga nisu učestvovali na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

IAAF je izdala dozvole za takmičenje bivšoj evropskoj šampionki u bacanju koplja Veri Rebrik, koja se takmičila za Ukrajinu do 2014. godine, zatim Kseniji Aksjonovoj, koja trči na 400 metara, i preponašici Veri Rudakovoj.

Nisu navedena imena odbijenih atletičara.

"Zahvalan sam članovima odbora za marljivost i posvećenost u procesu revizije doping slučajeva. Značaj ovog obimnog posla ne treba potcenjivati. Ne sme biti vremenskih ograničenja ni rokova kada je u pitanju zaštita čistih sportista", rekao je predsednik IAAF Sebastijan Kou.

Do sada je 15 ruskih atletičara dobilo dozvolu da se kao neutralni sportisti takmiče na međunarodnim takmičenjima, a IAAF je obacila 45 zahteva.

Između ostalih, dozvolu za takmičenje dobila je uzbunjivačica Julija Stepanova, koja trči na 800 metara, svetski šampion na 110 metara s preponama Sergej Šubenkov i svetska prvakinja u skoku u vis Marija Lasickene. Ona je prošle nedelje na mitingu Dijamantske lige u Judžinu učestvovala kao neutralni sportista, a pobedila je rezultatom od dva metra i tri centimetra.

IAAF razmatra još 27 zahteva. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво