Читај ми!

Jadranska vaterpolo liga

Predstavljanjem nove Regionalne vaterpolo lige započinje nova era vaterpola. Ulaskom srpskih klubova, Triglav regionalna vaterpolo liga postaje najjače vaterpolo takmičenje u Evropi. Srbiju će predstavljati četiri kluba: Crvena zvezda, Partizan, Radnički i Vojvodina. Liga počinje 4. oktobra, a završava se finalnom utakmicom fajnal-fora 4. aprila 2015. godine.

Predstavljena je nova Triglav regionalna vaterpolo liga. Šesnaest klubova iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije igraće u najjačoj evropskoj vaterpolo ligi. Predsednik nove Lige je Perica Bukić, dok su tri dopredsednika Milorad Krivokapić, Đuro Marić i Rok Vehovec.

"Na UO RVL uspeli smo da se usaglasimo oko svih otvorenih pitanja. Liga počinje 4. oktobara. Na inicijativu većeg dela članova UO, napravljen je žreb grupa i dogovoren način takmičenja. Očekujemo pune tribine i veliki interes medija. Napravljen je iskorak u segmentu TV produkcije gde ćemo, po prvi put, dobiti TV partnera i na taj način omogućiti široj javnosti puno veći broj direktnih prenosa", izjavio je predsednik nove Lige Perica Bukić.

U Triglav regionalnoj vaterpolo ligi igra 16 klubova. Predstavnici Srbije su: Crvena zvezda, Partizan, Radnički i Vojvodina. Hrvatske: Mladost, Jadran, Jug, Medveščak, Mornar, Opatija, POŠK i Primorje. Predstavnici Crne Gore su: Budva, Jadran i Primorac, dok je jedini slovenački predstavnik Branik iz Maribora.

Otvaranje prve sezone Triglav regionalne vaterpolo lige počinje 4. oktobra 2014. Takmičenje će se obavljati u dve grupe po osam klubova, po dvokružnom bod sistemu, ukupno 14 kola. U drugom krugu takmičenja po četiri prvoplasirana kluba iz svake grupe čine ligu za prvaka i plasman (prenose se bodovi i gol razlika s utakmica klubova s kojima se igralo u prvom delu prvenstva i koji su se plasirali u ligu za prvaka ili plasman). Svaki klub igra još osam utakmica sa klubovima iz druge grupe (kod kuće i u gostima), a koji su bili među 4 prvoplasirana. Ostali klubovi plasirani po svakoj grupi od 5 do 8 mesta igraju za plasman, takođe još po 8 utakmica.

Treći deo prvenstva je fajnal-for: četiri prvoplasirane ekipe nakon drugog dela prvenstva iz grupe za prvaka i plasman. U polufinalnim utakmicama sastaju se prvoplasirani protiv četvrtoplasirane ekipe, a drugoplasirani protiv trećeplasiranog. Pobednici igraju finalnu utakmicu. Pobednik finalne utakmice ujedno je i prvak Regionalne lige, dok će poražena ekipa zauzeti drugo mesto.

Utakmica za treće mesto neće se igrati, pa će tako trećeplasirana biti ona ekipa koja je bila bolje plasirana u regularnom delu prvenstva nakon drugog dela (22. kola), a bila je poražena u polufinalu, dok će četvrto mesto zauzeti lošije plasirana u reg.ularnom delu prvenstva, a koja je takođe poražena u polufinalnoj utakmici fajnal-fora. Ostale ekipe zauzimaju redosled shodno njihovim rezultatima u utakmicama za plasman.

Klubovi se po grupama raspoređuju po plasmanu u Triglav jadranskoj ligi u sezoni 2013/2014. (za klubove iz Hrvatske, Crne Gore i Slovenije), a za klubove iz Srbije po plasmana u nacionalnom prvenstvu u sezoni 2013/2014.

Nakon održanog žreba, grupe su :
Grupa A: Radnički, Partizan, Primorje, Mladost, Budva, POŠK, Jadran (Split), Branik.

Grupa B: Crvena zvezda, Vojvodina, Jug, Jadran (Herceg-Novi), Mornar, Primorac, Medveščak, Opatija.

Prvenstvo počinje u subotu 4. oktobra 2014, a završava se Final-forom 3. i 4. aprila 2015. Prednost organizacije fajnal-fora ima najbolje plasirana ekipa nakon regularnog dela prvenstva (22 kola), pod uslovima koje odredi UO Regionalne vaterpolo lige. UO će odrediti listu sudija, delegata i supervizora, prema predlozima nacionalnih saveza.

Plasman klubova u sezoni 2014/2015. Triglav regionalne vaterpolo lige je merodavan za formiranje učesnika takmičenja i broja klubova za narednu sezonu - 2015/16.

Način takmičenja u sezoni 2015/16. biće dve grupe, gde će 10 prvoplasiranih klubova iz nastupajuće sezone steći pravo nastupa u A1 RVL, a ostali klubovi će igrati A2 RVL.

Zadužuju se srpski i hrvatski savez da pripreme predlog regionalne lige za žene, koji bi se u prvoj godini igrala turnirski.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво