Budućnost srpskog tenisa - Bojana Jovanovski!

Strahoviti forhend, prozirno plave oči, manekenska građa, mladost, upornost, rad i posvećenost pozivu koji je izabrala budućnost srpskog i svetskog tenisa - Bojana Jovanovski! Prve tajne belog sporta naučila je sa sedam godina u TK Crvena zvezda gde je usledilo njeno tenisko sazrevanje.

Titulu šampiona države u konkurenciji do 14 godina ponela je kao dvanaestogodišnjakinja i u isto vreme u uzrastu do 16 bila druga. Sa 13. godina, odigravši samo pet ETA turnira, od kojih je osvojila tri (Čačak, Pečuj, Novi Sad) našla se na 13. mestu među najboljim teniserkama Starog kontinenta.  Članica A tima Evrope, koji okuplja sedam najboljih mladih igračica na ETA listi, koje su zajedno putovale i odigrale pet najjačih ETA turnira prve kategorije u konkurenciji do 16 godina, postaje 2006. godine. Na prvom ITF turniru, koji je odigrala sa samo 14 godina stigla je do titule. Nastavila je da ređa trofeje, u 2007. je napravila pravi "bum" i  sa začelja ITF liste gde je bila na početku sezone, na kraju godine stigla do 11. pozicije. Osvojila je Santa Kroče, igrala finala u Bonfilju i Di Prati, igrala četvrtfinale Vimbldona, osvojila seniorsko dvoransko i letnje prvenstvo Srbije.

U 2008. Bojana je stigla do najboljeg ranga na ITF listi najboljih juniorki sveta - 5. mesta (7.april 2008), trenutno je na 9. poziciji. Odigrala je 42 meča i zabeležila 30 pobeda. Stigla je do četvrtfinala Australian Opena i Vimbldona, finala u Copa Gerdau - Brazil, igrala je finale Bonfilja i četvrtfinale Evropskog juniorskog šampionata. U profi konkurenciji u 2008. odigrala je 29 mečeva i zabeležila 22 pobede. Osvojila je profi prvenac na turniru u Prokuplju (10.000 nagradni fond), drugu profi titulu uzela je u Vinkovcima, treću u Brčkom. Igrala je polufinala profi turnira nagradnog fonda 25.000 i 50.000 dolara u  Indiji (Puna i Kolkata) i finale u Delhiju (Indija, 50.000 dolara), turniru koji je odigran na samom kraju takmičarske i kalendarske 2008. posle kojeg je stigla do 290. mesta na NjTA listi. U 2008. osvojila je seniorsko dvoransko i letnje prvenstvo države.

Bojana je takmičarsku 2009. godinu startovala tek pre dve nedelje jer je imala dvomesečnu pauzu zbog povrede.

-Imala sam dužu i neočekivanu pauzu zbog povrede, tako da su svi planovi po pitanju turnira morali da se promene. Nakon sanacije povrede i par nedelja treninga, moj tim zajedno u dogovoru sa predsednikom TK „Partizan" Dušanom Grujićem je napravio plan turnira koje ću igrati. Počela sam sa manjim turnirom nagradnog fonda 10.000 dolara u Antaliji gde sam stigla do polufinala. Sada sam u Johanesburgu gde igram turnir nagradnog fonda 100.000 dolara i to na betonu. Iako je počela sezona na šljaci, zadržaću se na tvrdoj podlozi i odigraću u junu dva turnira u Uzbekistanu sa nagradnim fondom od 25.000 dolara, a nakon tih turnira u planu je prelazak na šljaku.  Ovu priliku bih iskoristila da devojkama u našoj Fed kup reprezentaciji  i selektoru Dejan Vranešu čestitam na istorijskom uspehu i plasmanu u Svetsku A grupu ovog takmičenja - rekla je Bojana Jovanovski.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво