Читај ми!

Caran za RTS: Postoje četiri sudska rešenja u slučaju Novaka Đokovića

Politički traljavi potezi australijskih državnih organa su prouzrokovali pritvor Novaka Đokovića. Vlada Australije na neki način sada traži bezbolni izlaz iz ovog nereda koji su sami kreirali. Kako opravdati da čovek sa validnom vizom i važećom propratnom dokumentacijom o zdravstvenom izuzeću ne može da uđe u zemlju, izjavio je za RTS Dragan Caran.

Odluka hoće li mu biti dozvoljeno da se takmiči biće doneta u ponoć po našem vremenu, ali u slučaju Novaka Đokovića u poslednja 24 časa pojavili su se novi detalji.

Novak ima medicinsko izuzeće da uđe u Australiju jer je 16. decembra prošle godine bio pozitivan na koronavirus, naveli su njegovi advokati u sudskom podnesku.

Naši ljudi koji žive u Australiji, u međuvremenu, daju mu ogromnu podršku, ali australijska javnost, pa i obični građani pokazuju sve veću netrpeljivost.

Dragan Caran, nekadašnji dopisnik RTS-a iz Australije, kaže da pred raspravu u federalnom sudu koja bi trebalo da počne u 10 časova ujutru po lokalnom vremenu, tenzije rastu, a sve više pravnih stručnjaka veruje da će Vlada Australije ipak morati da pusti Novaka Đokovića da nesmetano učestvuje na AO u Melburnu.

"Pravni stručnjaci navode da je ministarka unutrašnjih poslova Karen Endruz zatražila odlaganje saslušanja u federalnom sudu za nekoliko dana. Sudija Entoni Keli je kasno sinoć odbio taj zahtev. Podsećam, gospođa Endruz je bila najglasnija uz punu podršku premijera Australije Skota Morisona da se Novaku poništi viza", kaže Caran.

Podseća i da je "Ministarstvo unutrašnjih poslova Australije, na čijem čelu je Karen Endruz 1. januara ove godine, poslalo dopis Novaku Đokoviću u kojem doslovno stoji da je njegova australijska putna deklaracija razmatrana i da je ispunio sve dodatne kriterijume za ulazak u Australiju, bez obaveznog karantina od dve nedelje".

"Politički traljavi potezi australijskih državnih organa su prouzrokovali Đokovićev pritvor. Vlada Australije na neki način sada traži bezbolni izlaz iz ovog nereda koji su sami kreirali. Kako opravdati da čovek sa validnom vizom i važećom propratnom dokumentacijom o zdravstvenom izuzeću ne može da uđe u zemlju – svakako politička nepravna odluka", ističe Caran.

Dodaje da je Đokovićev advokat, sa kojim je razgovorao, potvrdio da slučaj ne mora da bude rešen sutra, kao i da sve može da se "otegne, čak na nekoliko dana, nedelja".

"Postavlja se pitanje koja su moguća rešenja. Pod jedan, ono koje svi očekujemo, da Đoković dobije slučaj i ostane da igra na AO. Pod dva, ako ne daj Bože izgubi slučaj, moraće odmah da napusti zemlju i koliko su vlasti Australije osione, odredile su i rok za napuštanje zemlje to je 16 časova, ponedeljak, 10. januar. Pod tri, da se slučaj prolongira, a Novaku da se da privremena dozvola da ostane i igra na turniru u Melburnu", objašnjava Caran.

Dodaje da je četvrto rešenje da se slučaj prolongira, a da Novak ne dobije privremenu dozvolu da ostane i da ne igra na turniru.

"U tom slučaju opet će morati da odmah napusti zemlju. Ovde se svi više sumnja u ispravnost odluke Australije o poništavanju vize Novaku Đokoviću i veruje se da ministar unutrašnjih poslova i premijer nastoje da sa što manje ožiljaka izvuku sebe iz ovog nereda", rekao je za RTS Dragan Caran.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи