Đoković: Organizatori će možda morati da odlože Australijan open

Najbolji srpski teniser Novak Đoković zabrinut je zbog dešavanja u Australiji i velikih požara koji su zahvatili deo kontinenta. Đoković se trenutno nalazi u Brizbejnu gde, sa reprezentacijom Srbije, učestvuje na ATP kupu.

Novak je doneo jedan bod Srbiji u prvom kolu protiv Južne Afrike, a nakon meča upitan je da li će situacija u Australiji uticati na predstojeći Ozi open.

"Morate uzeti sve mogućnosti u obzir zbog ekstremnih vremenskih uslova", počeo je Đoković i nastavio:

"Mislim da će organizatori učiniti sve kako do odlaganja ne bi došlo, ali ako se situacija svede na uslove koji mogu uticati na zdravlje igrača, mislim da će definitivno razmotriti mogućnost pomeranja turnira."

Vatrena stihija na jugoistoku Australije nekoliko nedelja se nekontrolisano širi zbog čega je veliki deo stanovništva evakuisan, a ministar Endrju Konstans je situaciju uporedio sa atomskom bombom.

Posledice su katastrofalne – 23 osobe su stradale, više od pola miliona životinja je uginulo, a zagađen vazduh se ekspresno širi. Kvalitet vazduha u Melburnu, u kojem se igra prvi grend slem sezone, veoma je loš, a pojedine zgrade morale su da budu zatvorene jer je dim ušao u ventilacione sisteme i pokrenuo protivpožarne alarme.

Zbog toga Đoković navodi da moraju da se poštuju interesi igrača i štiti njihovo zdravlje.

"Odluka o odlaganju bi bila teška za organizatore, trebalo bi da se poštuje raspored, Australijan open uvek počinje u određeno vreme. Uključeno je mnogo stvari, ali briga o zdravlju igrača je najvažnija."

Novak je rekao i da će Savet igrača sigurno raspravljati o ovoj situaciji, kao i da su se teniseri u prošlosti mučili s lošim kvalitetom vazduha na nekim turnirima u Kini i drugim zemljama.

"Ljudi iz mog tima su razgovarali sa Kregom Tajlijem [direktorom Australijan opena], prate kako se situacija odvija svakoga dana. Ako se situacija nastavi i to bude uticalo na kvalitet vazduha, mislim da će Teniska asocijacija Australije biti primorana da uvede određena pravila", odgovorio je na pitanje o završnici ATP kupa koje će biti igrano u Sidneju.

Đokovićev protivnik Kevin Anderson, takođe član Saveta igrača, nije siguran kako bi teniseri mogli da budu zaštićeni u Australiji.

"Prvenstveno, mnogo je tužno videti sve što se događa i razmeru tih požara. Druga stvar je kvalitet vazduha i naša mogućnost da igramo. Otrovno je, o tome moramo da brinemo. Nadam se da nećemo imati problema, ali ćemo svakako morati da razgovaramo o vremenskim uslovima i koliko oni mogu biti opasni", dodao je Anderson.

Australijan open na programu je od 20. januara do 2. februara i tokom tog perioda se očekuju temperature od preko 40 stepeni Celzijusa.

Titulu brani naš Novak Đoković, a nagradni fond biće najveći u istoriji turnira – 71 milion australijskih dolara.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво