Ватрена стихија у Аустралији не јењава, масовна евакуација становништва

Аустралијске власти спроводе акције спасавања становништва и туриста дуж југоисточне обале земље, погођене великим шумским пожарима.

Аустралијска морнарица евакуисала је око хиљаду туриста и становника који су остали заробљени у пожаром опустошеном граду Малакоти на обали савезне државе Викторије.

Они су укрцавани током целог дана на два брода у акцији коју су званичници назвали "масовним пресељењем цивила без преседана".

Око 4.000 становника и туриста побегло је на плаже почетком седмице када су пожари окружили град.

Фотографије из Малкуте приказују људе са маскама како се укрцавају на бродове кроз дим и жуту измаглицу, пише портал Си-Ен-Ен.

Премијер савезне државе Викторија Данијел Ендрјус апеловао је на становнике угрожених зона да се евакуишу, упозоривши их да не може да им гарантује безбедност.

Како је саопштила морнарица, сви евакуисани ће бити превезени у Вестерн Порт, а тај пут траје 16 сати.

Временски услови су постали нешто повољнији, па се званичници у Аустралији тркају са временом у покушају да избаве људе из угрожених продручја пре него што се ситуација погорша.

Многи ауто-путеви су закрчени палим дрвећем и ватром која се опасно приближила. Многи људи су сплавали у паркираним аутомобилима, чекајући отварање путева у намери да евакуишу породицу и пријатеље из изолованих подручја. 

До сада је 18 људи настрадало у пожарима у Аустралији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво