Šest stvari koje bi trebalo da znate o Dejvis kupu

U toku su takmičenja u Dejvisu kupu, koji se od ove godine igra u novom formatu. U Madridu se 18 reprezentacija bori za titulu najbolje teniske sile na svetu. Među njima je i reprezentacija Srbije predvođena Novakom Đokovićem. Ovo su šest stvari koje bi trebalo da znate o Dejvis kupu.

Tradicija duža od veka

Dejvis kup je najprestižnije ekipno takmičenje muških teniskih reprezentacija. Igra se svake godine od 1900. godine.

Ko je Dvajt Dejvis?

Osnivač takmičenja je Dvajt Dejvis, student na Harvardu koji je 1899. godine organizovao meč između harvardskih i britanskih igrača. Taj meč je poslužio kao model za prvi susret SAD i Ujedinjenog Kraljevstva 1900. godine.

SAD najuspešnije

Do 2016, godine 135 zemalja se uključilo u takmičenje. Najuspešnije zemlje su SAD (32 titule) i Australija (28). Aktuelni šampion je Hrvatska, koja je pobedila Francusku u finalu prošle godine.

Salatara

Pobednik osvaja srebrni pehar težak 18 kilograma koji se popularno zove salatara. Tako su ga nazvali Amerikanci, koji su ga najviše puta osvajali, zbog gornjeg dela koji liči na činiju.

Srbija među šampionima

U listu osvajača upisala se i Srbija 2010. godine. U finalu u Beogradskoj areni savladana je upravo Francuska, današnji rival. Odlučujući bod osvojio je Viktor Troicki pobedom nad Mikaelom Ljodrom.

Novi format 

Od ove godine završni turnir se igra u novom formatu. Na njemu učestvuje 18 reprezentacija. Posle reforme koju je napravila investiciona grupa "Kosmos" sa fudbalerom Barselone Đerarom Pikeom na čelu, najstarije ekipno takmičenje igra se u formi klasičnog turnira.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво