A, šta ste vi radili sa 15 godina?

Šesti dan turnira doneo je mečeve Rodžera Federera i Rafaela Nadala, kao i Ešli Barti i Serene Vilijams, ali je za nas, novinare iz Srbije, bilo nešto manje posla. Nažalost, Novak Đoković je ostao jedini naš predstavnik na turniru i vreme je bilo da se bavimo nekim drugim temama, kao i da rekapituliramo prvu nedelju.

Slobodno jutro pre poslovnih obaveza sam pokušao da iskoristim da obiđem delove grada koje u ranijim navratima nisam uspeo. Završeno je sve na pokušajima.

Razlog? Danas se u Londonu održava Parada ponosa. Kažu, biće to najveći prajd u Londonu u istoriji – učestvovaće više od 30.000 ljudi.

Okej, uputio sam se direktno ka Vimbldonu, standardno prošao gužvu u metrou i, kada sam na Sautfildsu čekao da presednem u autobus, pažnju mi je zaokupirao izlog prodavnice smeštene na samom stajalištu.

U ovom delu grada ugostiteljski objekti su okićeni teniskim ukrasima i motivima, svi do jednog, a ono što mi je posebno zapalo za oko jeste jedna knjiga.

"Vimbldon – generacija 2001" glasi naslov. Nešto poput klasifikovanja učesnika na draftu za američku NBA ligu, a na koricama su Goran Ivanišević i devojka za koju sam prvo pomislio da je Koko Gof.

"Zašto li su nju stavili? Niko nije mogao da sanja da će napraviti ovakav uspeh", upitao sam se – isti stav, isti pokret, ista mimika... Blagi "šok" je prestao kada sam skapirao da je u pitanju Venus Vilijams, koja je te godine drugi put uzastopno bila najbolja u Londonu.

Upravo je mlada Koko najveća priča na ovogodišnjem Vimbldonu jer je, ne mlada kako sam rekao, nego još devojčica. U ovom trenutku, ima samo 15 godina, tri meseca i 23 dana, a igra četvrto kolo na najprestižnijem turniru na svetu.

Prvo je uspešno prošla kvalifikacije i ušla u istoriju, a nastavila da je velikim slovima ispisuje kao najmlađa pobednica meča u glavnom žrebu, kada je u prvoj rundi, eliminisala upravo Venus.

"Veoma sam srećna što vidim da joj ide sjajno. Mislim da je za nju nebo granica, stvarno jeste", kazala je 39-godišnjakinja.

Nakon starije od sestara Vilijams, za koju kaže da je inspirisala da počne da se bavi tenisom, eliminisala je Magdalenu Ribarikovu i Polonu Hercog.

Visoka je 177 centimetara, njenu igru krasi odličan servis (za te godine), veoma dobro kretanje, požrtvovanost i solidni kvalitetni osnovni udarci. Na svakom od segmenata naravno da treba raditi jer ima i mnogo prostora za napredak. Ipak, vremena je na pretek.

Ono što je izdvaja jeste neverovatan odnos prema igri, želja za pobedom, borbenost i namera da nikada ne odustane, bez obzira kakvo je stanje na semaforu.

To je na svojoj koži posebno osetila Hercogova u trećoj rundi – imala je Slovenka set viška i 5:2 u drugom, propustila dve meč lopte u završnici, pa je mlađana Kori napravila neverovatan preokret. Da, zove se Kori po ocu, ali preferira da je zovu Koko.

Taj klinački inat i rizik koji je voljna da preuzme i kada baš nije trenutak za to (bekhend dijagonale u finišu trećeg seta sa Polonom), za sada donose rezultate. Naš narod bi rekao da sve ide na njenu vodenicu.

Međutim, uspehe koje ostvaruje i san koji trenutno živi nisu slučajni, već su rezultat dugoročnog i dobro osmišljenog plana svojih roditelja. Da ne kažemo projekta. Majka Kendi je trenirala gimnastiku i atletiku, dok je otac Kori, sadašnji njen trener, igrao košarku na Džordžija stejt univerzitetu.

"Pomaže kada su roditelji trenirali u srednjoj školi, koledžu ili čak bili profesionalci. Bolje razumete proces, niste toliko nervozni i nemate osećaj da vam curi vreme. Niste u žurbi", kazao je Kori.

Kako sam ističe, pre nego što je Koko sa sedam godina prvi put uzela reket u ruke, dugo je studirao i pratio primere mladih i talentovanih teniserki.

"Pročešljao sam svaku za koju sam mislio da je relevantna, ko je osvojio grend slem i bio dobar u juniorskim danima. Izučavao sam svaku njihovu situaciju i obraćao pažnju na starosnu dob, kao i to šta su u tim momentima radile. Postavljao sam mnogo pitanja jer sam bio zabrinut da će Koko 'izgoreti'. Pitao sam se da li radim pravu stvar. Učio sam i učio, pripremao se da budem siguran da će ona ispuniti te ciljeve i da ćemo mi biti sposobni da joj na pravi način pomognemo. I dalje sedim na istom mestu i beležim – 'Ok, sada smo na ovoj poziciji. Kako se oseća fizički? Da li raste? Ovo je ono što je Dženifer Kaprijati radila u tim godinama, ovo je ono što je Martina Hingis radila u tim godinama, ovo je ono što su sestre Vilijams radile u tim godinama'. Sve to i danas zapisujem."

Konstantno takmičenje sa starijim i snažnijim protivnicama donosi veliki rizik.

"Fokus mi je na tome kako da sprečim povrede. U svakom sportu dolazi do povreda, toga sam svestan, ali ne želim da istim doprinesem. Zato, verujem da je manje više – uvek to ponavljam."

Osim fizičkog, važan je i mentalni aspekt, nešto što verovatno odvaja najbolje od onih solidnih teniserki. Koko se u poslednje vreme suočava sa posebnom vrstom pritiska zbog ograničenja Ženske teniske asocijacije (VTA) sa kraja prošlog veka (opširnije u antrfileu).

"Namera koja je prethodila uvođenju pravila je veoma dobra, ali donosi drugu vrstu problema. Koko je sada pod pritiskom jer misli da neće imati drugu priliku. Ne može da igra slobodno", naveo je otac i dodaje da bi ovo pravilo trebalo modifikovati.

Njegova ćerka je na najvećoj sceni počela da beleži uspehe pre dve godine, kada je sa samo 13 igrala finale juniorskog Ju-Es opena, da bi prošle sezone osvojila Rolan Garos dva meseca posle svog 14. rođendana.

Talenat su prepoznali i oni najzvučniji, stigao je sponzorski ugovor sa kompanijama "Hed", "Nju Balans" i "Barila", kao i rad na prestižnoj akademiji Patrika Muratoglua u Monte Karlu. Zanimljivo, tu činjenicu otkrio mi je Novak Đoković u razgovoru posle trijumfa nad Hubertom Hurkačom.

"Trenira već nekoliko godina u Muratoglu akademiji blizu Monte Karla, gde ja inače treniram kada sam tamo. Poznajem Patrika, on je Serenin trener, deo tima Stefanosa Cicipasa, čak i Davida Gofena itd. Već ima taj stručni kadar iza sebe i tabor koji joj, siguran sam, daje izvanredne savete. Sve čestitke, pravo je osveženje i lepo je videti. Impresivno igra i ponaša se veoma zrelo, iako ima samo 15 godina", navodi prvi teniser planete.

Put na Vimbldonu ne bi bio moguć bez "vajld karte" za kvalifikacije – u trenutku preseka bila je na 301. mestu, što nije bilo dovoljno. Radosna vest je stigla tokom naručivanja odeće preko interneta (novi hobi pošto joj je majka zabranila da stalno kupuje dukseve) – našla se na listi dobitnica specijalne pozivnice.

Kruna će biti duel sa Simonom Halep u ponedeljak i prilika da se napravi još jedna senzacija. 

Ali dok čeka nove izazove i dok čitav svet piše i priča o njoj, Koko ne krije dete u sebi. Gotovo da je zaljubljena u Džejdena Smita, sina popularnog glumca Vila, čiji je muzički album izašao u petak.

"Ovo nema veze sa tenisom, ali molim vas, strimujte pesmu Eris od Džejdena Smita", reči su kojima je počela konferenciju za medije.

Šalila se na račun majke istakavši da će zbog reakcija postati viralna i priznala da bi volela da dobije pozivnicu za koncert planetarne zvezde Bijonse.

"Njena majka, gospođa Tina Nouls, objavila me je na Instagramu i ja sam vrištala. Nadam se da će Bijonse to videti, nadam se da će joj majka reći nešto o meni jer bih volela da odem na njen koncert. Možda će me posle ovoga pozvati."

Dok se, uprkos novonastalom ludilu i sveta koji se izvrnuo naopačke, ponaša poput svojih vršnjakinja, karijera joj je u sigurnim rukama – otac je odlučio da potpiše ugovor sa agencijom "Tim8", koju su osnovali Rodžer Federer i njegov dugogodišnji partner Toni Godsik.

Gofovi veruju da je dugoročni pristup doneo nestvarne uspehe Federeru. Švajcarac je postao profesionalac sa 17, a sa 37 i dalje osvaja titule.

Kada su kratkoročni planovi u pitanju, sve može stati u jednu njenu rečenicu.

"Možeš se pretvarati dok zaista ne uspeš, ali ja se ne foliram, barem ne sada."

Nikola Đukić (NikolaDjukic43)  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво