Žuti prsluci, dan propuštenih šansi i kome je Novak na "baket listi"

Subota je dan za proteste. Očigledno da je to ustaljen termin svuda, pa je za danas najavljena još jedna blokada Pariza u režiji "Žutih prsluka".

Standardno je šetnja zakazana od 14. arondismana, baš u delu grada u kojem sam smešten, ali sam ipak dobio ohrabrenje.

"Nije to kao što je bilo ranije, ima ih mnogo manje", otkrio mi je Vlada, koji živi u Parizu.

Ipak, iz predostrožnosti sam morao da se probudim ranije, sat vremena do teniskog kompleksa je redovna cena koju plaćate, gotovo iz svakog dela grada.

Četvorka, pa desetka – to su linije metroa, međutim...

"Očekivani veliki zastoji na traženoj trasi", stajalo je obaveštenje na Gugl mapama.

S obzirom na to da mi izbori nisu preveliki, krenuo sam metroom i imao sreće. Nije bilo gužve, ljudi su očigledno izbegavali putovanje kroz grad, a i srećom, najavljeni zastoji se ovoga puta nisu dogodili.

"Govorite li engleski?", usplahireno me je pitala gospođa koja se smestila do mene.

Odgovorio sam joj potvrdno i ispričala mi je da nije sigurna ka kojem ulazu treba da krene. Imala je sreće, išli smo u istom smeru.

"Rolan Garos je razlog što sam ovde, ali smo obišli i ceo Pariz", nastavila je Lisa iz Ohaja.

"Bila sam prethodna dva dana sa suprugom, ali sada imam ulaznice za stadion 'Filip Šatrije'. Karte su mnogo skupe (njena je koštala 140 evra), pa mi je rekao da danas idem sama."

"Pa, zbog koga ste najviše došli?", usledilo je logično pitanje.

"Obožavam Novaka Đokovića, on mi je jedan od omiljenih igrača. Htela sam da ga gledam, to mi je bilo na 'baket listi' (američki termin za listu stvari koje neko želi da uradi pre smrti). Volim Federera i Vavrinku, uspela sam da ga gledam ovih dana na manjim terenima. Želja mi je da obiđem sve grend slemove", završavala je priču.

U tim trenucima smo došli do tačke rastanka, objasnio sam joj kuda da uđe na Rolan Garos i pozdravili smo se uz međusobne želje da se vidimo na Vimbldonu i Ju-Es openu.

Lisa je imala razlog za slavlje Đoković i Vavrinka su prošli dalje, dok mi ipak nismo mogli da budemo presrećni razvojem događaja. Ne zbog činjenice da su poraze doživeli Dušan Lajović i Filip Krajinović – objektivno su Saša Zverev i Stefanos Cicipas bolji igrači, već zbog načina na koji su završili učešće na turniru.

Krajinović je u meču koji je počeo u petak imao prilike u drugom, a posebno u četvrtom setu, ali nije uspeo da ih iskoristi i mladi Grk je uprkos slabijoj igri izašao kao pobednik.

"Krivo mi je što nisam realizovao prilike, ali sam zadovoljan turnirom. Uzdignute glave se vraćam kući i mislim da sve ide kako treba", ostao je pozitivan srpski igrač u izjavi za RTS.

Lajović je bio još bliži iznenađenju, izborio je odlučujući set, pre nego što se emotivno potpuno istrošio i ostao bez goriva u finišu. Zverev je bio "na konopcima", standardno nervozan i nepoverljiv, ali kako je lepo juče rekla Aleksandra Krunić – situacije iz kojih najviše naučimo, najviše nas bole.

Nakon sigurnih trijumfa Simone Halep i spomenutog Vavrinke, konačnog ispadanja prve teniserke sveta Naomi Osake, drame u kojoj su glavne uloge imali Borna Ćorić i Jan-Lenard Štruf (sledeći Novakov protivnik), vreme je bilo da se misli okrenu ka drugom sportu – fudbalu.

Današnji dan obeležiće finale Lige šampiona u Madridu, između Totenhema i Liverpula, ali nije počeo dobro.

Brojne navijače i ljubitelje "najvažnije sporedne stvari na svetu" potresla je vest o tragičnoj smrti Hosea Antonija Rejesa.

Igrači će Špancu verovatno odati počast minutom ćutanja pre početka utakmice na stadionu "Vanda Metropolitano", a sve što se dešava u prestonici Španije možete pratiti na našem sajtu. Jedan od onih koji će gledati finale je i Đoković.

"Sve zavisi od dece, oni su mi prioritet, pre svih sportskih dešavanja. Ako njih stavimo na spavanje pre početka utakmice, onda ću gledati. Tačnije, gledaću sigurno neki deo utakmice, samo još ne znam koliko. Finale Lige šampiona je svakako veliki spektakl", rekao je Đoković za RTS.

A, kome idu njegove simpatije...

"Ne navijam ni za jedan ni za drugi klub, ali ću uživati u fudbalu. Engleska dobija u svakom slučaju."

Spektakl u Madridu je zagarantovan, ja još moram da se snađem gde ću gledati, a sutra nastavljamo sa pričama iz Pariza.

Nikola Đukić (NikolaDjukic43)

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи