Đokovićeva nervoza, priprema za Pariz i baksuzni povratak Pepea Imaza

Dok se teniski svet tokom prethodne sedmice oduševljavao napretkom Dušana Lajovića, veličao Fabija Fonjinija, koji je konačno sredio glavu, pokušavao da se oporavi od šoka zvanog "poraz Rafaela Nadala na šljaci", diskutovao o konstantnom poniranju Aleksandera Zvereva i Dominika Tima, pitanje forme Novaka Đokovića još je ostalo otvoreno.

Đoković je ispao u četvrtfinalu mastersa u Monte Karlu od Danila Medvedeva, čime je nastavio sa velikim oscilacijama od osvajanja Australijan opena. Najbolji teniser sveta poražen je od Rusa rezultatom 6:3, 4:6, 6:2 i to mu je bio treći uzastopni turnir na kojem nije prošao dalje od četvrtfinala.

"Nisam zabrinut, ovo mi je prvi turnir na šljaci, a sezona je dugačka. Videćemo kako će se odvijati. Možda mi nedostaje konstantnost u vrhunskim rezultatima poslednjih godina na ovakvim turnirima, ali na grend slemovima igram najbolje i to je ono što želim da nastavim", rekao je Đoković nakon neuspeha.

U Indijan Velsu je takmičenje završio u trećem, dok je u Majamiju stigao do četvrtog kola. U tekstu pod nazivom "Novakov pad u Indijan Velsu i Majamiju – ima li razloga za zabrinutost?" analizirali smo da su mu tada vanteniske stvari odvlačile pažnju i koncentraciju, dok je sada problem u, kako to teniseri vole da kažu, "zarđalosti" usled nedovoljnog broja mečeva.

Samo osam duela je odigrao u prethodnih mesec i po dana i nije imao vremena da podigne formu na željeni nivo, posebno ne na novoj podlozi. Od tih osam, možda se samo onaj protiv Tejlora Frica može nazvati kvalitetnim, pa i ne čude tri poraza u tom periodu.

Poslednji u nizu pokazao je trenutno sve slabosti u Novakovoj igri – Medvedev je, zahvaljujući veoma stabilnom i sigurnom tenisu, koristio svaku od njih da trijumfuje. Đoković je u proseku ubacivao tek svaki drugi početni udarac, mučio se da pronađe ritam i lopticu udara čisto. Loš tajming u kombinaciji sa manjkom samopouzdanja značio je da su mnoge odlazile daleko u aut ili završavale u mreži, pa je nervoza bila sve očiglednija kako je meč odmicao.

Jedan reket je stradao, a ni po osvajanju drugog seta nije krenulo nabolje. Danil je strpljivo sačekao svoje prilike i sa dva brejka ostvario najveći trijumf u dosadašnjoj karijeri.

Međutim, kada se glava malo ohladila i kada se vratio u svlačionicu, prvi igrač planete ostao je pri stavu da je sve usmereno na Rolan Garos, čak i ako to znači da treba žrtvovati rezultate i na predstojećim nastupima u Madridu i Rimu.

"Rolan Garos je najveći cilj na šljaci i nadam se i očekujem da budem na vrhuncu na tom turniru. To je ono što ciljam."

Rafael Nadal je imao razumevanja za poraz najvećeg rivala i verovatno nije očekivao da će dan kasnije biti onako počišćen od budućeg šampiona Fabija Fonjinija, dok je Filipo Volandri, penzionisani italijanski teniser, a sada novinar, primetio da Srbin nije bio potpuno fokusiran.

"Bilo je vetrovito, imao je mnogo razloga za uznemirenost. Đoković na terenu izgleda nervoznije nego što je to uobičajeno. Činilo se da se vratio u trećem setu duela sa Medvedevim, ali je ponovo mentalno pao, naročito u trećem delu igre", rekao je Volandri.

Najbolji srpski sportista je u Kneževini nastupao i u dublu sa bratom Markom, zbog čega je na turnir došao i Pepe Imaz – nekadašnji član Novakovog tima i samoproklamovani guru sa akademije "Ljubav i mir" u Marbelji.

Španac se posle neuspešne epizode povukao iz javnosti. Đoković je u nekoliko navrata isticao da njihovo prijateljstvo traje, a Marko je nastavio da sarađuje sa Pepeom, koji i dalje važi za jednu od najomraženijih osoba kod navijača.

"Zanimljivo, Marjan Vajda je pre rekao da ljubav i mir možete širiti van terena, ali ne i na terenu. Iznenada, Đoković je zaigrao. Ta ljubav i taj mir ne funkcionišu najbolje kod Novaka. Potrebna mu je vatra u očima kako bi se oslobodio frustracije. To (ljubav i mir) ne radi kod njega, to nije on. To vam je kao kada biste rekli Nadalu 'nemoj da stežeš pesnicu, nemoj da iskazuješ emocije'. Nadal ne bi bio isti teniser. Formula koja je Đokovića dovela do prvog mesta je strast i emocija na terenu", naveo je Greg Rusedski.

Bivši britanski "broj 1" i čovek koji je došao do četvrte pozicije na ATP listi veruje da će slovački trener imati glavnu ulogu u pripremi za sledeći grend slem, koji je na programu krajem maja u Parizu.

"Pretpostavljam da će Vajda imati iskren razgovor sa njim i reći mu 'hajde, idemo dalje. Idemo na teren da treniramo, pa potom na naredni turnir'. To je ono što Marjan može da uradi jer on u Novakovim očima ima očinsku figuru. Niko ne može biti direktniji prema Novaku od Vajde. Da nije slušao njega, kao što je to bilo u proteklih 12 meseci, ne bi ni osvojio sve te grend slem titule. Ako ga ne sluša, onda ima problem."

I bez mnogo analize, sa ove tačke gledišta, jasno je da će se računati samo rezultat iz Bulonjske šume i da će sve partije do tada služiti za "štimovanje". Usputni porazi su mogući i verovatno će se dešavati, a sve u cilju stizanja na Rolan Garos u najboljem izdanju. Toga je svestan i Nadalov trener Karlos Moja.

"Kada je bio u odličnoj formi, Novak je pobeđivao Rafu. Ako igra dobro, kao što je to pokazao u Australiji, on je igrač koji uvek može da osvoji titulu. Možda nije specijalista za šljaku, ali jednako dobro se prilagođava svim podlogama. Novakov stil igre gotovo da se ne menja u zavisnosti od podloge. Na šljaci ima više vremena za reakciju, više rizikuje. Osvojio je Rolan Garos i mnogo turnira na šljaci. On je odličan igrač i na ovoj podlozi", kaže Moja.

A ako do velikog okršaja sa Nadalom dođe, izvesno je da će značiti borbu za Kup musketara.

"U finalu Rolan Garosa? Da, dobro... To bi bio meč sezone", zaključio je Đoković.

Pa, Novače, potrudi se da nam svima prirediš to zadovoljstvo.

Nikola Đukić (NikolaDjukic43) 

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво