Новаков пад у Индијан Велсу и Мајамију - има ли разлога за забринутост?

Другу годину заредом Новак Ђоковић учешће на прва два мастерса у сезони у Индијан Велсу и Мајамију завршио је неочекиваним поразима у, за његове стандарде, раним фазама турнира. Прошле сезоне грешка је била што је уопште наступао тако брзо после операције лакта десне руке, док је ове на прву америчку турнеју дошао у потпуно другачијем расположењу - као шампион Аустралијан опена и први тенисер света.

Међутим, висока очекивања није оправдао, прво је у Индијан Велсу поражен у трећем колу од Филипа Колшрајбера, да би две недеље касније доживео шок у осмини финала Мајамија против Роберта Баутисте Агута, упркос томе што је имао сет и брејк предности.

"Није први пут да рано изгубим на прва два мастерса. Тако је у две последње сезоне. Дефинитивно ћу морати да размислим о припреми следеће године за Индијан Велс и Мајами", изјавио је Ђоковић након меча.

Неочекивани исходи неће се осетити на бодовној скали, штавише Новак је и увећао предност у односу на Рафаела Надала, али се отвара јасно питање - постоје ли разлози за забринутост?

Да је неко ово питање поставио након дуела са Колшрајбером не би било много полемике јер, без обзира што га називају "петим гренд слемом", за Ђоковића је наступ на турниру у Калифорнији био пробног карактера. Више од месец дана није имао такмичарске мечеве, фокус му је више био усмерен на вантениска дешавања, што је и сам признао.

Одлазак Криса Кермода са места председника Тениске асоцијације професионалаца (АТП) подигао је много прашине, велики број играча није желео такав исход и Србин је окарактерисан као један од криваца за промене, с обзиром на то да се налази на челу Савета играча чија је иницијатива била смена Британца.

Наплата је дошла против Колшрајбера - Немац је потврдио да није за "старо гвожђе" и одиграо једну од бољих партија у последње време.

"Добио сам поново неке лекције и надам се да сам их научио. Био је то велики подсетник да је важно да, када крене турнир, покушам да се фокусирам на оно што је најважније - турнир. Превише сам се бавио стварима ван терена. Чување и рационално трошење енергије ван терена. Одржавање неке стандардне рутине које је функционисала за мене у прошлости. Нажалост, то нисам испоштовао до краја овде и то признајем".

Мајами је требало да буде место на којем ће извадити флеке и поправити утисак, али од самог почетка није играо на препознатљивом нивоу. Отпор Бернарда Томића сломио је у тај брејку, против Федерика Делбониса је изгубио добијени сет, пре него што га је Баутиста Агут елиминисао други пут ове сезоне.

Шпанац је остварио другу узастопну победу над "бројем 1" након оне у Дохи и то пошто је одиграо катастрофалан први сет. С друге стране, српски играч је од старта био много расположенији, добро је сервирао и константно покушавао да контролише поене.

У великој мери је успевао и, уз обилату помоћ ривала који је био потпуно ван ритма, за нешто више од пола сата добио први сет. Био је близу и "кромпира", али је без истог остао после најдужег гема на Робертов сервис.

Направио је брејк на почетку другог сета, очекивало се да тада може да реши питање победника, а десило се потпуно супротно. "Зарђалост" проузрокована недостатком мечева у последње време, како је сам описао, довела је до испуштања предности, потом и серије пропуштених брејк прилика које су "моментум" пребациле на другу страну мреже.

Ђоковић је од 1:1 пропустио пет шанси да одузме сервис ривалу, готово у свим је он одлучивао о исходу поена. Једино сада није било оног самопоуздања које га је красило у Мелбурну.

"Овакав меч нисам смео да изгубим", признао је.

"Имао сам много прилика које сам пропуштао, а када толико шанси не искористиш, заврши се овако како се завршило".

Завршило се поразом - своју прилику момак из покрајине Кастељон је реализовао у финишу другог дела, у трећем сету увек био корак испред и на крају успео да тријумфује. Како је меч одмицао, тако је Новак губио снагу, делом и због здравствених проблема које осећа, али је губио оштрину и агресивност, што је у његовом случају чист одраз несигурности на терену.

"Дешавало се много ствари ван терена, изгледа да је то мало утицало на мене и на терену. Са здравственог аспекта такође се нисам осећао најбоље на претходна два турнира, и даље сам 'зарђао', али учи се, то је живот".

Ако нису после Индијан Велса, Ђоковићеви навијачи и чланови његовог стручног штаба требало би да се забрину. Осцилације постају превелике да би се олако прихватиле. После три узастопне "дупле круне" у Индијан Велсу и Мајамију (2014, 2015. и 2016. године), наш најбољи спортиста није прошао даље од четвртфинала.

То су иначе турнири које је највише пута освајао у каријери, на којима се увек очекују врхунски резултати и које ће сада морати да "оправда" на шљаци. Разлога за панику свакако нема, али су дубока анализа и додатни рад преко потребни.

Претходних дана појавила се информација да Новак неће играти на мастерсу у Монте Карлу који му је у комшилуку, већ ће му први следећи турнир бити у Мадриду.

Сада то није тако извесно, открио је да још не зна какав ће му тачно распоред бити у наредним недељама, али не би било необично да затражи специјану позивницу за турнир у Кнежевини. Рецепт до тада је јасан - повратак на терен, тренинзи и напоран рад да би се форма што пре повратила пред сезону на шљаци.

Реакција најбољег тенисера света очекује се веома брзо.

Никола Ђукић (NikolaDjukic43)

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво