Lavrov: Nije trebalo zabranjivati meldonijum

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da lek zbog koga je teniserka Marija Šarapova suspendovana nikad nije ni trebalo da bude zabranjivan. Lavrov je ocenio da je odluka "vrlo čudna", što je slično mišljenje koje je izneo i izumitelj leka.

"Poslednjih dana smo stalno slušali komentare specijalista, uključujući i izumitelja supstance. Oni jasno i profesionalno objašnjavaju da to uopšte nije doping, već normalan metod podrške telu i njegovim osnovnim funkcijama", rekao je Lavrov za rusku televiziju Ren.

Šarapova je u ponedeljak priznala da je na Otvorenom prvenstvu Australije bila pozitivna na meldonijum, lek koji poboljšava cirkulaciju i koji se ranije koristio da poboljša izdržljivost
sovjetskih vojnika.

Taj lek je od 1. januara zabranjen u sportu, a Svetska antidoping agencija objavila je da je to učinjeno zato što postoje dokazi da meldonijum poboljšava kapacitete sportista i da je njegovo korišćenje rasprostranjeno.

Lavrov je, međutim, zatražio da VADA iznese još dokaza da meldonijum poboljšava performanse sportista i nagovestio da to možda ima veze sa sovjetskim poreklom leka.

"Skorašnja situacija nas navodi na mnoga pitanja zbog naleta suspenzija i optužbi koji su upereni na naše vodeće i velike sportiste", rekao je Lavrov.

U sredu je u britanskom Žurnalu sportske medicine objavljeno istraživanje u kome se navodi da je prošle godine na Evropskim igrama u Bakuu do 490 sportista koristilo meldonijum, koji tada nije bio zabranjen.

Ove godine su pozitivni na meldonijum bili Šarapova i nekoliko ruskih sportista, ali i švedska atletičarka Abeba Aregavi i gruzijski rvač Davit Modzmanašvili, osvajač srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Londonu.

Ruska biatlonska unija saopštila je da je na meldonijum bio pozitivan i Eduard Latipov, koji je lek koristio prošlog meseca. On je treći biatlonac koji je bio pozitivan na ovaj lek, nakon Olge Abramove i Artjoma Tiščenka iz Ukrajine.
Međunarodna biatlonska unija suspendovala je sve troje.

broj komentara 4 pošalji komentar
(petak, 11. mar 2016, 18:44) - anonymous Moma Dr Alatnicarskih nauka [neregistrovani]

Cudi me!

Cudi me da se niko ne seca,da je jedne olimpijske igre odigrane u SAD,finansirala uglavnom "Koka kola", koja je zbog toga izbrisana sa spiska zabrane, a bila je zabranjena zbog prisustva kofeina u velikim kolicinama i siguran sam, zbog prisustva materije koja je osnova za proizvodnju i zbog koje je u krajnjoj liniji i dobila ime. Inace u sportu su ljudske psihofizicke sposobnosti u najvecoj meri iscrpljene,pa je za postizanje vrhunskih rezultata neophodna farmakologija.Moje ubedjenje je, da nema vrhunskog sportiste i vrhunskih rezultata, bez toga. Sport je na zalost postao sredstvo za "okretanje",nenormalne kolicine novca i isto tako nenormalnog uplitanja politike i drugih zivotnih negativnosti..Sarapovu treba jednostavno ostaviti tu gde je,a to je sam vrh teniskog sporta.I jeste "majstor",koga mogu samo da mrze.

(petak, 11. mar 2016, 15:16) - anonymous [neregistrovani]

Pa to je toliko jasno

da i vrapci na grani znaju pravi uzrok.
Cinjenica je da je Rusija sportska velesila.
Epa mora je i tu sankcionisati da to ne bude i naneti im stetu kao u ostalim sverama
Rus je to. Veliki rival zapada u svemu pa i u sportu.
Zapad ne moze da opstane bez prevare i kradje.


(petak, 11. mar 2016, 01:46) - grobar68 [neregistrovani]

doping

A za njihove ( Americke ) Sportiste netreba dopingtest! Za njih garantuje Americka vlada i tome se veruje! Sramota!

(četvrtak, 10. mar 2016, 22:56) - anonymous [neregistrovani]

Politika i sport

Gde sve nece da pokusaju da potkopaju sve sto je Rusko. Sport, predsednik,armija. Nema kraja.