Marić najkorisniji igrač Evrolige

Statistički gledano, Aleks Marić najkorisniji igrač Evrolige sa prosečnim indeksom 21,11. Marić, takođe, najbolji skakač, Roberts odmah iza njega. Crno-beli drže negativan rekord po broju izgubljenih lopti. Marić ostaje u Partizanu, Mekejleb još nije odlučio.

Istorijsku sezonu u Evroligi košarkaši Partizana začinili su sjajnim statističkim učinkom, pošto su izabranici Duška Vujoševića u skoro svim kategorijama ili na samom vrhu ili među najuspešnijima na listi.

Snažni centar Aleksandar Marić, koji je gotovo kao anonimni igrač prošlog leta pojačao Partizan iz španske Granade, završio je sezonu kao najkorisniji igrač Evrolige sa prosečnim indeksom 21,11. Marić je, ujedno, i najbolji skakač Evrolige sa prosečno 8,39 uhvaćenih lopti po utakmici.

Iako su svi u beogradskom klubu prezadovoljni debitantom u Evroligi, pitanje je kakav bi bio Marićev učinak da se u januaru nije povredio u trenutku kada je praktično bio nezaustavljiv.

Među prvih pet na listi najboljih skakača nalazi se i Lorens Roberts, koji je sa 7,38 skokova po meču odmah iz Marića.

Skok je godinama zaštitni znak Partizana u svim takmičenjima, a ekipi u kojoj lopte hvataju i najniži igrači na parketu, teško da može bilo koji protvnik da parira u reketu.

Crno-beli su ukupno sakupili 821 skok, od čega 546 defanzivnih i 275 u napadu. Koliko je bilo teško igrati protiv Partizana ove sezone, možda najbolje pokazuje podatak da su košarkaši Olimpijakosa, drugi po broju ofanzivnih skokova, uhvatili 47 lopti manje od Beograđana.

Osim skokova, košarkaši Partizana našli su se na vrhu još jedne statističke liste na kojoj, međutim, njihovi navijači ne bi voleli da su nađu narednih godina. Po broju izgubljenih lopti crno-beli (358) su daleko nadmašili prvog pratioca, ekipu poljskog Prokoma, čiji su prvotimci izgubili 312 lopti.

Kada se pogleda samo učinak na završnom turniru u Parizu, u trofejnom klubu mogu da budu još zadovoljniji, ali i tužniji, s obzirom da "govor borjki" pokazuje da su Vujoševićevi učenici zaslužili plasman u finale.

Prema indeksu korisnosti, Partizan je odmah iza prvaka Evrope, ekipe Barselone, a daleko ispred Olimpijakosa od koga je nesrećno, nakon produžetka, eliminisan u polufinalu, i moskovskog CSKA od kojeg je poražen u meču za treće mesto.

Crno-beli su postigli najviše poena na turniru u Parizu (168), ujedno imali najbolji procenat šuta za tri poena (37,40), najviše skokova (78) i asistencija (36).

Ono što nije valjalo u igri prvaka Srbije je najveći broj izgubljenih lopti (35) i načinjenih faulova (63).

Pojedinačno gledano, igrači najsiromašnijeg kluba pružili su najviše u prestonici Francuske, s obzirom da su se na listi petorice njakorisnijih igrača našla čak trojica iz Partizana - Marić, Jan Veseli i Bo Mekejleb.

Vrh te liste, međutim, bio je rezervisan za Amerikanca Trajana Lengdona iz CSKA, koji je u utakmici za treće mesto crno-belima ubacio 32 poena.

Najbolji skakači i u Parizu bili su Veseli, Marić i Roberts, dok je na listi najboljih poentera nesuđeni junak polufinala Mekejleb zauzeo drugo mesto iza Lengdona. Uspešnom nizu treba dodati i podatak da su se Mekejleb i Roberts našli među petoricom najbojih asistenata fajnal-fora.

Mladoj ekipi Partizana, završni turnir u Parizu je veliko iskustvo za naredne sezone, a ukoliko ovaj tim ostane na okupu, Partizan sledeće godine može da se nada istom, ako ne i većem uspehu. 

Marić je najavio da će i sledeće sezone ostati u Beogradu, dok bi istu odluku mogao da donese i fantastični Mekejleb, koji će konačnu odluku doneti na leto.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво