Olimpijske igre bez NBA igrača i novo zlato za Amerikance

Koronavirus je, malo po malo, postao najveći protivnik svetskog sporta. Iz dana u dan pristižu nove informacije o odlaganjima ili otkazivanjima mečeva i takmičenja, a održavanje Olimpijskih igara u Tokiju ovog leta je ozbiljno dovedeno u pitanje. Scenarija za raznorazne sportove ima gotovo kao i virusa, "mali milion", a jedan od zanimljivijih je onaj po kojem bi NBA liga zabranila igračima nastup u Japanu. Ukoliko bi se ta "šta bi bilo, kad bi bilo" hipoteza i ostvarila, kako bi onda izgledao olimpijski turnir bez igrača iz najbolje lige na svetu?

Олимпијске игре без НБА играча и ново злато за Американце Олимпијске игре без НБА играча и ново злато за Американце

Novac. Mediji. Talenat. Vizija. Organizacija. Neki su od najbitnijih faktora za uspeh i funcionisanje u modernom sportu. Ipak, pojava novog opasnog i nepredvidivog virusa "korona" (COVID-19) sve to stavio je u drugi plan i počeo da preuzima kontrolu nad sportskim događajima.

Evropa se već sada suočava sa ozbiljnim problemima, sve više utakmica i prvenstava u raznoraznim disciplinama se ili otkazuje ili odlaže, ili pak održava iza zatvorenih vrata. Međutim, takve rigorozne mere još nisu prešle "preko bare" i nisu još uzele maha na mestu gde je sport pre svega veliki biznis, ali i velika zabava.

No, čelni ljudi američkih nacionalnih liga se i te kako ozbiljno bave i spremaju za dolazak nezvanog gosta, a možda će odluka organizatora teniskog turnira u Indijan Velsu trasirati put ka daljim dešavanjima.

Ipak, mnogo toga bi vezano za NBA i koronavirus biće poznatije u sredu, posle sastanka čelnika lige sa vlasnicima franšiza.

Opreznost onoga u koga svi gledaju 

Tako je konkrektno Nacionalna košarkaška asocijacija (NBA) izdala uputstva za igrače i stručni štab u kojem savetuje kako da se ponašaju i deluju u novonastalim okolnostima, a gde je recimo vrlo upečatljiva preporuka da se poptuno ukine fizički kontakt i interakcija sa navijačima. Takođe, razmatra se u smanjenje prisustva medija (ulazak u svlačionice, poseta treninzima), dok je zatvaranje dvorana za sada samo opcija koja se neće baš tako lako aktivirati.

No, ukoliko posledice i širenje koronavirusa nastavi da ide uzlaznom putanjom, treba očekivati i radikalnije mere iz najveće i svakako najozbiljnije košarkaške organizacije na svetu. Igranje finiša regularnog dela i potom plej-ofa pred praznim tribinima velelepnih arena za sada je na nivou spekulacija.

Spekulacije postoje i u vezi sa nastupom američke košarkaške reprezenetacije na predstojećim Olimpijskim igrama u Tokiju. Ukoliko se zdravstvena situacija na globlanom nivou pogorša u bitnoj meri, NBA se, kako se može čuti, neće libiti da zaštiti svoje.

Kao najprogresivnija organizacija u svetu košarke, pod vođstvom Dejvidu Šternu doraslog naslednika Adama Silvera, liga će sasvim sigurno doneti za nju najbolju moguću odluku.

Ako to bude bila zabrana odlaska i nastupa igračima 30 klubova koji čine najbolju ligu na svetu, izgled američkog tima ali i celog olimpijskog turnira bio bi drastično promenjen. Naravno, i drastično oslabljen.

Uz jasnu ogradu da bi verovatno u tom slučaju i Evroliga i domaće evropske lige, ali kineska "CBA" i australijska "NBL" liga sledile odluku NBA, interesantno bi bilo videti kako bi izgledao turnir bez najvećih zvezdi ovog sporta.

Prve dve misli koje meni lično padaju na pamet na takav scenario jesu da bi Amerikanci svejedno osvojili zlato i da bi olimpijsiki turnir ličio na "Fiba prozore", odnosno da bi kvalitet košarke ukupno gledano bio znatno niži od idealno mogućeg.

Samim tim, šanse bi porasle i nekim manje kvalitetnim košarkaškim nacijama, čiji glavni igrači ne igraju NBA, ali imaju dovoljno kvaliteta da igraju ozbiljnu košarku.

Najviše oslabljeni a opet najjači

Tako bi mesta Lebrona Džejmsa, Stefa Karija, Kevina Durenta, Džejmsa Hardena, Kavaja Lenarda i ostalih zvezda koje su se našle na širem spisku Grega Popovića, verovatno popunili igrači koji nastupaju u Evropi, mada ne bi bilo iznenađenje da se u takvom timu nađe i neki igrač koji nastupa u Kini.

"Skeniranjem" evroligaških igrača, njihovog statističkog učinka i uticaja na igru svojih timova, (naš) izbor je pao na sledeća imena: 

Majk Džejms (CSKA Moskva),
Vil Klajburn (CSKA Moskva),
Kori Higins (Barselona),
Brendon Dejvis (Barselona),
Kajl Hajns (CSKA Moskva),
Kris Singlton (Efes),
Derik Vilijams (Fenerbahče)
Greg Monro (Bajern Minhen)

Mesta bi vrlo verovatno bilo i za igrača koji trenutno nastupa u Evorkupu (Monako), inače dvostrukog NBA šampiona Norisa Kola, a fikcijski "roster" bi kompletirala tri igrača sa zavidnim NBA iskustvom, a koji trenutno nastupaju u Kini:

Lens Stivenson (Lijaoning)
Taj Loson (Šandong)
Džered Salindžer (Šenžen)

Ukoliko se ovaj "crni scenario" i obistini, onda bi odluka najboljeg igrača Evrolige, ove sezone neverovatnog Šejna Larkina da počev od ovog leta igra za selekciju Turske dodatno dobila na težini. On je na mestu naturalizovanog stranca zamenio takođe odličnog Amerikanca Skotija Vilbekina, dok je Slovenac i dalje Entoni Rendolf iz Real Madrida.

U toj konstelaciji snaga, bez igrača koji igraju NBA a koji daju glavnu snagu svim evropskim reprezentacijama, Amerikanci bi ponovo bili glavni kandidati za zlato i verovatno bi ga bez većih problema i osvojili. 

"Olimpijski prozor" 

Zabrana igračima iz NBA lige da nastupe na najvećoj svetskoj sportskoj smotri, znatno više pogodila bi ostale pretendente na medalje. Jedan od glavnih bi, ukoliko osvoji kvalifikacioni turnir u Beogradu, bila i reprezentacija Srbije.

"Orlovi" bi praktično ostali bez prve petorke, jer ne bi mogli da računaju na Ol-star centra i člana najbolje petorke lige za prošlu sezonu Nikolu Jokića iz Denvera, duo iz Sakramenta Bogdan Bogdanović-Nemanja Bjelica, kao i igrače sa manjom minutažom ali koji bi i te kako značili novom selektoru Kokoškovu - Bobana Marjanovića, Marka Gudurića i Alena Smajlagića.

Istina, sastav načinjen od igrača iz Evrolige i Evrokupa sasvim sigurno bio bi konkurentan.

Partije koje ove godine prikazuju Vasilije Micić u Efesu i Nikola Milutinov u Olimpijakosu daju za pravo da ambicije i tada budu najviše.

Lučić i Jović imaju solidne sezone u Himkiju odnosno Bajernu, Marinković u Valensiji oscilira ali napreduje, kao i Nedović u Milanu, gde i i dalje ima puno problema sa povredama.

Nikola Kalinić u Feneru i Vladimir Micov u Olimpiji imaju izuzetno važne uloge, ali njihovi nastupi, tj. povratak u državni tim su i više nego upitni iz dobro poznatih razloga.

Što se tiče Evrokupa, Miloš Teodosić igra vrlo dobro u Virtusu i ako bi bio zdrav, što nije bio slučaj prošlog leta, bio bi mnogo važan za igru reprezentacije, ali i za "kontrolu atmosfere".

Aleksa Avramović je u dva meča nedavnih kavlifikacija bio najbolji igrač tima, a solidnu rolu imao je i Dejan Todorović.

Od iskusnijih tu bi eventualno imali čime da pomognu i Milosavljević, Raduljica, Mačvan i Simonović, dok bi "zatvaranje" tima moglo da se uradi uz pomoć igrača "večitih". Pre svih tu je Ognjen Jaramaz, kao i tragičar meča protiv Gruzije Rade Zagorac.

Sa Malog Kalemegdana bi mogli da pomognu Ognjen Dobrić, Dejan Davidovac, Branko Lazić, pa možda čak i NBA talenat Boriša Simanić. 

Ozbljne udarce pretpele bi ostale "glavne" selekcije svetske košarke.

Planetarni prvaci Španci bi bili lišeni usluga Marka Gasola, Rikija Rubija, Vilija i Huanča Ernangomeza, kao i naturalizovanog Serža Ibake.

Australija je takođe znatno vezana za najjaču ligu sveta, gde sa uglavnom bitinim ulogama igraju Pati Mils, Metju Delavedova, Džo Ingls, Eron Bejns, Ben Simons, Ton Mejker i Dante Egzum.

Trećeplasirani tim sa poslednjeg Mundijala u Kini, tim Francuske, u tom slučaju ne bi mogao da računa na sjajnog Ol-star defanzivca Rudija Gobera, ali ni Evana Furnijea, Franka Nilikinu, Vensana Porijea, Sekua Dumbiju i Elija Okoba.

Možda i najveći hendikep bio bi onaj u redovima Grčke, čiji je najbolji igrač aktuelni MVP NBA lige i vođa Milvoki baksa - Janis Adetokumbo, koji bi sa sobom u reprezentaciju opravdano poveo i svoju braću, Tanasisa i Kostasa. Naravno, sve to pod uslovom da izbore mesto na turniru u Kanadi, čiji bi tim takođe bio drastično oslabljen bez Endrua Viginsa, Džamala Mareja, Šaja Gildžs-Alegzandera, Ar-Džej Bereta, Kelija Olinika, Normana Pauela i Tristana Tompsona

Litvanici bi, ako do Tokija dođu, tamo morali da nastupe bez Jonasa Valančijunasa i sve boljeg Domantasa Sabonisa, a jedini sigurni predstavnik Afrike, ekipa Nigerije, bez Okogija, Aminua, Metua i Vinsenta.

S obzirom na rezultate iz evropskih kvalifikacija za naredni Evrobasket 2021, odnosno prvog kvalifikacionog "prozora", gde je recimo Litvanija ostala na "minus 20" u Belgiji, Španija kod kuće doživela poraz od Poljske, Francuska ubedljivo poražena u Nemačkoj, a Mađarska dobila aktuelnog evropskog prvaka Sloveniju, možda bude jasnije kako bi to moglo da izgleda na "krnjem" olimpijskom turniru u "Zemlji izlazećeg sunca"...

Marko LjUBOMIROVIĆ (@LjubomirovicM)

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара