Прецртавање Калинића - очекивано изненађење

Ретко шта усталаса и уздрма српску спортску јавност као спискови кандидата за кошаркашку репрезентацију. Тако је то одавно у земљи кошарке. А тако је и ових дана, када се дискутује о, за некога изненађујућем а за некога очекиваном, прецртавању стандардног члана и битног шрафа у претходним репрезентативним кампањама – Николе Калинића. То је одлука селектора и легенде овдашње кошарке Салета Ђорђевића, а шта се иза ње крије?

Прецртавање Калинића - очекивано изненађење Прецртавање Калинића - очекивано изненађење

Старији љубитељи кошарке често су расправљали зашто чувени селектор Ранко Жеравица није звао Моку Славнића? Они нешто млађи су се крајем осамдесетих и почетком деведесетих питали да ли је Дуда Ивковић на Драженово инсистирање игнорисао управо Ђорђевића? Годину дана пре распада државне заједнице СЦГ спекулисало се да је изостављање Саше Павловића из коначног тима за ЕП у Новом Саду имало политичку позадину. И то су само неки од "случајева".

Најновија тема и питање је зашто су прецртани Калинић и Недовић?

На сајту КСС-а првог дана јула објављен је скраћени списак кошаркаша на које селектор рачуна за Мундијал у Кини, а међу 18 имена најупадљивији је био управо изостанак Недовића и Калинића.

И док се око Недовића није подигла толика прашина, с обзирам на не баш сјајну прву сезону у Милану, која је била праћена повредама и прилично јакој конкуренцији на бековским позицијама (НБА играчи Богдановић и Гудурић без дилеме у предности), изостављање Калинића покренуло је дискусије и спекулације – шта је прави разлог?

Никола Калинић је претходних година, тачније од 2013. године и ЕП у Словенији био неизоставни део државног тима. И имао је великог удела у сребром обојеним успесима из 2014. и 2016. Једино такмичње које је пропустио било је ЕП у Турској пре две године, а да тамо буде спречила га је повреда, односно недовољна спремност и опорављеност.

Калинићев пут од те 2013. године и играња за Војводину водио га је преко крагујевачког Радничког и Црвене звезде где је сазрео и почео да узима трофеје, па све до Фенербахчеа, са којим је 2017. освојио титулу првака Европе, али и стекао име у европској кошарци као елитни играч, који доприноси на оба краја терена и неретко игра најбоље у кључним моментима.

Промишљања и непромишљеност 

Међутим, упоредо са кошаркашким, текао је и социјално-политички развитак момка из Суботице, који неретко на друштевној мрежи Твитер коментарише разне политичке и друштвене појаве у Србији и свету. 

Повремене онлајн дискусије у тој виртуелној арени нису му правиле веће проблеме, али се то променило након објављивања његовог интервјуа у Блицу почетком године, у којем је говорио практично о свему, али је највише пажње привукао његов став да Косово одавно није српска територија, да нисмо "небески народ" али да јесмо једини народ на свету који је скандирао "Боље рат него пакт".

Због свега тога наишао је на бројне критике, које су чак резултирале и претњама, и то оним најопаснијим.

На све то, надовезао се и скандал са сексуалном конотацијом, односно појављивање снимка на интернету на којем се види Калинић како мастурбира и истовремено разговара са једном девојком путем Скајпа. И тада, као и приликом спорног интервјуа, уследиле су осуде понашања кошаркаша, међу којима најчешћа била она језичка конструкција да "тако не сме да се понаша српски репрезентативац".

Његов коментар на "цурење" снимка имао је шаљив тон: "Ко жели да честита нек честита."

Ова дешавања се ипак нису (претерано) одразила на Николине игре у дресу Фенербахчеа, те је и ове, на крају ипак неуспешне сезоне, био један од најбољих играча тима из Истанбула.

Но, чини се да је казна стигла првог дана јула. Добро, можда је казна прејака реч, али се Ђорђевићева одлука може посматрати као својеврстан укор Калинићу, пре свега због наступа ван кошаркашког терена.

Иако су политичка уверења лична ствар сваког појединца, па тако и професионалног спортисте, на која он без икаквог ограничења има право, иступање јавних личности на том пољу гледа се другим очима, што је и овде случај. Калинић је тога морао бити свестан и спреман на последице свог делања ван своје бранше...

Одлука и одговорност 

Саша Ђорђевић је човек који има највећу одговорност, а са тим логично и највећа овлашћења. Консултација са сарадницима Минићем и кумом Јоцом Антонићем у вези са новим списком је сигурно било, али коначна одлука је увек на њему.

И као играча красила га је визија, а исто је и сада када на игру утиче са клупе. Човек којем је опсесија побеђивање Американаца донео је одлуку да му за овогодишњи напад на тог "непобедивог" противника и злато у Кини не треба Калинић.

Аутору ових редова делује да се Сале вероватно водио идејом да овај "нови" Калинић може бити "темпирана бомба" за атмосферу, иако пре тога није имао никакве испаде те врсте.

Можда је ова одлука у директној колизији са поштовањем које Ђорђевић има пре ономе што је Калинић пружио државном тиму, те није хтео да га "цима" по планинама и халама током лета када је већ одлучио да у Кини проба са другим опцијама. И то је поштено.

А увек се можемо вратити и на чувену мантру да репрезентацију не чине нужно 12 најбољих, већ 12 који могу најбоље да фунционишу, те да ове године у том миксу нема места срчано крило.

Шта год да је разлог, резултати које Ђорђевић прави са државним тимом у последњих пет година дају му за право да му верујемо. И напросто нас терају да га подржимо и у оваквим, не баш пријатним ситуацијама.

Зато част Калини, а подршка Салету!

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво