Ol star vikend u Čikagu, sve u znaku sećanja na Kobija

Najveće zvezde NBA lige okupljaju se u Čikagu, gde će od petka do nedelje biti održan 69. Ol star vikend. Da i ovogodišnja manifestacija ne prođe bez srpskih košarkaša pobrinuo se Nikola Jokić, koji će u nedelju nastupiti na utakmici "Svih zvezda", kao deo tima koji je odabrao Lebron Džejms. Ceo vikend biće u znaku sećanja na nedavno nastradalog Kobija Brajanta.

Čikaški "Junajted centar" ovog vikenda okupiće najbolje igrače koje NBA liga u ovom trenutku može da ponudi, a dobar deo dešavanja biće u znaku jednog od najboljih košarkaša svih vremena Kobija Brajanta.

Brajant je tragično nastradao u padu helikoptera, a u petak će zvanično biti najavljen njegov ulazak u košarkašku Kuću slavnih.

Kao i svake godine, NBA liga organizovaće niz propratnih manifestacija, uglavnom humanitarnog karaktera, a osim centralnog događaja, utakmice "svih zvezda", gledaoci širom sveta moći će da uživaju u potezima zvezda u usponu, takmičenju u zakucavanjima i brzom šutiranju trojki, kao i u "skils čelendžu", svojevrsnoj kombinaciji košarkaških veština.

Lebron i Janis predvode zvezde, Jokić ponovo među najboljima

Treću godinu zaredom, umesto duela između "Istoka" i "Zapada", najbolji košarkaši igraće za timove koje su izabrali igrači sa najviše glasova fanova – Lebrona Džejmsa i Janisa Adetokumba.

"Lebronov tim", koji će sa klupe predvoditi trener Lejkersa Frenk Fogel, važi za favorita protiv "Janisovog tima", na čijem kormilu će biti Nik Nurs iz Toronta.

Startnu petorku "Lebronovog tima" činiće Entoni Dejvis, Kavaj Lenard, Luka Dončić i Džejms Harden, dok će Janisu društvo praviti Džoel Embid, Paskal Sijakam, Kemba Voker i Tre Jang.

U "Lebronovom timu" nastupiće Nikola Jokić, koji je drugu godinu zaredom zaslužio mesto među najboljima, pa će velika kolonija Srba u Čikagu itekako imati za koga da navija.

Kako bi zadržali pažnju javnosti, čelnici NBA lige svake godine unesu i neku novinu, ovoga puta će to biti igranje utakmice po posebnim pravilima u znak sećanja na Kobija Brajanta. 

Naime, svaka odigrana četvrtina biće mini-utakmica za sebe, dok poslednja deonica neće biti vremenski ograničena, već će se igrati dok jedna ekipa ne dođe do određenog broja poena, a on će biti određen dodavanjem 24 na broj poena koji je postigla ekipa koja vodi.

Zvuči komplikovano, zar ne? Primer: Recimo da posle tri četvrtine, jedna ekipa vodi 100:95. Pobednik će biti tim koji prvi stigne do 124 poena, makar se igralo unedogled.

Broj 24 određen je u čast Kobija Brajanta, koji je dobar deo karijere proveo noseći taj broj na leđima.

Centralni događaj vikenda planiran je za nedelju.

Brajant, Dankan Garnet – ko će u Kuću slavnih?

Ceo vikend počinje najavom klase koja će ove godine postati deo Kuće slavnih, a najzvučnije ime je svakako Kobi Brajant, čovek po kojem je oblikovan ovogodišnji Ol star vikend.

"Mamba" je petostruki NBA šampion, 18. puta nastupao je na utakmicama "Svih zvezda", a u svojoj karijeri bio je najkorisniji igrač lige, dva puta i NBA finala.

Svoje mesto u "klasi 2020" trebalo bi da nađu još jedan petostruki šampion, Tim Dankan, kao i ljubimac velikog broja košarkaških zaljubljenika u Srbiji, Kevin Garnet.

Od zvučnijih imena koji su kandidovani ove godine za ulazak u Kuću slavnih izdvajaju se igrači Kris Boš, Šon Merion, Majkl Finli, Čonsi Bilaps, Mark Džekson, Tim Hardavej, Kris Veber, Ben Valas i Toni Kukoč, kao i treneri Džordž Karl, Rudi Tomjanovič, Rik Adelman, Beki Hemon...

Petak je rezervisan i za utakmicu "Zvezda u usponu", odnosno igrača koji igraju prvu ili drugu sezonu u ligi,

Oni od kojih se tek očekuje da postanu nosioci NBA lige biće podeljeni u ekipe "SAD" i "Svet", a košarkaška javnost sa nestrpljenjem očekuje nastupe Zajona Vilijamsona, Trea Janga, Dža Moranta, Luke Dončića, Ruija Hačimure, ali i daleko iskusnijeg Nikola Melija.

Pre košarkaša na teren "Junajted centra" će i poznate ličnosti, koje će pokušati da zabave publiku svojim umećem sa loptom, ali i na razne druge načine.

Trojke, zakucavanja, veštine...

U subotu neće biti utakmica, ali zato publiku očekuje izuzetno bogat program i čak tri takmičarske discipline – skils čelendž, brzo šutiranje trojki, kao i atraktivna zakucavanja.

Takmičenje u veštinama organizuje se 17. put, a trofej osvojen prošle godine braniće košarkaš Bostona Džejson Tejtum, dok će mu konkurencija biti, između ostalih, Patrik Beverli, Kris Midlton, Domantas Sabonis i Paskal Sijakam.

Još jedan prošlogodišnji šampion braniće svoju čast u Čikagu – Džo Heris iz Bruklina pokušaće drugu godinu zaredom da postane najbolji trojkaš lige.

Ipak, konkurencija neće biti nimalo laka, pošto su tu Badi Hild, Zek Lavin, Davis Bertans, ali i Devin Buker, koji će zameniti povređenog Demijana Lilarda.

Najatraktivnije takmičenje sačuvano je za kraj subotnjeg programa, kada će četvorica košarkaša pokušati da izmisle neko novo zakucavanje.

Dvajt Hauard, koji je pobedio u takmičenju 2008, posle 11 godina pauze pokušaće da ponovi uspeh iz mladosti, dok će mu najveći konkurenti biti Eron Gordon i Derik Džons Džunior, kojima je "za dlaku" izmakla pobeda u prethodnim nastupima.

Spremite svoje budilnike, ne želite valjda da spektakl prođe bez vas...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво