Šta se nalazi u koferu koji će Meloun poneti u Srbiju?

Košarkaška NBA noć između utorka i srede bila je veoma zanimljiva onima koji prate i vole srpsku košarku. Na sajtu Košarkaškog saveza Srbije nešto iza ponoći objavljena je vest: trener Denvera Majk Meloun postao je deo stručnog štaba novog selektora Srbije Igora Kokoškova. Analizirali smo šta to znači i šta donosi nacionalnom timu „zemlje košarke“.

Bum! Bomba! Eksplozija. Pravo niotkuda. I na iznenađenje svih u Srbiji, jer je malo ko o tome imao bilo kakva saznanja, i mogao da nasluti da se tako nešto kuva.

Verovatno zato što je kuhinja bila daleko. Miljama daleko. Preko „bare“. Na zapadu Sjedinjenih Američkih Država. Mešavina one u Koloradu i Kaliforniji.

Manje-više u isto vreme time se na Tviteru bavio i poznati košarkaški novinar Njujork tajmsa Mark Štajn, napisavši da postoji dobra šansa da Meloun priključi „orlovima“ ovog leta.

Istina, Meloun je dan kasnije demantovao da je dogovor postignut, ali i rekao da razgovori na tu temu postoje. Sve dileme otklonio je onaj koji je odnedavno glavni, selektor Igor Kokoškov, koji je potvrdio da će Meloun ovog leta biti deo njegovog stafa i da jedva čeka da dođe u Srbiju.

Dakle, ova informacija izazvala je pažnju javnosti sa obe strane Atlantika. Sasvim zasluženo.

A šta se zapravo dogodilo?

Jedan od najboljih trenera NBA lige, a samim tim i sveta, postao je deo jednog od najboljih nacionalnih timova na svetu. Zvanično petog, ali po dubokom uverenju velikog dela Srba, ali i ostatka sveta, druga reprezentacija po snazi. Odmah iza (ne)dodirljivih Amerikanaca.

Ono što mnoge zanima je šta će on, Majk Meloun, zapravo doneti Srbiji?

Najbolja moguća upotreba Jokića

Niko bolje od Melouna verovatno ne zna da koristi kvalitete i prikrije mane Nikole Jokića. Da iz njega izvuče najbolje, a da ograniči uticaj loših navika. Ili bar niko nema veće iskustvo u tome od njega.

On već nekoliko sezona na uspešan način koristi set Jokićevih veština, koje uz veliku slobodu u igri, što se vrlo često ogleda i u samoj kreaciji napada, daje rezultate.

Meloun Nikolu vidi samo i jedino kao „peticu“, odnosno centra, ali i kao sekundarnog plejmejkera, što nismo ili smo vrlo retko gledali na proteklom Mundijalu u Kini, gde je „džoker“ minute u većem delu prvenstva provodio na poziciji četiri, što je bila taktička zamisao i ideja Saleta Đorđevića.

Ruku na srce, i nije bilo mnogo onih koji su imali privilegiju da treniraju Somborca.

Jedan od retkih je nedavno takođe izabran za Igorovog pomoćnika. Pogađate, u pitanju je Dejan Milojević, koji sa Nikolom radio u Megi i koji je i te kako zaslužan za njegov fenomenalan razvitak i kasniji uspeh.

I na kraju, ali ne najmanje bitno, jeste onaj ko će na klupi Srbije biti prvi, a čija će reč biti poslednja – Igor Kokoškov. Iako nije imao prilike da trenira Nikolu, već samo da protiv njega igra, to ne menja jednu, rekao bih, činjenicu: Igor zna da radi sa NBA igračima i NBA zvezdama, zna da do njih dopre, da izvuče maksimum. Ne treba vam bolji dokaz za to od partija Gorana Dragića na Evrobasketu 2017. godine.

Veliko iskustvo 

Pisali smo ovde o karijeri i košarkaškom putu Majka Melouna. 

Ukratko, sa njim će u Srbiju ovog leta stići kofer u kojem će biti spakovano i veliko NBA iskustvo, koje je prošle sezone krunisano i mestom trenera tima Zapada na Ol-star utakmici u Šarlotu.

Čovek koji je poput Igora prošao gotovo sve pozicije u stručnom štabu, prvo na koledžu pa posle i u NBA. Uz jednu bitnu razliku u odnosu na srpskog selektora, a ona se ogleda u tome što mu je i otac bio isto to u istoj toj ligi. Istina, Meloun senior je vrlo kratko bio u ulozi glavnog trenera.

Američki pogled na košarku

Sada već bivši selektor Sale Đorđević često je za svog mandata govorio o Amerikancima kao timu i organizaciji na koju treba da se ugledamo, i čijem kvalitetu treba da težimo. 

On je od tih istih Amera gubio dva puta u finalima (SP 2014. i OI 2016), ali je na prošlom SP u Kini 2019. godine uspeo to da promeni i slavi u meču koji se igrao za plasman od petog do osmog mesta.

U tom kontekstu možda i treba glediti ovaj potez Saveza. 

Želja da se uči od najboljih i da se, žargonski rečeno, „ukrade koja fora“. Da se na američki način izvuče ono najbolje iz svakog igrača, jer su tu Amerikanci bez ikakve dileme bez premca na kugli zemaljskoj.

Na kraju krajeva, nema ništa loše da imamo pomoć kvalitetnog stranca u reprezentaciji, bar dok nije reč o igraču ili glavnom treneru. Ostalo je sasvim u redu.

Garancija

Ovo koliko god nekome ružno, a nekome pogrešno zvučalo, ipak jeste vrlo blizu realnosti, te je potpisivanje Melouna odličan šahovski potez srpskog saveza.

Istini za volju, Jokić je od poslednja tri takmičenja propustio samo jedno, i to EP 2017. godine, kada je izabrao individualni rad radi što bolje pripreme za sezonu u kojoj se borio, i na kraju izborio, za višegodišnji i višemilionski ugovor. Ali uz to je gratis „dobio“ dobar deo ljute populacije.

Tokom tih priprema i sada već kultnog prevrtanja traktorskih guma, u Somboru ga je obišao i glavni trener Nagetsa, ovaj isti Meloun.

Prošlog leta se, uz priličan pritisak javnosti, Nikola odazvao državnom timu, da bi nedavno na pitanje o nastupu u kvalifikacijama i OI rekao da trenutno ne zna hoće li biti deo tima.

S obzirom na to da će u tom timu ulogu imati i njegov trener i čovek kojem puno veruje, čini se da je ta dilema otklonjena.

Kontrola poroka

Uz to, Meloun spada među retke ljude koji su bliski Nikoli, koji mogu da prođu kroz Jokićev zid, i koji mogu da utiču na njegovo ponašanje, razmišljanje pa i poroke.

Kako se može čuti, Jokić i dalje uživa i neretko ne može da odoli masnoj hrani i „koka-koli“, što ga je, opet možda, u Kini ovog leta koštalo boljih nastupa (bio je evidentan višak kilograma), a Srbiju medalje. 

Posledice takvog stanja osetio je i sam Denver na početku ove sezone 2019/20, kada je Nikolin učinak bio skroman i često je varirao.

To kao da je opomenulo rukovodstvo franšize iz Kolorada, koje sada kao da je rešeno da se više ništa ne prepušta slučaju kada je lice franšize u pitanju. Što je sigurno, sigurno je.

A možda je to ipak „samo“ motiv

I zaista, moguće da sve prethodno napisano Melounu nije ni bilo bitno kada je donosio odluku da bude deo srpskog tima.

Ne bi bilo izneneđenje da ju je Majk doneo zato što želi da, takav kakav jeste, a dobro upućeni kažu vrlo otvoren, stekne novo iskustvo (i životno i košarkaško), a reprezentativna košarka za njega to jeste.

Možda želi i da kao sportista, odnosno svojevrsni aktivni učesnik, bude deo najveće sportske smotre na svetu – Olimpijskih igara.

Ili pak jednostavno oseća potrebu da se Srbiji nekako oduži, da se zahvali na tome što mu je podarila Nikolu Jokića... 

Marko LjUBOMIROVIĆ (LjubomirovicM)

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво