Zvezda na pola evroligaškog puta – povratak otpisanih

Uprkos brojnim izazovima od početka sezone i "sporog" starta sezone u Evroligi, Crvena zvezda je i dalje "živa" i u igri za eventualni uspeh, odnosno podvig što bi plasman u plej-of svakako bio. Rezultat na pola puta i osam pobeda u 17 kola daje pravo na nadu.

Звезда на пола евролигашког пута – повратак отписаних Звезда на пола евролигашког пута – повратак отписаних

Kada je u drugom minutu meča na semaforu stajalo Crvena zvezda – Bajern Minhen 0:6, mnogi navijači srpskog šampiona su verovatno pomislili na brodolom fudbalera u crveno-belom krajem novembra u meču Lige šampiona na beogradskoj Marakani.

Ipak, na sreću tih istih navijača, fudbal i košarka se bitno razlikuju, pošto se pod obručima mnogo češće dešava da je Zvezda ravnopravna sa velikim i bogatim klubovima. I ne samo to. Ona ih i pobeđuje.

Tako je bilo sinoć, kada je nakon pomenutog zaostatka na startu tim Dragana Šakote prvo preokrenuo rezultat a onda prednost uzetu u četvrtom minutu (10:9) čuvao i samo uvećavao do konačnih "plus trideset" – 93:63.

Povratak otpisanih 

Da početak nove godine bude još lepši, tu je i podatak da je to bila najubedljivija pobeda tima sa Malog Kalemegdana u Evroligi, a da skor od osam pobeda i devet poraza na polovini takmičenja daje realnu nadu za plasman u plej-of, odnosno među osam najboljih.

Sinoć je sve funkcionisalo gotovo savršeno. Na oba kraja terena. Kao iz "zlatnog doba" dok je na klupi sedeo Dejan Radonjić, koji je sinoć očekivano dobio ovacije i poklone na svom prvom povratku u Beograd kao trener gostujućeg tima.

Novajlije pristigle protekle nedelje dale su čvrstinu i dubinu timu.

Štimac je ubacio 13 poena uz šest skokova i samo jedan promašaj iz igre. Marko Jagodić Kuridža je pored fenomenalnog zakucavanja pored Cipsera ubacio još pet poena, a u svom debiju u crveno-belom dresu Amerikanac Kevin Panter je postigao 15.

Bez dileme najbolji igrač beogradskog tima ove sezone, Lorenco Braun, ponovo je bio na visini zadatka (15 poena, sedam asistencija, tri ukradene lopte, indeks 26), a dobar doprinos dodali su "starosedeoci" Beron (10), Davidovac (13), Kuzmić (devet poena, sedam skokova) i Lazić (6).

Utisak posle pola odigranih mečeva proširene Evrolige jeste da je Zvezda isplivala i da je i dalje "živa" uprkos problemima koje je imala u dosadašnjem delu sezone.

A taj spisak je poduži: 

– ostavka Milana Tomića,
– loši rezultati u ABA ligi,
– povrede i transfer promašaji,
– problem sa delom navijača zbog odnosa prema Filipu Čoviću,
– i naposletku neodlazak na meč protiv Budućnosti u Podgoricu u napetoj političkoj atmosferi u Crnoj Gori.  

Istorija se (ne) ponavlja 

Zato skor od 8-9, i kratkoročni raspored (gostovanje Asvelu u narednom kolu 10. januara, pa mečevi sa Žalgirisom i Albom u Beogradu) daju realnu nadu da srpski i regionalni predstavnik u eliti može uskoro i u "plus", odnosno do pozitivnog skora.

Ako se to i ostvari, Zvezda će biti i više nego konkurentna u borbi za doigravanje.

A malo ko je to mogao da predvidi posle početka i skorova 1-3 posle četiri kola ili 2-7 posle devet rundi.

Zato se mnogi navijači nadaju da će se istorija ponoviti i da njihov tim može da serije trijumfa sa kraja 2016. i početka 2017. godine (sedam vezanih pobeda), kada je niz stao posle trijumfa nad PAO-om u Pioniru.

Ima i onih koju ovu sezonu upoređuju sa onom 2015/16, kada je takođe bilo puno promena u igračkom kadru usred sezone (odlazak Mekela, Skorcijanitisa i Tompsona, a dolazak Micića, Milera, Kinzija i kao ove godine Štimca), a u kojoj je igran plej-of i dobro namučen moskovski CSKA u tim duelima.

Šta god da donese nastavak 2020. godine, jedan zaključak se može doneti već sada, na pola evroligaške kampanje – Zvezda se nije obrukala, i u Beogradu i Srbiji se i dalje dobro igra košarka.

Valjda će to u kancelarijima u Barseloni imati u vidu kada budu donosili odluke o budućnosti ove igre na Starom kontinentu.

Marko LjUBOMIROVIĆ (LjubomirovicM)

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво