Dobro je, ali zadnjica mora niže jer Mundijal je sve bliže

Druga pobeda na pripremama. Ponovo blizu sto poena. Na momente lepršava i atraktivna igra, i sve to bez četiri od pet NBA igrača i jednog od najboljih plejmejkera Evrope. Trebalo bi da budemo zadovoljni pobedom košarkaša Srbije nad Finskom u Zrenjaninu (95:75). Ali selektor baš i nije bio…

Добро је, али задњица мора ниже јер Мундијал је све ближе Добро је, али задњица мора ниже јер Мундијал је све ближе

"Pristup mora da bude bitno drugačiji u svakom pogledu. Pristup i odgovornost kada se obuče ovaj dres. Moraju to hitno da shvate. Pre svakog od nas postojali su ljudi koji su osvajali medalje i trofeje u ovoj opremi i zato svako od njih mora da spusti zadnjicu na zemlju", rekao je Sale Đorđević neposredno po završetka meča povišenim tonom. 

Jasno je da je selektor mislio na početak meča i prvu četvrtinu, koju su njegovi momci dobili jedva (28:26), dozvolivši Fincima čak pet trojki u tom periodu.

Očigledno da im je nešto slično poput gore citirane izjave rekao i tokom meča, pa su momci u novim belim dresovima spustili zadnjice, ali ne na zemlju nego u odbrambeni stav, te je i razlika počela da raste a procenti šuta rivala da padaju (druga četvrtina je dobijena najubedljivije, sa 26:11).

Treći period doneo je mali pad, za šta je Đorđević ukorio igrače već na tajm-autu, ali ubedljiva pobeda i miran završetak meča se ipak nisu dovodili u pitanje.

Individualno, mogli smo da vidimo puno stvari koje mogu da raduju.

Miloš Teodosić i dalje ima magiju u rukama i vidi što drugi ne mogu (sedam asistencija), ali je očigledno da mu nedostaju utakmice, skoro da nije igrao u 2019. godini. Raduje i njegova primetna dobra konekcija sa Nikolom Milutinovim, kojeg je u nekoliko navrata "spojio" sa obručom, i tako najavio da je novi tandem u nastajanju.

U svemu tome, Milutinov (osam poena i 11 skokova) je na ovom meču poslao poruku da se bez njega u Kinu neće putovati, već da je na selektoru da donese odluku hoće li centar Olimpijakosa biti jedan od trojice ili jedan od četvorice centara, što je, čini se, jedna od glavnih dilema Đorđevića pred šampionat.

Da ona bude i dalje velika, delimično su i sinoć doprineli Raduljica sa osam poena i Bobi Marjanović, koji je šansu dobio u drugom poluvremenu i oduševljenu publiku u Zrenjaninu častio sa 12 poena.

Stefan Jović je bio takođe vrlo raspoložen i to na oba kraja terena (dve ukradene lopte i šest uspešnih dodavanja). Lučić i Milosovaljević su "isporučili" i poene (9 i 11), ali i energiju, zbog koje ih selektor voli i vidi kao bitne šrafove tima.

Zapažen nastup imao je i najstariji igrač u timu i jedini čovek koji je odigrao svih 12 kvalifikacionih utakmica – Marko Simonović. Minute je dobio na poziciji krilnog centra, a devet od svojih 11 poena ubacio iza linije za tri poena, gde bi trebalo da provodi mnogo vremena i odakle bi trebalo da deluje pogotovo kada se ekipi, već od danas, priključi najviši plejmejker ovog sastava – Nikola Jokić, od čijeg bi igranja i kreiranja Simonović mogao da profitira više od ostalih.

Profit na tom polju tražiće i Stefan Birčević, koji je meč protiv bitno oslabljenih Finaca (nisu igrali Vilson i Koponen, a Markanen nije bio ni u planu) iskoristio da demonstrira ono što je i do sada davao nacionalnom timu – skok, šut za tri i solidnu odbranu koša, a sve je to rezultiralo sa deset poena.

Ukupno sedam poena dala su trojica igrača koja su najmanje igrala i koja imaju najmanje šansi da se nađu među putnicima za Kinu (Avramović 2, Todorović 2 i Jovanović 3), ali koji su svojim pristupom i sinoć pokazali da sa pravom prolaze ove pripreme, čiji je naredni "čekpoint" meč sa Litvanijom u subotu.

Biće to prvi jači test za Saletove izabranike, protiv ekipe koja će i sama učestvovati na Mundijalu. 

A biće to i prva prilika, nadamo se realizovana, da na delu vidimo najjače adute – najboljeg centra NBA lige Nikolu Jokića (priključuje se ekipi danas po ranijem dogovoru sa selektorom), bekovski NBA duo Bogdanović–Gudurić (istekla ograničenja i završena papirologija u Americi), oporavljenog Micića (sanirane posledice dobijenog udarca u mišić u Čačku) i Nemanju Bjelicu, koji je od početka priprema sa timom, a koji je sinoćnji meč propustio zbog ušinuća vrata.

Neke karte će tada biti otkrivene, neke konture tima i igre biće vidljivije. Ko ne može u Arenu (karata još ima), neka bude kraj TV prijemnika i gleda Prvi program naše televizije od 21 sat.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво