Prelazni rok u NBA: Sapunica Dejvis i istočno grupisanje

Ludilo prelaznog roka u NBA ligi je završeno: Entoni Dejvis je i dalje košarkaš Nju Orleansa, a Istočna konferencija sada ima četiri gotovo ravnopravna konkurenta za šampiona. Srpski tandem u Klipersima više ne postoji, pošto je Boban Marjanović trejdovan u Filadelfiju, a Miloš Teodosić otpušten.

Glavna tema proteklih nedelja u najjačoj košarkaškoj ligi sveta bila je sudbina Entonija Dejvisa, koji je zatražio trejd od Pelikansa. To je izazvalo pažnju mnogih timova, među kojima je bio i Jokićev Denver, iako je ol-star centar bio viđen kao novi igrač Lejkersa. Međutim, menadžment kluba iz Luizijane nije popustio pred nekoliko naleta Medžika Džonsona, Roba Pelinke pa što ne reći i Lebrona Džejmsa.

Čuvena franšiza iz Grada anđela bila je spremna da dâ gotovo celu svoju budućnost za "Obrvu".

U raznoraznim kombinacijama i ponudama, uvek se nalazio mladi nukleus tima koji čine Lonzo Bol, Brendon Ingram i Kajl Kuzma. Uz njih, "na stolu" su bili i Radžon Rondo, i Lens Stivenson, i Majkl Bizli, i Ivica Zubac, i Kaldvel-Poup, kao i pikovi prve i druge runde na dolazećim draftovima. Pregovori su vođeni danima, a Pelikansi su tražili sve više i više (ohrabreni i mešanjem Bostona koji će "napasti" Dejvisa na leto), i tako naterali Lejkerse da se na kraju povuku iz cele priče. Bar za sada.

"Jezeraši" i Lebron su tako morali da se zadovolje dovođenjem šutera Redžija Buloka iz Detroita (u zamenu za Mihalijuka), Majka Muskale iz Klipersa, koji je došao za Zupca i Bizlija. Tim razmenama ostavljeno je još jedno mesto u sastavu, koje će verovatno popuniti superstar u slobodnom padu – Karmelo Entoni.

Tako je nešto raniji trejd Njujorka i Dalasa (31. januar), u kojem je Letonac Kristaps Porzingis otišao put Teksasa zajedno sa Hardavejom džuniorom i Kortnijem Lijem a u Veliku jabuku stigli Denis Smit džunior, Vesli Metjuz, Trej Burk, Deandre Džordan i dva buduća pika prve runde, poneo titulu najvećeg posla ovog dedlajna.

Vlasnik Dalasa Mark Kjuban je svesno rizikovao i napravio evropski tandem Dončić–Porzingis, za koji tvrdi da će vladati ligom u budućnosti i za koji veruje da će im doneti novu titulu, sa kojim, kako kaže, neće napraviti grešku koju je učinio sa tandemom Novicki–Neš pre desetak godina.

Aktivan je bio i Vlade Divac, generalni menadžer Sakramenta, koji je, čini se, napravio dobar posao.

Svakako najveći je onaj sa Dalasom, iz koga je doveo nekadašnjeg šampiona Harisona Barnsa, u zamenu za veterana Zeka Rendolfa i Džastina Džeksona. Imana Šamperta je poslao u Hjuston, iz Klivlenda uzeo iskusnog Aleka Burksa, a sa Portlandom menjao krilne centre – Labisijera za Svanigana.

Los Anđeles klipersi su očito rešili da preskoče i ovogodišnji plej-of i potpuno se posvete sledećem letu.

U tom kontekstu glavni operativac Džeri "Logo" Vest je delovao, pa je najboljeg igrača tima Tobajasa Herisa zajedno sa našim Bobanom Marjanovićem i Majkom Skotom poslao u Filadelfiju, u zamenu za rukija Lendrija Šameta, iskusnog Vilsona Čendlera i Majka Muskalu, koga je ubrzo poslao u redove gradskog rivala za Zupca i Bizlija, kojeg se ubrzo i odrekao. Otpušten je i srpski plejmejker Miloš Teodosić (najverovatnije se vraća u Evropu), kao i poljski centar Marcin Gortat, a nešto kasnije Ejveri Bredli poslat je u Memfis u zamenu Džamajhla Grina i Gereta Templa. Ti potezi se mogu "čitati" kao čišćenje terena za potpisivanje jedne ili čak dve slobodne superzvezde na leto.

Finiks našeg trenera Igora Kokoškova je iz Majamija uzeo Tajlera Džonsona i Vejna Elingtona (biće otpušten) u zamenu za Rajana Andersona. Portland je bekovsku liniju pojačao Rodnijem Hudom, koji stiže iz Klivlenda.

Wild, wild East

Daleko više uzbuđenja i reorganizovanja redova bilo je u vodećim timovima na Istoku. Već smo spomenuli Sikserse, koji su dovođenjem Herisa napravili možda i najbolju petorku u konferenciji (tu su Embid, Simons, Batler i Redik). Sa klupe će ulaziti već spomenute novajlije iz LA, Marjanović i Skot, te Džejms Enis (stigao iz Hjustona) i Džonatan Simons (pridošlica iz Orlanda).

Siksersi, odnosno generalni menadžer Elton Brend, ovaj period trejda su iskoristili da i definitivno odustanu od "projketa Fulc" i da prvog pika sa drafta 2017. godine i momka koji ima fizičko-psiholoških problema pošalju u redove Medžika na Floridu.

Smeli prvi operativac Toronta Masaj Udžiri ponovo je bio aktivan. U poslednjim momentima zamenio je litvanskog centra Jonasa Valančijunasa, Delona Rajta i Si-Džeja Majlsa za dugogodišnju prvu zvezdu Memfisa Marka Gasola, sa kojim će pokušati napad na Istok i veliko finale. Nudio je čak i ol-stara i startnog plejmejkera Kajla Laurija, na čijem mestu je želeo Majka Konlija džuniora, ali u tome ipak nije uspeo. I pored toga, Reptorsi će biti jedan od glavnih favorita za naslov najboljeg u konferenciji.

Potez vredan pažnje a možda i finala NBA lige povukli su i prvoplasirani Milvoki baksi, koji su dodatno "produbili" svoj tim. Iz Nju Orleansa stigao je odlični trojkaš Nikola Mirotić, dok je Ton Mejker završio u Pistonsima. Trener Majk Budenholcer sada ima još više opcija za šut spolja, koji je vrlo bitan segment igre tima koji se pre svega oslanja na kvalitete i dominaciju Janisa Adetokunba.

Uz ova tri tima, veliku četvorku koja će se o svemu pitati na Istoku naravno računamo i Boston Seltikse, koji i sami imaju tim od pet velikih zvezdi (Irving, Hejvord, Tejtum, Horford i Moris) i mnoštvo odličnih "rezervista". 

Od timova koji se definitivno ne bore za plej-of, već se nalaze u fazi ribildinga, Čikago je napravio zanimljiv potez uzimanjem Ota Portera džuniora iz Vašingtona, kojem je poslao Bobija Portisa i Džabarija Parkera.

Dakle, ludilo prelaznog roka i trejdova je završeno. Sada nas čeka šou-program u Šarlotu, gde se narednog vikenda održava Ol-star, a potom kreće novo ludilo zvano plej-of. Spremite se...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво