Košarkaški "orlovi" u 2017. godini – i oslabljeni su jaki za medalju!

Iza košarkaške reprezentacije Srbije je još jedna turbulentna ali ipak uspešna godina. Seniorska selekcija je na Evrobasketu 2017, iako izuzetno oslabljena povredama i otkazima, pokazala da je i takva dovoljno jaka da osvoji medalju i zašto je zapravo Srbija "zemlja košarke".

Kada je selektor Đorđević početkom juna objavio širi spisak igrača za Evropsko prvenstvo, srpski ljubitelji košarke i srpska sportska javnost nadali su se da će "orlovi" konačno kompletni zaigrati na jednom velikom takmičenju, a takvi bi sigurno bili glavni ili jedni od glavnih kandidata za zlato.

Ali...

Povrede i otkazi su i ovoga puta krojili tim.

Jokić, Milutinov, Bjelica, Teodosić, Raduljica, Kalinić, Nedović, Simonović, Dangubić... Svi aut! A to je sastav koji bi se bez dileme borio za medalju. Međutim, Sale je morao bez njih.

Veću odgovornost i ulogu, pre svega u napadu, uzeo je Bogdan Bogdanović, kasnije član idealne petorke Evrobasketa.

Uz starosedeoce Mačvana, Jovića, Štimca i Birčević, povratnike Milosavljevića, Micića, Marjanovića, Kuzmića, te debitante Lučića, Lazića i Gudurića, to je bio tim Srbije koji je u Tursku otišao da se, kako to selektor voli da kaže, "pobije za medalju". I tako i bi!

Nakon četiri pobede u pet mečeva u grupnoj fazi (Rusi su bili bolji u drugom kolu), kvalitet igre, ali i očekivanja javnosti su rasla. To je bilo i razumljivo, jer su "orlovi" lepo igrali i delovali sve bolje i bolje kako se šampionat bližio kraju.

Usledio je teži nego što se očekivao duel sa Mađarima u osmini finala (86:78), i lakši nego što se očekivao trijumf nad Italijanima u četvrtfinalu (83:67).

Potom je došlo vreme za revanš Rusima. Težak, baš težak meč, "rovovska borba". "Orlovi" su, za razliku od prvog meča, parirali i na fizičkom planu, odgovorili na "tuču", slavili pobedu od 87:79 i plasirali se u finale Evrobasketa!

Finale koje su samo najluđi optimisti predviđali pred polazak na Bosfor.

I to nije bilo obično finale. Bilo je zapravo prilično neobično. Tu protivnik nije bila ni Španija (treće mesto), ni Francuska, ni Litvanija (obe selekcije ispale u osmini finala)...

Protivnik je bila selekcija Slovenije, najveće iznenađenje šampionata. Predvođena srpskim stručnjakom Kokoškovim sa klupe, te igračima sa srpskim poreklom Dončićem i Dragićem, i pojačani Amerikancem Rendolfom, "zmajčeki" su odigrali savršen turnir, bez poraza!

Finale kô finale, uzbudljivo i neizvesno. Nažalost, epilog nije bio onakav kakvom smo se nadali. Slovenci su vodili većim delom susreta, Srbija se u poslednjoj deonici vratila i čak povela, ali su, zahvaljujući neverovatnim šutevima Prepeliča i Blažiča, i uz očiglednu pomoć arbitara, Slovenci ipak prelomili meč u svoju korist i "ukrali" zlato koje bi bilo sjajnije nego bilo koje ranije osvojeno.

Ipak, kada su se utisci slegli, postalo je jasno šta su i u kakvim uslovima Saletovi "orlovi" uradili. A uradili su veliku stvar. Iz izuzetno teške situacije izvukli su i više od maksimuma i, što je najbitnije, produžili su trend osvajanja medalja na velikim takmičenjima.

S tim u vezi, za kraj ovog teksta o košarkaškoj 2017. godini ostavili smo jednu rečenicu koja će, verujemo, probuditi ponos kod većine čitalaca:

Srbija je (aktuelni) evropski, svetski i olimpijski vicešampion u košarci!

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара