Loši momci italijanskog fudbala

Svi se sećaju Materacija i njegovog sukoba sa Zidanom, smeju se glupostima Balotelija i ne veruju šta radi Kasano. Ako neko misli da su oni najlošiji momci italijanskog fudbala, onda treba podsetiti da su na Apeninima igrali takvi skandal majstori poput Kinalje, Flakija, Bruna, Sivorija, Đentilea, Di Kanija i drugih.

Italijanima nikad nije nedostajalo dobrih fudbalera, to je jasno. Ipak, momci koji igraju u jednoj od najatraktivnijih liga na svetu, često su znali da pažnju javnosti i navijača privuku onim nefudbalskim stvarima.

Nije sve počelo od Balotelija i Kasana. U Kalču je uvek bilo dobrih fudbalera koji su skandale pravili na terenu i van njega.

Nešto stariji ljubitelji fudbala sećaju se prvotimca Lacija, Đorđa Kinalje, koji je za rimski klub nastupao od 1969. do 1976. godine. Napadač koji je postigao 98 golova za Lacio, jedan je od najzaslužnijih za osvojenu titulu 1974. godine.

Ipak, on je vodio veoma buran privatan život. U to vreme, italijanske novine često su vesti o papi prebacivale na drugu ili treću stranu, da bi na naslovnoj ostavili mesto za najnoviji skandal iz života fudbalera Đorđa Kinalje.

Karijeru u reprezentaciji završio je posle samo 14 mečeva, kada ga je na utakmici protiv Haitija na Svetskom prvenstvu, selektor Velkaređi zamenio. Kinalja je tada izgubio kontrolu i razbio celu svlačionicu. Igračku karijeru završio je u Njujork Kosmosu, gde je često dolazio u sukob sa saigračem Peleom.

Ako se malo ko seća Kinalje, skoro svi pamte Kristijana Vijerija, koji je tek pre koju godinu završio karijeru. Igrač koji je ostao upamćen po veoma nezgodnom karakteru, poznat je i po tome što je izbegavao medije. Ako je u retkim situacijama i davao izjave, najčešće je vređao novinare.

Navijači Vijerija pamte po njegovoj osobini da skoro nikada ne proslavlja golove. Kada zatrese mrežu, Vijeri je više izgledao kao da mu je umro neko blizak, nego da je postigao pogodak.

I ljubavni život Vijerija bio je prilično buran, a fudbaler je bio sa skoro svim poznatijim Italijankama, poput Elizabete Kanalis i Milise Sate.

Frančesko Flaki jedan je od igrača koji je porocima van terena totalno uništio svoju karijeru. Talentovani igrač je prvi put 2006. godine imao dvomesečnu suspenziju zbog ilegalnog kockanja. Ubrzo je suspendovan i na dve godine, zbog korišćenja kokaina.

Kada se vratio 2009. godine svi su mislili da se konačno smirio, ali Flakiju je drugi put otkriven kokain u krvi i dobio je suspenziju od 12 godina, koja će mu isteći kada bude napunio 47 godina.

Paskale Bruno jedan je od mesara italijanskog fudbala, koji je nastupao za Juventus, Torino i Leće. Ovaj oštar igrač, poznatiji pod nadimkom "Životinja", ostao je upamćen po žestokim startovima, posle kojih je često slao protivničke igrače u bolnicu.

Bruno je postao i ljubimac navijača Hartsa, jer je na utakmici protiv njihovih navijećih rivala, Hibernijana, provocirao publiku. Italijan je tada, posle starta nad jednim fudbalerom Hibernijana, igrača koji je bio na zemlji šutnuo u leđa, a onda se okrenuo ka navijačima i simulirao pokret noža koji ide preko grla.

I po završetku karijere, ovaj igrač je ostao dosledan svojoj oštrini. On često kritikuje moderan fudbal, a trenutne fudbalere naziva mlakonjama koji brinu samo o novcu, tetovažama, izlascima i kupovini. Posebno mu na živce ide Zlatan Ibrahimović, kome bi, kako je rekao, objasnio neke stvari.

Maradona šezedesetih, tako danas nazivaju bivšeg igrača Juventusa Omara Sivorija, koji je 1961. godine proglašen za najboljeg fudbalera Evrope. Ovaj igrač, koji je rođen u Argentini, imao je neobuzdan temperament, pa je u karijeri čak deset puta dobijao crveni karton. Kada su incidentne situacije, uvek je bio prvi koji bi se svađao, bilo sa sudijama, bilo sa protivničkim igračima. Posle Juventusa, karijeru je nastavio u Napoliju, gde je na meču sa bivšim klubom zaradio šest mečeva suspenzije, posle divljačkog šutiranja Erminija Favalija.

Paolo di Kanio i danas je ime koje se izgovara sa poštovanjem. Uzavreli rimski temperament pratio je ovog igrača celu karijeru. Di Kanio je karijeru počeo u Laciju, da bi posle pet godina prešao u Juventus. Iz torinskog kluba je otišao posle velike svađe sa tadašnjim trenerom Trapatonijem.

Ovaj fudbaler je igrao i za mnoge klubove na Ostrvu, a ostao je upamćen po čestim svađama sa sudijama i provociranju protivničkih fudbalera i navijača. Jedan od najvećih incidenata Di Kanio je napravio u dresu Šefild venzdeja, kada je gurnuo sudiju Alkoka, koji ga je prethodno isključio, i tako zaradio 11 mečeva suspenzije. Takođe je bio u svađi sa skoro svakim trenerom sa kojim je sarađivao, dok je jednom dobio dva žuta kartona, zbog svađe sa sudijom oko auta.

Ipak, Di Kanija svi pamte po povratku u Italiju, kada je u dresu Lacija više put pozdravljao navijače fašističkim pozdravom. Ovaj igrač nikad nije krio da je profašistički opredeljen, a najviše je voleo da provocira navijače Livorna, koji su tradicionalni levičari.

Jedan od najopakijih fudbalera na Apeninima svih vremena je, svakako, Klaudio Đentile. Igrač koji je sa Juventusom osvojio šest titula, postao je ikona ovog kluba. I dalje se prepričavaju događaji u kojima je ovaj fudbaler učestvovao.

Na Svetskom prvenstvu 1982. godine, Đentile se proslavio krvničkim startom nad Maradonom, dok je na istom takmičenju Ziku pocepao dres.

Neki događaji su već stekli status urbanih legendi. Jedna od njih govori da je na ceremoniji proglašenja najboljeg evropskog fudbalera nagradu osvojio napadač Kevin Kigen. Kada je Kigen ustao i krenuo ka podijumu da primi nagradu, Đentile ga je sapleo i rekao mu: "Ne bi bio najbolji da sam te ja čuvao".

Postao je poznat i po tome što se nije libio da pokosi igrača sa leđa, a njegov specijalitet je bio da, kada pomaže protivničkom fudbaleru da ustane, zarije nokte u ruku dok ne pusti krv, što je vešto krio od sudija.

Kada se uporede sa ovim, Baloteli, Kasano i ostali izgledaju umiljato kao mačići.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво