Читај ми!

Fudbalska euforija drma Balkan

Poznato je da za fudbalom generalno važi ogromno interesovanje, ali je ono zbog kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru izuzetno pojačano poslednjih dana. Srbija i Hrvatska obezbedile su put za Katar, dok će kroz baraž to pokušati da izbori i Severna Makedonija. Šta to fudbal, bar u Srbiji, izdvaja od ostalih sportova?

Gotovo svi mediji pišu da je najviše povišenih decibela, što se tiče fudbalskih utakmica, registrovano na dve adrese, u Srbiji i u Hrvatskoj.

Srbija je savladala Portugal u Lisabonu, dok je Hrvatska kao domaćin bila bolja od Rusije, čime su dve selekcije izborile direktan plasman na SP. 

Euforija je i u Severnoj Makedoniji, koja će prvi put igrati u baražu kvalifikacija, blizu je bila i BiH koja je izgubila od Finske.

Ukoliko eventualno Srbija osvoji Svetsko prvenstvo u fudbalu, novinar RTS-a Aleksandar Stojanović bi ovako završio prenos utakmice: 

"Toliko je loših stvari na ovom svetu, da je velika verovatnoća da se dogodi i jedna dobra, nama se desila jedna od najboljih."

Najbliži zlatu bili smo 1968, kada smo stigli do finala, doduše Evropskog prvenstva, koje se održavalo u Italiji.

Pod imenom Srbija, nikada se nismo plasirali na Evropsko prvenstvo, dok će na Mundijalu ovo biti treće samostalno učešće.

"Osvajanje svetskog prvenstva u fudbalu, bi izazvalo veću energiju i potres u društvu, nego osvajanje svetskog prvenstva u svim drugim sportovima zajedno. Možda i zbog toga što nikada nismo bili svetski prvaci", dodaje Stojanović.

"Naraslo je do tog nivoa da je fudbal sociološki fenomen. Postavlja se pitanje zašto je to tako, ako može da se definiše najkraće, možemo da kažemo da je zbog toga što proizvodi velike emocije, koji drugi sportovi isto proizvode, ali ne tako snažne i retke emocije i kada vidite ovakvu jednu utakmicu koju je Srbija odigrala, svesni smo koliko u svaku poru društva ulazi ovaj sport", izjavio je dr Aleksandar Janković.

"Ono što je karakteristika je da je odbojka vrlo ispraćena medijski i privlači interesovanje naroda, samo kada dolazi do borbi za medalju.  Potrebno je mnogo manje da se privuče veliko interesovanje za fudbal. Recimo, igrali smo prijateljski meč protiv Katara tri dana ranije, gde je bilo hiljadu gledalaca, danas, kada bi igrali tu istu utakmicu, verovatno bi bilo 30 hiljada". rekao je dr Dejan Aleksandrić.

Ženska reprezentacija Srbije u odbojci osvojila je dve olimpijske i dve svetske medalje i nekoliko evropskih, a poslednju srebrnu osvojila je u Beogradu.

"Poželela bih fudbalerima da ostvare to što sanjaju, a to je medalja na SP i da dožive ono što smo mi, a to je da se popnu na balkon", rekla je odbojkašica Ana Bjelica.

Najtrofejniji kolektivni sport u Srbiji je vaterpolo, dva olimpijska i tri svetska zlata, rekorderi u svetskoj ligi.

"Voda i kopno ne mogu da se porede, ali sigurno da energija može da bude ista. Energija je pred meč sa Portugalijom bila pozitivna i videlo se da je Dragan Stojković ponovo vratio veru u te momke i to celom narodu. To se videlo po tome kako momci igraju", rekao je vaterpolista Nikola Rađen.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво