Kontradiktorne izjave Bugara – da li je bilo rasizma u Sofiji?

Utakmica između Bugarske i Engleske podigla je mnogo prašine u medijima, očekivano, najviše u ostrvskim. Međutim, Bugari se ne slažu oko rasističkog navijanja domaćih pristalica – neki "nisu čuli", neki ne vide tu ništa sporno, dok se drugi ograđuju i srame.

Engleska je savladala Bugarsku u Sofiji sa 6:0, ali je meč ostao u senci rasističkog navijanja domaćih navijača. Englezi su, kao i uvek kada su takve osetljive stvari u pitanju, podigli veliku prašinu, lai je više nego zanimljiva reakcija bugarske strane.

Golman bugarske reprezentacije Plamen Ilijev kaže da su se navijači "dobro ponašali", kao i da Englezi "preteruju", kao i da nije bilo pogrdnih reči upućenih niti gostujućoj, niti domaćoj ekipi.

Selektor Krasimir Balakov rekao je da nije čuo rasističko navijanje, ali i prebacio loptu u protivničko igralište – "engleski navijači su zviždali bugarskoj himni, a u drugom poluvremenu koristili su uvredljive reči za naše pristalice".

Kapiten Ivelin Popov, s druge strane, ima potpuno različito viđenje stvari.

"Prvo sam pokušao da razgovaram sa stjuardima, čije je posao da održavaju red na tribinama. Svi patimo zbog takvog ponašanja (navijača). Mislite da će iko od stranih fudbalera želeti da dođe da igra fudbal u Bugarskoj? Rasizam je svetski problem koji treba iskoreniti. Mi smo svi ljudi, bez obzira na boju kože", rekao je Popov, a preneo Gardijan.

Bugarski mediji osudili su rasizam na utakmici, koja je dva puta bila prekidana u prvom poluvremenu, a Englezi su u jednom trenutku čak razmišljali da napuste meč.

Premijer Bojko Borisov zatražio je ostavku predsednika Bugarske fudbalske unije (BFU) Borislava Mihajlova, dok je ministru sporta naredio da prekine sve kontakte sa savezom, naročito finansijske.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво