Fudbalski haos u Grčkoj, suspendovano prvenstvo

Fudbalsko prvenstvo Grčke obustavljeno je na neodređeno vreme, posle izliva nasilja tokom meča između PAOK-a i AEK-a, koji je prekinut pošto su navijači solunskog tima, predvođeni predsednikom kluba Ivanom Savidisom, upali na teren posle poništenog gola Fernanda Varele. Grčki mediji najavljuju da će Vlada klubovima zabraniti međunarodna takmičenja u naredne dve godine, ali zamenik ministra sporta Jorgos Vasilidis nije želeo da komentariše naredne poteze.

"Nećemo dozvoliti da ožive događaji iz prošlosti. Sve opcije su na stolu. Čekamo preloge lige i Grčke fudbalske federacije. Prvenstvo je prekinuto na neodređeno vreme. Očekujemo novi set pravila", rekao je Vasilidis.

"Pravila moraju da važe za sve i na svakom mestu", rekao je Vasilidis, posle sastanka sa premijerom Aleksisom Ciprasom.

"Politička cena me ne interesuje. Ova priča će se završiti i svi će se suočiti sa odgovornošću", rekao je premijer Cipras posle sastanka na kojem je odlučeno o prekidu prvenstva. 

Listom svi grčki mediji žestoko su se obrušili na stanje u tamošnjem fudbalu, koje je u nedelju uveče kulminiralo neredima na meču između PAOK-a i AEK-a, kada su navijači tima iz Soluna uleteli na teren, pretili sudijama, a pridružio im se predsednik kluba Ivan Savidis, koji je za pojasom nosio pištolj.

Vasildis je odmah posle utakmice najavio da će prvenstvo Grčke biti prekinuto dok ne budu okončani disciplinski i krivični postupci protiv vinovnika nereda, dok bi grčkim timovima u naredne dve godine mogla biti zabranjena međunarodna takmičenja. Ova zabrana ne važi za reprezentaciju.

"Videli smo napad na grčki fudbal, koji je naneo štetu navijačima. Ulazak na teren sa pištoljem je neprihvatljiva provokacija, bez obzira na motiv", rekao je grčki ministar unutrašnjih poslova Panos Skurletis. 

Grčke vlasti su u stalnom kontaktu sa Uefom, javlja Ta nea. Konačan odgovor Atine će biti definisan do kraja dana. 

Španski sportski dnevnik "As" je javio da će se Disciplinska komisija Uefe sastati kako bi, na vanrednoj sednici, razmotrila nekoliko "gorućih" slučaja, uključujući i ponačanje uprave i navijača PAOK-a.

Očekuju se oštre kazne, piše španski dnevnik, navodeći da nije isključena i diskvalifikacija iz međunarodnih takmičenja.

Grčka policija je izdala nalog za hapšenje predsednika solunskog tima i četvorice njegovih telohranitelja.

broj komentara 6 pošalji komentar
(utorak, 13. mar 2018, 01:35)
GROBAR [neregistrovani]

Svaka mu cast!!!

30godina PAOK ceka na titulu,cist gol dali i ponistili to vise nije fudbal nego korupcija,neka je izaso sa pistoljem,I ja bi tako uradio!!!

(ponedeljak, 12. mar 2018, 20:50)
anonymous [neregistrovani]

Zato lepo

Uvesti kao u tenisu da se pogleda usporeni snimak prethodnih događaja uz zahtev određene strane uz mogućnost preinačenja odluke sudija.

(ponedeljak, 12. mar 2018, 19:57)
anonymous [neregistrovani]

Sramota!

Zar jedna pravoslavna država da se ovako sroza???
Užas!

(ponedeljak, 12. mar 2018, 19:17)
anonymous [neregistrovani]

Problem

Ova situacija bi mogla lako da se sredi.
Tim kazniti sa oduzimanjem bodova I (ili) igranjem pred praznim tribinama. Predsednik kluba bi MORAO da ode u zatvor.
To se sigurno nece desiti, jer je on jedan od najbogatijih ljudi u Grckoj. Ako uspeju da ga stave u zatvor na duzi period, to bi resilo najveci deo problema.

(ponedeljak, 12. mar 2018, 14:12)
anonymous [neregistrovani]

Suspenzija

Nasu ligu ne treba suspendovati, dovoljno je samo najuriti Zvezdu i Partizana i sve ce biti u redu.

(ponedeljak, 12. mar 2018, 13:22)
anonymous77 [neregistrovani]

Mislio sam da smo najgori :)

Zahvaljujući Grcima nismo više najgori u regionu