Kosovo primljeno u članstvo UEFA

Delegati na Kongresu UEFA su sa 28 glasova "za" i 24 "protiv" primili Kosovo u članstvo Evropske fudbalske unije. Srbija bila protiv prijema, ostale zemlje bivše Jugoslavije glasale su za prijem, prenose mediji u Prištini. Glasanju je prethodio neuspešan pokušaj promene statuta, što je, nakratko, dovelo u pitanje prijem Kosova.

Članice Uefe su tajnim glasanjem odobrili prijem Kosova u članstvo Evropske fudbalske unije. ""Za" je glasalo 28 delegata, a 24 su bila "protiv".

Prethodno delegati su, tajnim glasanjem, na Kongresu vladajućeg evropskog fudbalskog tela u Budimpešti odbile predlog da se promeni član 5, tačka 1 statuta Uefe, koji omogućava prijem onim zemljama koje su priznate "od strane većeg dela međunarodne zajednice na evropskom kontinentu". Bila je neophodna dvotrećinska većina od 54 glasa, odnosno 36.

Predlog Švajcarske nije prošao za samo tri glasa. Taj predlog podržala su 33 delagata, 20 je bilo protiv i jedan uzdržan. Za "Prolaz" Kosovu je bila potrebna dvotrećinska većina, odnosno 36 glasova.

Vršilac dužnosti predsednika Evropske fudbalske unije, Španac Anhel Viljar, rekao je da je pitanje prijema Kosova u članstvo te organizacije veoma osetljivo pitanje i najavio mogućnost "političkih posledica".

Nešto slično je rekao i Tomislav Karadžić, sa kojim se složio i Ivan Ćurković. Vanja Udovičić i Marko Đurić su najavili tužbe protiv Uefe na Međunarodnom sudu za sportsku arbitražu u Lozani.

„Najbolje vesti. Kosovo je najnoviji član Uefe. Hvala svima koji su glasali 'da' kako bi naša deca i omladina mogla da se takmiče u fudbalu", napisao je Hašim Tači na Tviteru.

Fadilj Vokri, predsednik kosovskog saveza, odluku o prijemu je nazvao istorijskom.

"Bićemo u mogućnosti da okupimo ljude kroz fudbal, kako na terenu, tako i van njega. To je naša vizija za budućnost kao 55. članica Uefe", rekao je Vokri posle glasanja na Kongresu u Budimpešti. 

Vršilac dužnosti generalnog sekretara Uefe Teodor Teodoridis izjavio je da će se ta organizacija truditi da Kosovo i Srbija ne igraju međusobno, baš kao ni Rusija i Ukrajina, odnosno Jermenija i Azerbejdžan.

Trepča je jedan od viđenijih srpskih preostalih klubova na prostoru Kosova i Metohije, a u njemu naglašavaju da oni planiraju da nastave da se takmiče u takmičenjima pod okriljem FSS-a.  

Na 40. Kongresu Uefe 10. tačka dnevnog reda bila je prijem Kosova u članstvo. Ukupno je 38 vlada zemalja članica Uefe, od 54 (sada 55), priznalo nezavisnost Kosova.

Kako prenose prištinski mediji, izuzimajući Srbiju, ostale zemlje nekadašnje Jugoslavije glasale su za prijem Kosova u Uefu.

broj komentara 67 pošalji komentar
(utorak, 03. maj 2016, 23:37)
Hrani kuce,da te ujede! [neregistrovani]

U najtezoj situaciji su Svajcarci!

Ostace bez nekoliko dobrih igraca,ako im se dozvoli da igraju za Kosovo!

(utorak, 03. maj 2016, 22:59)
anonymous [neregistrovani]

Neznam

zasto ste toliko vi pojedinci protiv ove odluke.Pa to je sport ljudi , neka se svako bavi sportom i takmicenjem na prvenstvima bilo kojim.Neznam zasto neki Srpski ministri ulazu zalbe i protest na ovu odluku.neka se omladina zabavlja i tamici pobogu.

(utorak, 03. maj 2016, 22:27)
anonymous [neregistrovani]

BiH će moći da.igra.sa.Kosovom

a to što nisu glasali "za" ne.znači da nisu hteli. CG je glasala.ZA,a nama važnije da.je BiH glasala "protiv"??? Jadno!

(utorak, 03. maj 2016, 21:09)
anonymous Moma Dr Alatnicarskih nauka [neregistrovani]

Medjunarodna zajednica

Medjunarodna zajednica,SAD,Velika britanija i EU,su po ko zna koji put pokazali da im najmanje treba verovati kada te najvise tapsu po ramenu i svakodnevno hvale i nazivaju sebe prijateljima. Ovo nije prvenac u sportu koji nas je zestoko opomenuo,da nam je dzabe zaklinjanje da nikada necemo priznati kosovo i da izjavama zvanicnika EU da priznanje KIM-e nije uslov za prijem u EU,skidaju odgovornost sa sebe za neiskrenost,ali su uclanjnjem KIM u sportske medjunarodne organizacije,bice i drugih,iza ledja i na mufte, uradili nesto drugo.Budemo li se i dalje otimali, imacemo velikih problema,posebno ekonomskih, zbog stranih investitora preko kojih nas takozvana medjunarodana zajednica drzi pod punom kontrolom. Ovo je i zvanicna opomena novoj-staroj vlasti,da je vreme da prestane sa zatrcavanjem u spoljnoj politici,posebno u privredi, inace cemo uz KIM izgubiti jos teritorija o kojima u smislu gubitka ni ne sanjamo.Medjunarodna zajednica radi polako,ali na mufte i na sigurno,dok mi nikako da se otrgnemo nasem ubedjenju da smo najpametniji i najbolji.Ako se ovde i postigne nesto,uskoro nas ceka nesto novo.

(utorak, 03. maj 2016, 21:09)
anonymous [neregistrovani]

BiH

Bosna i Hercegovina nije glasala za prijem, bila je uzdrzana, sto u principu znaci da je bila protiv, tako da nisu sve zemlje bivse Jugoslavije glasale za prijem Kosova u UEFA.

(utorak, 03. maj 2016, 18:35)
anonymous [neregistrovani]

Kosovo i Srbija

Ako je Kosovo Srbija kako se tvrdi
a Srbija je u UEFA
znaci Kosovo je vec tamo bilo pa su se sad samo odvojili

(utorak, 03. maj 2016, 18:30)
anonymous [neregistrovani]

Moźe li da se čestita?

Čestitam!!!

(utorak, 03. maj 2016, 17:18)
anonymous [neregistrovani]

Pa dal' je moguće

Sve me sramota od naših belosvetskih prijatelja koliko nam dobro ide!

(utorak, 03. maj 2016, 17:10)
Dragan [neregistrovani]

Kosovo

Adnan Januzaj buduci reprezentativac kosova

(utorak, 03. maj 2016, 17:10)
Е,баш ти! [neregistrovani]

У нормалној земљи,

одговорни министри подносе оставке,али Србија је то!