Читај ми!

Španija prejaka za "orlove"

Nova selekcija Srbije, sa novim selektorom i izmenjenim igračkim kadrom, poražena je od Španije u susretu koji je pokazao da je Brazil, za sada, još daleko. Aktuelni evropski i svetski prvak, iako oslabljen, bio je bolji tim, mada se konačni rezultat čini previsok. Srbija bez prave prilike tokom 90 minuta. Gotovo pun AFG stadion u Sent Galenu u znaku navijača Srbije.

Meč je odigran u, za utakmicu ovog tipa, sjajnoj atmosferi koju su diktirali raspoloženi navijači Srbije.

Siniša Mihajlović najavio je da će već od svog debija na klupi „orlova" promešati karte, i ostao je dosledan tim rečima. Od prvog minuta Srbija je zaigrala u formaciji 3-4-2-1, i u sastavu sačinjenom uglavnom od igrača bez, ili sa jako malo iskustva u A selekciji.

Prvi udarac ka golu uputili su Španci, i to preko Negreda, ali je dobro intervenisao Kahriman. U timu Španije nije bilo fudbalera Barselone, Atletik Bilbaa i Čelsija, ali to nije sprečilo apsolutne vladare svetskog fudbala da jako dobro otvore susret na AFG areni u Sent Galenu.

Španija je kontrolisala loptu, samim tim i teren, i selekcija Srbije je uglavnom vreme provodila braneći se. Evidentan je bio i problem kada je lopta bila u posedu naše selekcije, jer se tu po pravilu nije predugo zadržavala. Srećom, Španci nisu uspevali da konkretizuju ovakvo stanje na terenu.

Srbija je u sedmom minutu uspela da prenese težište igre na polovinu protivnika, i odmah je Radovanović, iako nedovoljno dobro, uposlio Ikera Kasiljasa.

Nije se mnogo toga menjalo ni u narednom periodu, serijom pasova, od kojih su najopasniji bili oni koji su išli u dubinu, „furija" je dominirala terenom, i čini se sve više stezala obruč oko gola Kahrimana. Izrazitih prilika i dalje nije bilo, ako ne računamo situaciju u kojoj se našao Negredo, kada je ipak dosuđen ofsajd.

U 27. minutu, Ćavi Alonso pokušao je sa više od 60 metara da iznenadi Kahrimana, što mu nije strano, ali je lopta završila iznad prečke. Samo tri minuta kasnije, nakon nespretne reakcije Duška Tošića, lopta dolazi do raspoloženog Negreda čiji inteligentan udarac završava neposredno pored desne stative.

Od tog trenutka kao da su se igrači Srbije malo opustili, lopta je sve češće bila kod igrača u, ovoga puta, belim dresovima, što je rezultiralo sa nekoliko ozbiljnijih akcija. U jednoj od tih situacija, a nakon odličnog pasa Kolarova, Dejan Lekić je postigao pogodak, koji je nažalost poništen zbog nedozvoljene pozicije.

Ali koliko god su, većim delom prvog poluvremena, reprezentativci Srbije delovali konfuzno i nekonkretno u fazi napada, u fazi odbrane, stojeći u dobro postavljenom bloku, delovali su dosta solidno.

Reprezentativci Španije bili su ograničeni na udarce sa distance i poludistance, i upravo jedan takav, koji je uputio Huanfran u 40. minutu, bio je vrlo opasan po gol naše reprezentacije.

Na poluvremenu, Del Boske je izmenio čak četvoricu fudbalera, a od zvučnijih imena na terenu se našao fudbaler Mančester sitija Silva. Mihajlović, na drugoj strani, nijednog igrača na pauzi nije ostavio u svlačionici.

I upravo se Silva pokazao kao najraspoloženiji na početku drugog dela igre, jer su od njega kretale sve akcije španske ekipe.

Nije se mnogo menjalo u nastavku u pogledu odnosa snaga na terenu, s tim da Španija ipak nije delovala toliko ubedljivo. Prilika, ili bolje reči opasnih situacija ispred oba gola, bilo je još i manje.

Iz jednog relativno letargičnog perioda igre, u kojem su možda i bili bolji fudbaleri Srbije, Španija je stigla do najbolje prilike na susretu, do tada naravno. Adrijan Lopez se našao u samom petercu, nešto iskosa praćen Subotićem, ali je očajno šutirao.

Međutim, samo minut kasnije, Hesus Navas je pobegao Dušku Tošiću na desnom boku španskog napada, sjajno je pronašao upravo Adrijana Lopeza, koji sa dva metra, nebranjen, nije mogao ponovo da omane. Pogotku je kumovala i nedovoljno odlučna reakcija golmana Kahrimana.

Nakon prvog, usledio je i drugi pogodak Španije. U 73. minutu, dosuđen je jedanaesterac za Španiju, o čijoj opravdanosti se sigurno može diskutovati. U duelu su bili Ivanović i Adrijan Lopez.

Siguran sa bele tačke bio je Kazorla, čime je pitanje pobednika na ovom susretu bilo u najvećoj meri rešeno.

I pored prednosti Španije, bolja igra Srbije iz nastavka susreta nije jenjavala. Nažalost, i dalje nismo videli situaciju u kojoj je Iker Kasiljas bio prinuđen da ozbiljnije reaguje, i tako je ostalo da samog kraja susreta.

"Nova", drastično izmenjena selekcija Srbije pokazala je da je pred njom još dosta rada kako bi se stiglo do željene forme i naravno nivoa igre koji će "orlove" odvesti u Brazil na Svetsko prvenstvo. Na sreću, izabranici selektora Mihajlovića pokazali su da materijala i prostora za napredak zasigurno ima.

Број коментара 55

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво