Srpska posla u NBA ligi

U trećem delu "Produžetak" najave nove sezone u najjačoj ligi sveta bavimo se Srbima. Petorka u sastavu Jokić–Bjelica–Bogdanović–Teodosić–Marjanović predstavljaće Srbiju na terenima širom Amerike, dok je fokus kada je reč o klupi na treneru Finiks sansa Igoru Kokoškovu. O tome šta možemo očekivati od njih i kakve ih uloge očekuju, razgovarali smo sa Marinom Sedlačekom, NBA skautom.

Najveća zvezda među Srbima u NBA ligi je bez dileme Nikola Jokić, koji je dobio milionski ugovor i od koga u Denveru očekuju da ih konačno odvede u plej-of.

Da li Nagetsi konačno idu u plej-of?

"Veliki teret je na Nikoli, velika odgovornost. On ima samo 24 godine i dve uspešne sezone u NBA. Mislim da će rad na psihološkoj pripremi i njegova stabilnost odrediti i biti ključni faktor za rezultate Denvera. Imaju veliki pritisak da moraju da uđu u plej-of ove godine. Nije mu se posrećilo što ove godine on treba da bude taj vođa pod tim pritiskom, ali to će biti novo iskustvo za njega. Da li će ono biti pozitivno ili negativno, zavisi od saradnje ostalih igrača u timu i od koncepcije koju trener Meloun bude zamislio. Taj tim je mlad, taj tim je perspektivan. Sa njim na čelu sigurno dobija novu dimenziju", smatra Marin i dodaje:

"S druge strane, biće trn u oku mnogima. Ne samo zbog ugovora, već zato što je Evropljanin koji igra i zato što je belac vođa ekipe. Jer ako pogledamo druge ekipe, tu crnci preovlađuju, što nije loše jer je košarka tako predodređena. Tako da je ovo neki zaokret koji je napravljen, takva je vizija trenera. Videćemo, ja bih želeo da oni konačno uđu u taj plej-of, mada će biti veoma teško. Mislim da je Nikola zreliji za godinu dana, fizički spremniji i da će dati sve od sebe da doprinese timu na adekvatan način. Ono što će biti test za njega je kako se vraćati iz poraza, kako se vraćati iz neke eventualne loše serije i ponovo ulaziti u pobednički kolosek. Mnogo toga biće jasnije do polovine sezone i Ol-star vikenda, u kom pravcu će se kretati njegova sezona u kojoj će biti vođa i samim tim i rezultati Denvera."

Drugi srpski tim koji će biti interesantan je Sakramento. Bogdanu se pridružio Bjelica, koji je u jednom momentu bio viđen u Filadelfiji. Šta njima predviđate, a šta organizaciji koju vode Divac i Stojaković?

"Ono što tržište govori i što govore projekcije ljudi koji se time bave jeste da su oni tim u izgradnji, tim koji treba da sakuplja iskustvo i pravi selekciju za ulazak u plej-of narednih godina. Koliko će to njihova organizacija istrpeti, ja ne znam, ali sasvim sigurno im ova godina nije primarna što se borbe za plej-of tiče. Ono što drugi kažu, oni koji projektuju te stvari, jeste da bi Sakramento trebalo da ima 27 pobeda ove godine, što ne mora da bude tačno, ali to daje neki parametar u kom pravcu oni idu. Naravno, bilo bi mi drago da tandem Bogdanović–Bjelica bude nosilac toga. Ipak, sve zavisi od trenera Jegera i njegovog viđenja po pitanju Bjelice, njegove uloge u timu, pozicije koju će pokrivati. Kako će se to odraziti na rezultate i da li će biti nekog pritiska, to ćemo videti. Mislim da oni mogu da igraju dosta rasterećenije nego ostali i da tako izgrade tim za budućnost."

I u Los Anđelesu imamo tim sa dva srpska igrača. Teo i Bobi su u Klipersima, kakvu sezonu njima prognozirate?

"Njih dvojicu bih definisao u okviru sistema koji je prisutan u košarci, a koji u timu spaja igrače različitih profila na istim pozicijama. Teodosić, koji je bitno drugačiji od svojih prethodnika, ali i sadašnjih saigrača, i Bobi, koji sa 3-4 godine iskustva sada pokazuje izuzetnu zrelost i izuzetan učinak u kratkom vremenskom periodu provedenom u igri. Ako budu zdravi, što im želim, mislim da će imati zavidne uloge. Ne bih ulazio u glavu i sistem igre trenera Riversa, ali smatram da su Klipersi ozbiljni konkurenti da budu među osam. Imaju iskustva iz prethodne sezone, sa onom 'rupom' i crnom serijom poraza i to daje prostora treneru, koji je tamo alfa i omega, da uklopi u sistem i da rezultat bude kakav oni i očekuju", kaže Sedlaček.

Od Bobija puno očekuju i u marketinškom šou-biz smislu, gde se dobro snalazi...

"Osim što je dobroćudni džin, Bobi je i izuzetan karakter i ima izuzetan mentalni sklop za čoveka sa tom visinom. On ima kvalitet da se adaptira na sve, što može da bude i ideja za trenera da to iskoristi. On ima i izuzetnu podršku publike, to je neverovatno i pleni svojom igrom i ponašanjem tamo. S druge strane, ima i iskustvo igranja u toj sredini i može sebe tu da pronađe."

Srpski tim ovog leta postao je i Finiks, koji ima srpskog trenera na klupi. Igor Kokošov, pričali smo o njemu kada je letos dobio taj posao.

Kako vidite njegov tim i šta možemo da očekujemo od njih ove godine?

"Očekujem da će oni sigurno biti bolji nego prošle godine, ne samo zbog malog broja pobeda koji su imali već gledajući i malo šire. Znate, i Evropi je uvek interesantniji trener koji je tim uveo iz druge u prvu ligu nego onaj koji je osvojio titulu. Igor ima ogromno iskustvo u ligi, napravio je tim skoro po svojoj želji. Jedino ova turbulencija koja se desila (otkaz generalnom menadžeru sedam dana pred start sezone, prim. aut.), ne znam kako će se to reflektovati. Iako su to bile pripreme, oni su igrali i dobili Golden stejt u gostima i to nije mala stvar. Oni su tim koji ima ambiciju da se dokaže, ima prvog pika sa drafta Deandrea Itona, koji je pokazao da je adaptiran na ono što se igra u ligi", smatra Marin i dodaje:

"Mislim da Igor ima iskustva da proceni situaciju, kada ići dalje i napraviti iskorak koji je potreban da bi se napravilo nešto više. On ima ugovor na tri godine, to je jedan projekat i govori o tome da ima poverenje gazde kluba koji je stao iza njega i siguran sam da će Igor naći način da ostvari ono što se od njega očekuje."

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво