Sedlaček za "Produžetak": Istina o Filinom "procesu"

Gost pete epizode magazina "Produžetak" bio je košarkaški stručnjak i trenutno internacionalni skaut Filadelfije seventisiksers Marin Sedlaček, koji nam je otkrio šta je zapravo popularni "proces", koja je bila ideja Siksersa na proteklom draftu i ko ga je iznenadio svojim potezom. Takođe, govorio je o poziciji evropske košarke u odnosu na američku, kao i o tendenciji stvaranja supertimova u NBA ligi. Uživajte...

Na naše pitanje da li veruje u popularni "proces", Marin se nasmejao i poručio da je to kompleksno pitanje i da bi ga on podelio na nekoliko segmenata.

"Prvo, 2010. došlo je do promene vlasnika, koji su želeli povratak i oživljavanje Filadelfije. Doveden je i novi, mladi generalni menadžer Sem Hinki, koji je dobio zadatak da napravi jednu kompletnu rekonstrukciju, pa posle dve godine njegovog rada više nije bilo igrača koje je zatekao u timu."

"Drugi segment je taj da je analitika prevladala košarku. Pošto je novi generalni menadžer poznat po tome, jer je njegovo čitavo okruženje bilo koncipirano na tim igrama brojki i stvarima koje se uporedo dešavaju", kaže Sedlaček i nastavlja:

"Treći problem, koji je, po meni, doveo do toga da se taj ciklus nazove 'proces', bile su povrede. Tu spada i draftovanje povređenih igrača (Norlensa Noela i Džoela Embida), što je takođe za analizu", otkriva Marin za novi "Produžetak".

"Četvrti segment, koji nikada nije zvanično potvrđen, jeste to, kako oni u Americi vole da kažu, 'tankovanje', odnosno biranje dobrog pika na račun loših rezultata. Tako da ja ne mogu da govorim o procesu, kao što ga oni nazivaju i ne verujem u to, već na to gledam kao na sticaj okolnosti, koje nama kao organizaciji daju dobre pozicije za budućnost", poručuje internacionalni skaut Filadelfije, i nekada trener u Crvenoj zvezdi i Hemoframu.

Sedlaček otkriva da je osnovna ideja Filadelfije pred nedavno održani draft bila da, nakon trejda i dogovora sa Bostonom, uzmu najboljeg plejmejkera (biran Markel Fulc) i igrače koje će moći da ostave da se razvijaju u Evropi (Pasečniks, Bolden i Lesort). On otkriva da su vlasnici bili izuzetno zadovoljni urađenim, pogotovo što su te noći trgovinom pikovima zaradili 5,2 miliona dolara!

Što se samog drafta tiče, kaže da je teško donositi ocene o potezima timova, jer su sve organizacije priča za sebe. Dodaje da ga je lično iznenadio trejd Bruklina i Lejkersa, pre svega zbog Rasela, i kaže da ne bi pričao o trejdu Čikaga i Minesote kao o "pljački", jer još nismo videli šta će, konkretno Batler, doneti na terenu.

O mogućem problemu za evropsku košarku u perspektivi, zbog promena pravila u NBA ligi i razvojnoj Dži ligi (povećanje ugovora), kaže da će ih verovatno biti, ali da nije to toliko dramatično:

"Ja to ne vidim kao neki globalni problem i kao otimanje igrača Evropi, jer se i u samoj Americi događaju neke promene. Jedna od promena je ta da igrači koji budu igrali tu razvojnu ligu platu od 275.000 dolara moći će da zarade samo ako ukupno 45 dana budu igrali u NBA ligi. Druga stvar je razmatranje uvođenja "bejzbol pravila", odnosno da mladi igrači mogu doći u ligu ili direktno posle srednje škole ili tek nakon tri godine na koledžu. Sve to može da utiče na odlazak igrača iz Evrope. Međutim, ovi mladi koji su nedavno odlazili nisu imali velike uloge u Evropi i nisu igrali Evroligu, što znači da nisu toliko i direktno oslabili najjaču ligu. Uz to, Evroliga je novim konceptom napravila dobru stvar, pandan NBA ligi, koji je čak i zanimljiviji za gledanje, ne računajući plej-of", smatra Sedlaček.

Za tendenciju stvaranja supertimova u NBA ligi, kaže da to možda trenutno jeste problem, ali da će se uskoro napraviti novi balans, nadolaskom novih, mladih snaga (Tauns, Vigins, Adetokunbo...).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво