Читај ми!

Priča o dve krivine pred veliku nagradu Katara

Na samo tri trke pre kraja, i uz tek 14 bodova razlike između dvojice glavnih konkurenata, temperatura u jednom od najuzbudljivijih šampionata Formule 1 koje smo gledali u poslednjih petnaestak godina i dalje nastavlja da raste.

Bez obzira na kojoj strani oštre podele po liniji Tim Maks i Tim Luis se nalazili, tokom prethodne sedmice nije bilo moguće izbeći priču o kontroverznom momentu u krivini četiri koji je dodatno produbio jaz između onih koji podržavaju jednog ili drugog vozača.

U zavisnosti od sagovornika, opis onoga što se dogodilo se protezao od "tvrdog, fer trkanja" (Kristijan Horner, Red Bul) pa do "prelaska preko linije onoga što je dozvoljeno" (Toto Volf, Mercedes), uz razumljivo žučniju raspravu i slobodnije korišćenje prideva kada se diskusija prenela na portale.

Čini se da odluka koju su kontrolori trke doneli nije ni malo pomogla da se smire strasti.

Prema njihovom mišljenju "u krivini četiri vozač sa spoljašnje strane je bio dovoljno ispred da je obaveza vozača sa unutrašnje strane bila da ostavi prostora bar za širinu automobila do ivice staze", pa je u skladu sa tim i donesena odluka o 5 sekundi kazne.

Pet sekundi kazne?! Ako mislite da nešto nije u redu sa gornjim citatom to je samo zbog toga što se ne odnosi na odluku kontrolora trke na dešavanja u krivini četiri Velike nagrade Brazila - gde nikakve kazne nije bilo - već na veoma sličan incident u takođe krivini četiri ovogodišnje Velike nagrade Austrije.

Za one koji su zaboravili, Lando Noris je tada dobio 5 sekundi kazne zato što je po mišljenju kontrolora trke isterao sa staze Serhija Pereza (koji će do kraja iste trke dobiti čak dva puta po pet sekundi za isti prekršaj koju je oba puta priredio Šarlu Lekleru).

Kada se vratimo na taj incident u Austriji čini se da je bilo mnogo manje elemenata za kaznu nego što je to bio slučaj u Brazilu - niti je Perez u Austriji bio toliko ispred kao Hamilton u Brazilu, niti je Noris i sam izleteo sa staze na način na koji je to učinio Verstapen, štaviše tokom čitavog incidenta Noris se nalazi na takozvanoj trkačkoj liniji, idealnoj projekciji prolaska kroz tu krivinu.

Ovde pogledajte incident Pereza i Norisa u Austriji.

Nedoslednost prilikom donošenja odluka u Formuli 1? Stvarno šokantno, pomislio bi svako ko nikad nije pratio ovaj sport.

To i dalje ne znači da su u pravu pobornici teorije zavere -makar dok ne uspeju da se dogovore da li je u toku zavera usmerena protiv Hamiltona ili Verstapena - ali još jednom pokazuje koliko je aktuelni sistem odlučivanja o ovakvim i sličnim incidentima nesavršen.

Jer, ako se nepristrasno sagledaju stvari, stvar je veoma jednostavna: Maks je u očajničkom pokušaju da zadrži vodeću poziciju ispred, tog dana superiornog, Mercedesa toliko kasno kočio i u potpunosti promašio teme krivine da nije bilo nikakve šanse da se zadrži unutar belih linija.

Dvadeset jedan bod prednosti koji je u tom trenutku uživao je samo olakšao donošenje tako rizične odlukeali pre nego što ga zbog toga krenemo kritikovati možda bi bilo fer reći da bi se u istoj situaciji slično ponašalo verovatno 99% ostalih vozača.

Ono što odluku onih koji imaju mandat da o tome vode računa najviše čini spornom ipak nije moje ili vaše mišljenje već ono što smo čuli od praktično svakog aktuelnog ili bivšeg vozača koji se oglasio po ovom pitanju.

Tako je recimo Lekler izjavio da će u zavisnosti od konačne odluke (a u momentu pisanja ovog teksta već znamo da Mercedesu nije uvaženo pravo na žalbu) promeniti sopstveni pristup trkanju u sličnim situacijama dok je Huan Pablo Montoja primetio kako Verstapen "nije ni imao nameru" da se održi na stazi iz prostog razloga što mu je sudar išao u prilog.

Srećom po trku u Brazilu, ali i ceo šampionat, odluka o pobedniku je u nedelju umesto u kontrolnoj sobi ipak doneta na stazi i to je najbolji mogući ishod kontroverze koja nam je servirana.

Ipak, namerno isterati protivnika sa staze ne samo da nije u redu već je i veoma opasno pa namostaje da se nadamo da nije uspostavljen pogrešan presedan koji bi u budućnosti mogao da donese mnogo glavobolje.

Jer oni koji mogu da se izdignu iznad pojačanih navijačkih strasti imaju prilike da uživaju u fantastičnoj borbi za titulu koju nam iz nedelje u nedelju priređuju dva asa za volanom i mada toga možda mnogi nisu svesni neće proći mnogo vremena a ova sezona će lagano ući u sećanje kao deo onih "dobrih, starih vremena".

Pred nama je nepredvidljiva završnica na Arabijskom poluostrvu jer se na dve staze (Losail i Džeda) Formula 1 nikad ranije nije vozila, dok je treća (Jas Marina) pretrpela određene izmene koje bi je možda mogle učiniti bitno drugačijom nego do sada. Taman lep dodatni element neizvesnosti za kraj sezone koju ćemo, kako god da se završi, dugo pamtiti.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво