Šest stvari koje treba da znate o Evropskom prvenstvu u rukometu

Utakmicama Srbija – Belorusija u Gracu (RTS1), odnosno Nemačka – Nizozemska u Trondhejmu, u četvrtak će početi Evropsko prvenstvo u rukometu. Najbolji rukometaši sa "Starog kontinenta" boriće se u sledećih 18 dana za titulu evropskog šampiona.

Turnir zajednički organizuju Austrija, Norveška i Švedska i to će biti 14. izdanje Evropskog prvenstva za rukometaše.

Međutim, biće nesvakidašnje po mnogo čemu, a i reprezentacija Srbije će posle uspešnih kvalifikacija učestvovati i pokušati da popravi utisak od pre dve godine, kada je završila takmičenje u drugoj rundi.

Pred vama je šest stvari koje bi trebalo da znate o predstojećem Evropskom šampionatu...

Nova era evropskog rukometa

Kontinentalno prvenstvo u Austriji, Norveškoj i Švedskoj prvi put okuplja 24 reprezentacije. Evropska rukometna federacija (EHF) se krajem septembra 2014. godine na kongresu u Dablinu odlučila za reformu turnira, na kojem je do tada učestvovalo 16 selekcija. Domaćini će biti gradovi Beč, Grac, Trondhejm, Geteborg, Malme i Stokholm, gde će 26. januara biti igrano finale.

Pravila

Navedene reprezentacije biće podeljene u šest grupa po četiri ekipe, odakle će najbolje dve ići u drugu fazu. U slučaju da timovi imaju isti broj bodova, prvo će se gledati međusobni skor, potom gol razlika između izjednačenih timova, pa broj postignutih golova između izjednačenih timova i na kraju, ako bude bilo potrebe, ukupna gol razlika.

Dve najbolje ekipe plasiraće se u takozvanu "glavnu rundu", odnosno novu šestočlanu grupu (u jednu idu selekcije iz grupa A, B i C, dok u drugu upadaju članovi grupa D, E i F).

Bodovi će se prenositi po standardnom sistemu sa prethodnih takmičenja, u polufinale će iz novonastale grupe ići dve proplasirane reprezentacije, dok će trećeplasirane igrati utakmicu za peto mesto.

Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo i Olimpijske igre

Mesta na najvećim rukometnim smotrama su ograničena, pa neće mnogo ekipa sa Evropskog prvenstva moći da obezbedi plasman na Olimpijske igre u Tokiju i Svetsko prvenstvo 2021. u Egiptu. Tačnije, olimpijsku vizu dobiće samo novi prvak Evrope (ako već nije), dok će drugoplasirani i trećeplasirani direktno ići na Svetski šampionat.

Mladi "Orlovi" na velikom ispitu

Reprezentacija Srbije na turnir dolazi u neobičnom raspoloženju – sastav je podmlađen, u pripremnim utakmicama rezultati nisu bili dobri (ubedljivi porazi od Francuske i Norveške, pa i Egipta) , a tim je potresao i omanji skandal, zbog načina na koji je pomoćni trener Nedeljko Jovanović dobio otkaz. "Orlovi" će uvodnu fazu igrati u Gracu, gde će im u grupi A protivnici, pored Belorusije, biti još Crna Gora (subota, 18.15) i Hrvatska (ponedeljak, 20.30).

Selektor Nenad Peruničić pozvao je trojicu debitanata na Evropsko prvenstvo, ali veruje da je tim sazreo i da je spreman za veliki ispit.

Ovo će biti peto uzastopno učešće naše selekcije od osamostaljenja, a najveći uspeh reprezentacija Srbije napravila je 2012. godine na domaćem terenu, kada se okitila srebrnom medaljom. Pre toga (2010), kao i na dva naredna (2014. i 2016), završavali su takmičenje u grupnoj fazi, dok su korak više napravili pre dve godine u Hrvatskoj, plasmanom u drugu rundu. Nisu uspeli da je prođu i na kraju su zauzeli 12. poziciju.

Peh srpskih sudija

Nažalost, nismo imali dovoljno sreće da nas, osim rukometaša, predstavljaju i naše najbolje sudije. Krajem avgusta EHF je objavio listu arbitara koji će deliti pravdu na prvenstvu i na njoj se našao srpski par Nenad Nikolić i Dušan Stojković. Međutim, pred kraj godine je potvrđeno da će naše sudije zameniti Letonci Zigmars Sondors i Renars Licis, pošto Nikolić nije uspeo da se oporavi od povrede zarađene u oktobru. Kako je pravilo Evropske rukometne federacije da sudije uvek idu u paru, među 29 ekipa, nažalost, neće biti naše.

Favoriti

Kao i uvek kada su u pitanju velika rukometna takmičenja, u prvi plan se stavljaju selekcije Francuske, Danske, Švedske, Nemačke, Španije... Hrvati takođe čekaju svoju priliku želeći da poprave utisak iz 2018, kada su kao domaći zauzeli tek petu poziciju. Međutim, "vatreni" imaju mnogo problema, pa zbog povreda neće biti Ivana Martinovića, Lovrea Mihića, Frana Milete i Luke Šebetića. Treba napomenuti da je Danska, kao svetski šampion, već obezbedila plasman na Olimpijske igre.

Direktne prenose Evropskog prvenstva u rukometu možete pratiti na RTS-u.

Nikola Đukić (NikolaDjukic43)

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара