"Orlovi" spremni za Alžir

U četvrtak u Švedskoj počinje 22. šampionat sveta za rukometaše na kojem će se do 30. januara takmičiti 24 najbolje reprezentacije među kojima je i Srbija, drugi put uzastopno pod tim imenom. Srbija će igrati u C grupi u Malmeu sa Danskom, Hrvatskom, Rumunijom, Alžirom i Australijom.

Nakon debakla na Evropskom prvenstvu u Austriji prošle godine, srpski rukometaši i stručni štab državnog tima deluju prilično umereno uoči planetarne smotre, a osim velikog respekta prema rivalima i obećanja da će pružiti maksimum, malo šta su spominjali u izjavama pred put u Švedsku.

Selektor Veselin Vuković, koji je letos prihvatio nezahvalnu funkciju šefa stručnog štaba "belih orlova", već na početku mandata imao je veoma težak zadatak - baraž mečeve sa selekcijom Češke.

Iako su Česi važili za blage favorite, Vukovićevi izabranici uspeli su da ih eliminišu i održe kontinuitet učešća na velikim takmičenjima.

Vuković je tokom priprema isticao da naš državni tim ima kvalitet, ali ga posebno brine podatak da srpski reprezentativci u klubovima ne igraju puno u odbrani.

Pripremni period i kontrolne utakmice pokazali su da je selekcija Srbije na mnogo višem nivou nego pre godinu dana i da su promene koje uneo Vuković koristile timu.

Srbija će u prvoj fazi igrati u C grupi, u Malmeu i Lundu, a rivali će joj biti selekcije Hrvatske, Danske, Rumunije, Alžira i Australije.

Izuzev brojnih ocena da bi eliminacija već na startu Šampionata predstavljala novi debakl za naš rukomet i da Srbija ima realne šanse da se nađe među prve tri ekipe u grupi i plasira se u drugu fazu takmičenja, malo ko se bavi krajnjim dometom reprezentacije na Svetskom prvenstvu.

Svetski i evropski viceprvaci Hrvati posle dužeg vremena odlaze na veliko takmičenje sa nesigurnošću, budući da su se na odlazak selektora Lina Červara nadovezale brojne povrede prvotimaca, pa je veliko pitanje koliko sastav "šahovničara" može u Švedskoj.

Sa povredama važnih igrača uoči starta Prvenstva suočava se i selektor Danaca Ulrih Vilbek, koji ima kompaktnu ekipu i nada se da još jednom može da napravi dobar rezultat.

Kao moguće iznenađenje u C grupi mnogi spominju selekciju Rumunije. Naši istočni susedi posle nekoliko decenija žele da se vrate u svetski vrh i ne kriju visoke ambicije, ali rezultati u pripremnom periodu nisu baš na nivou očekivanja.

Reprezentacije Alžira i Australije mogu da načine neko iznenađenje i "pomrse račune" favoritima, ali je plasman među prve tri ekipe u grupi za njih "preveliki zalogaj".

Ukoliko prebrode drugu fazu, reprezentativci Srbije će u nastavku takmičenja odmeriti snage sa ekipama iz D grupe, u kojoj se nalaze Švedska, Poljska, Južna Koreja, Slovačka, Argentina i Čile.

Šveđani odavno najavljuju da će nova generacija njihovih najboljih rukometaša uraditi sve ne bi li se našla na pobedničkom postolju. Domaći teren, vatreni navijači i dugogodišnji zajednički rad glavni su aduti "tri krune" na Mondijalu.

Grupa u kojoj se nalaze Šveđani nije naročito teška pošto osim Poljaka, koji su u poslednje četiri godine redovno ili na pobedničkom postolju ili veoma blizu osvajanja odličja, neće imati dostojnih rivala.

Tradicionalno najjača azijska selekcija Južna Koreja  i Argentina igraju po pravilu prilično nepredvidivo na velikim takmičenjima, pa se čini da će to biti slučaj i u Švedskoj. Velika nepoznanica je reprezentacija Slovačke, kao i potpuni autsajder Čile, kome je pripala čast da sutra od 20.15 časova u dvorani "Skandinavijum" u Geteborgu susretom sa selekcijom domaćina otvori Mundijal.

Verovatno po kvalitetu najujednačenija je A grupa u kojoj se nalaze čak tri rukometne velesile - svetski, olimpijski i evropski prvak Francuska, uvek neugodna Španija i nekada najbolji tim na planeti Nemačka.

Čini se da ostala tri učesnika nadmetanja u Kristijanštadu i Lundu (Egipat, Tunis i Bahrein) nemaju velike šanse da ugroze evropski trio.

Francuzi u ovom trenutku deluju nepobedivo. Atletski superiorna ekipa u kojoj se već godinama zna svaki detalj u odlično postavljenom sistemu nije na prethodnim takmičenjima imala dostojnog rivala izuzev Hrvatske, sa kojom je odigrala nekoliko izuzetno uzbudljivih duela, ali je uvek trijufmovala.

Španija se, bez obzira na trenutni kvalitet, uvek nalazi u krugu favorita za osvajanje medalje. Stručnjaci tvrde da se na "crvenu furiju" uvek mora ozbiljno računati u borbama za visoki plasman iako rezultati sa poslednjih velikih takmičenja nisu baš za pohvalu.

Nemačka nikako da se vrati u svetski vrh. Trijumf na domaćem terenu 2007. godine bila je "labudova pesma" veoma trofejne generacije "pancera", a Nemci se uzdaju da selektor Hajner Brand ima recept da ih ponovo dovede do odličja.

Egipat i Tunis znali su da prethodnih godina načine prijatna iznenađenja, a jedini pravi autsajder u ovoj grupi je selekcija Bahreina.

U B grupi u Norčepingu i Linčepingu nema izrazitog favorita. Sastav Islanda čine veterani koji i dalje osvajanjem medalja i dobrom igrama "prkose godinama", a glavni konkurenti za lidersku poziciju u grupi biće im reprezentacije Norveške i Mađarske.

U ovoj grupi, osim slabašnog Japana, nalaze se još dve selekcije sa kojima Srbija ima loša iskustva sa prethodna dva takmičenja - Brazil i Austrija.

Nakon prve faze na Šampionatu sveta u Švedskoj po tri najbolje reprezentacije iz svake grupe plasiraće se u razigravanje. Timovi iz A i B grupe igraće u Jenčepingu, a ekipe iz C i D grupe u Malmeu i Lundu. Prva dva tima iz obe grupe plasiraće se u polufinale.

Završne borbe na Mundijalu zakazane su za 28. i 30. januar u Kristijanštadu i Malmeu.

Reprezentacija Srbije počinje takmičenje na Svetskom prvenstvu u Švedskoj, u petak, 14. januara, kada se u 20.45 sastaje sa Alžirom.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво