Читај ми!

ADAS: Teodosić i Popovićeva imali odobrenje nadležnih organa

Antidoping agencija Srbije (ADAS) saopštila je da su srpski košarkaš Miloš Teodosić i odbojkašica Silvija Popović "imali opravdan razlog za korišćenje lekova koji se nalaze na listi zabranjenih doping sredstava", kao i da su imali odobrenje nadležnih organa.

Kapiten košarkaške reprezentacije Srbije Miloš Teodosić i odbojkašica Silvija Popović nalaze se na novoj listi sportista koji su koristili nedozvoljena sredstva, koju je otkrila ruska hakerska grupa Fensi bers.

"Uz adekvatnu medicinsku dokumentaciju, koja je očigledno postojala u oba slučaja naših sportista, odobrenje TUE od strane medicinskih organizacija i eksperata iz ove oblasti ne dovodi se u pitanje", navodi se u saopštenju ADAS-a.

Teodosić je dobio dozvolu za izuzeće za terapeutsku upotrebu (TUE) za lek deksametazon, koji je koristio sredinom januara, dok je Popovićeva dobila TUE za lek prednizolon. Oba leka spadaju u grupu glukokortikoidi.

"U slučaju Miloša Teodosića odobrenje TUE je traženo od Fibe početkom godine, a u slučaju Silvije Popović TUE je prijavljen MOK-u jer se dešavalo u vreme trajanja Olimpijskih igara u Riju. Ovom prilikom napominjemo da su oba terapeutska izuzeća odobrena od strane nadležnih organa", navodi se u saopštenju.

Komentarisanje medicinskih razloga za korišćenje glukokortikoida nije dozvoljeno zbog privatnosti medicinskih podataka, niti je to vidljivo u objavljenim informacijama hakerske grupe.

"Ovim putem naglašavamo kako glukokortikoidi pripadaju supstancama koje se nalaze na zabranjenoj listi pre svega što njihovo učestalo korišćenje može da ima neželjene efekte po mišićno-skeletni sistem sportista i prijava TUE bi trebalo da zaštiti sportistu od njihove neracionalne upotrebe", piše u saopštenju.

ADAS objašnjava da srpski sportisti nisu koristili glukokortikoid u svrhu dopingovanja, već "isključivo terapijski efekat" zbog oporavka usled povrede mišićnog, skeletnog ili nervnog sistema.

"Cilj celog procesa je da se povređen ili bolestan sportista što pre vrati trenažnom i takmičarskom ciklusu uz kontrolisano korišćenje lekova koji se nalaze na zabranjenoj listi, kao i da se sportista oslobodi odgovornosti ukoliko dođe do testiranja i pozitivnog doping rezultata", navodi se u saopštenju.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво