Vek olimpizma u Srbiji

Srpski olimpijski klub je osnovan 1910. godine u redakciji „Novog vremena" na četvrtom spratu hotela "Moskva" u Beogradu. "Otac" srpskog olimpizma bio je tadašnji kapetan Svetomir Đukić. Prve Olimpijske igre na kojima je učestvovala Srbija bile su u Stokholmu 1912. godine.

Osnivanjem Srpskog olimpijskog kluba 23. februara 1910. godine (10. februara po starom kalendaru) začet je olimpizam u Srbiji.

Srpski olimpijski klub je osnovan na inicijativu mladih oficira, mahom školovanih u Francuskoj, među kojima je vodeću ulogu imao kapetan Svetomir S. Đukić uz aktivnu ulogu Vladislava Vlajka Savića, direktora lista Novo vreme".

Srpski olimpijski klub je osnovan u redakciji „Novog vremena" na četvrtom spratu hotela "Moskva" u Beogradu kao prva zvanična olimpijska organizacija Južnih Slovena.

Za direktora je izabran kapetan Svetomir S. Đukić, za sekretare potporučnik Miloš Ilić i student Aleksandar Bodi, za blagajnike drogerista Milosav Jovanović i kapetan Milorad Petrović, a za počasnog predsednika general u penziji Nikodije Stevanović.

Prvi donatori ili veliki dobrotvori, Srpskog olimpijskog kluba bili su "Novo vreme" i Tramvajsko društvo, koji su priložili po 4.000 dinara.

Prema „statutima" Srpski olimpijski klub je osnovan:

a) da olakšava osnivanje viteških društava i sportskih klubova, kao i moralno i materijalno, delom i savetom, pomaže viteška društva i klubove koji postoje;

b) da priređuje zemaljske i svetske olimpijske utakmice i igre,

v) da priređuje putovanja i pešačenja raznih grupa po otadžbini i van nje,

g) da preduzima mere za buđenje i podstrekavanje viteškog duha u narodu.

"Statuti" Srpskog olimpijskog kluba svedoče da on nije osnovan da bio postao deo međunarodnog olimpijskog pokreta jer se za njega nije ni znalo. Tek potkraj 1911. godine, čak godinu dana po osnivanju, Svetomir Đukić beleži: "U vremenu najveće aktivnosti saznalo se da postoji i Međunarodni olimpijski komitet" i tek tada je, po Đukiću sa njim "uhvaćena veza" i pokrenuta akcija za učešće srpskih sportista na Olimpijskim igrama u Stokholmu 1912. i prijem u Međunarodni olimpijski komitet.

Srpski olimpijski klub je pored Središnje uprave imao i okružne, sreske, mesne, pa čak i seoske odbore (ili olimpijske klubove) koji su nicali širom Srbije.

Oni su samostalno ili u saradnji sa Središnjom upravom organizovali „olimpijske utakmice" - Uskršnje, Vidovdanske, Petrovdanske, Miholjske... Takmičilo se u loptanju ili „fusbalu", održavana su konjička takmičenja, „pešačke utakmice", „veslačko-plivačke utakmice", izvođen je i „pentatlon" (rvanje, skok uvis, bacanje kamena, trčanje i gađanje iz puške), bacali su se „sindžirlija", koplje i kamen, skakalo uvis s motkom od bambusove trske i bez nje, vozili su se velosipedi...

Srpski olimpijski klub odnosno Olimpijski komitet Srbije, je osnivanjem nove države 1919. godine postao Jugoslovenski olimpijski odbor, a zatim Jugoslovenski olimpijski komitet i pod tim imenom naši sportisti učestvovali su na svim olimpijskim igrama do 2000. godine. U Atini 2004. učestvovala je misija Olimpijskog komiteta Srbije i Crne Gore (ime promenjeno 3. aprila 2003).

Od 8. juna 2006. Olimpijski komitet Srbije je posle 94 godina ponovo postao predstavnik olimpijskog pokreta i sporta države Srbije, nastavljajući kontinuitet članstva u MOK, koji je započeo Olimpijski komitet Srbije 1912. godine.

broj komentara 0 pošalji komentar