АТЛЕТСКИ ВАТРОМЕТ У ШАНГАЈУ

Шангај – друга станица Дијамантске лиге

Стадион у Шангају домаћин је другог митинга Дијамантске лиге. Прочитајте ко се бори да изађе из сенке Јусеина Болта, чији ће отисак остати најдаљи у песку, и да ли неко може да изненади непобедиве Немце у бацању копља.

Место краља спринта је упажњено. Супериорност светског рекордера Јусеина Болта тешко да ће ко надмашити у ближој будућности, а у трци на 100 метара стартоваће спринтери који су били у његовој сенци.

У најкраћој атлетској дисциплини на отвореном трчаће европски, азијски и амерички прваци. Рис Прескод из Велике Британије, Су Бингтиан из Кине и Кристијан Колеман из САД-а, који је 2017. године поставио светски рекорд на 60 метара са 6.34 секунди.

У неизвесној конкуренцији где сви пријављени такмичари имају у каријерама истрчану трку испод 10 секунди, предност домаћег терена има једино Су Бингтиан који је триумфовао на овом митингу пре две године.

Круну краљице спринта већ носи двострука олимпијска победница.

Елеин Томсон са Јамајке главна је фавориткиња у трци на 100 метара за жене. Са 10.70 секунди има најбрже време, а изненађење би могле да јој приреде Блесинг Окакбаре из Обале Слоноваче која има лични рекорд само девет стотинки спорије од ње и Мишел Ли из Тринидада и Тобага, која је у каријери трчала 10.82 секунди.

Биће то интересантна трка, јер митингом у Шангају све три фавориткиње отварају своју сезону.

Трке преко десет препона

Обожаваоци дисциплина које изискују од атлетичара да држе уједначен ритам између десет препона имаће прилику да их гледају и на 110 и на 400 метара са препонама.

У краћој дисциплини, Јаманчанин Омар Меклауд покушаће четврти пут заредом да победи на овом митингу, а Шпанац Орландо Ортега да трећи пут не изгуби у фото-финишу.

Поред њих још једино Сергеј Шубвенко из Русије има истрчану трку испод 13 секунди, који трчи под неутралном заставом, јер је и даље на снази забрана учешћа руских атлетичара због допинг афере.

Европске препонаше представљају Британац Ендрју Потзи и Милан Трајковић , који је пореклом из Србије, али трчи под заставом Кипра.

На 400 метара са препонама очекује нас трка два кандидата за обарање чувеног светског рекорда Кевина Јанга.

Абдерахман Самба из Катра и Бенџамин Рај из САД-а покушаће да истрче трку испод 47 секунди и приреде највеће изненађење вечери.

Самба је то учинио једном у каријери истрчавши прошле године 46.98 секунди, а Бенџамин има лични рекорд за четири стотинке спорији.

Чије ће копље најдаље летети?

Због Јана Железног мењано је тежиште копља, а нисмо далеко да се то учини и због немачких бацача.

Два од три копљаша из Немачке наступа на митингу. Олимпијски и европски првак Томас Ролер са личним рекордом 93.90 метара и Андреас Хофман, бланилац трофофеја Дијамантске лиге који има хитац од 92.06 метара.

Биће ово прво бацање за њих ове сезоне, а до сјајних даљина гураће их олимпијски првак из Лондона Јулијус Јего, који има други најбољи резултат од свих пријавњених такмичара.

У женској конкуренцији своју надмоћ покушаће да орпавда првакиња Азије Хуихуи Лиу, која је већ бацила ове сезоне копље 67.72 метра и има даљи хитац скоро два метра од свих привљених такмичарки које су бацале ове године.

Скокови с мотком и удаљ

Златна девојка из Грчке, Катарина Стефаниди, која у овом тренутку држи трон олимпијске, светске, европске и дијамантске првакиње такмичи се у дисциплини скок с мотком, међутим нема најбољи резултат у каријери од свих пријављених такмичарки. Њен лични рекорд је 4.91 метра.

Главна супарница јој је Синди Морис из САД-а, која има прескочених тачно пет метара у каријери. Она би могла да искористи пад у форми Стефаниди која је ове године на дворанском европском првенству у Глазгову била четврта.

Николета Кириакополу и Холи Брендшоу са личним рекордима 4.83 и 4.81 метра бориће се са Морис и Стефаниди за статус победнице митинга.

За разлику од претходних дисциплина, у конкуренцији мушкараца у скоку удаљ готово сви учесници су већ скакали ове сезоне.

Најбољи скок има Луво Мајонга из Јужне Африке 8.35 метара, а само пет центиметара мање има Јамајчанин Дамар Форбес.

Европски дворански првак из матра овде године, Милтиадис Тентодлоу скочио је 8.10 метара, 20 центиметара мање од његовог личног рекорда.

Биће занимљиво видети ко ће најбоље искористити одсуство тенутно најбољег скакача у свету, младог Ечеварије са Кубе.

Трка за најбржи круг

Половина пријављених такмичара на 400 метара има у каријери трку испод 44 секунде. Исак Меквала из Боцване и Фред Керли из САД-а трче стаза до стазе, којима се лични рекорди разликује само две скотинке у корист Американца.

Стивен Гардинер са Бахама, враћа се на стазу после повреде, и покушаће да направи изненађење одличним резутатом на почетку сезоне по чему је познат.

Актуелног светског рекордера у овој дисциплини и олимпијског првака Веида Ван Никерка очекујемо у наставку сезоне.

У конкуренцији жена, Салва Еид Насер и тинејџерка Сидни Маклохлин водиће главну борбу за најбже истрчани круг.

Насер је победила ове године на првенству Азије и има најбољи лични рекорд од свих пријављених, а Маклохлиновој ће ово бити прва трка у сезони.

Најбоља у свету ове сезоне Шона Милер-Уибо није пријавила учешће.

Следећи митинг Дијамантске лиге, трећи по реду оржава се 30. маја у Стокхолму.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво