Читај ми!

Зашто Дејан Савић не скаче у базен

Тактика и планирање су изузетно важни, нарочито у спорту, а то су много пута демонстрирали наши ватерполисти и њихов селектор Дејан Савић који ни начин прослављања победе не препушта случају.

Сјајан резултат и прво олимпијско злато у ватерполу за Србију после 28 година, цела репрезентација и стручни штаб у базену, публика у ишчекивању, али селектор "делфина" Дејан Савић ипак не ускаче у базен као ни много пута раније.

 "Желео сам то да урадим у Рију...Али, створила се фама око тога, што ме веома нервира. Смета ми што необавезне ствари излазе у први план, а не оне које се тичу такмичења, играча. У Рију нисам скочио, иако су сви очекивали. Још раније сам одлучио да исценирам неколико догађа да пореметим новинаре, да пишу о неким стварима, а не о ватерполу", рекао је Дејан Савић за рођендански број "Вечерњих новости".

Само селектор "делфина" Дејан Савић зна кроз шта је све прошао откако је децембра 2012. године сео на клупу репрезентације. Притисак за сталним врхунским резултатима, непраштање лошег дана и смена генерација "тресли" су српски ватерполо уз сталне проблеме домаћих клубова.

"Превалили смо много тога преко својих леђа, можда највише ја. Од притисака, од проблема, од свих негативности с којима смо се сусретали, кренувши од седмог места на Светском првеству 2013. у Барселони. Био је то озбиљан шамар који је пре свега освестио мене и нарочито репрезентативце. Можда је играчима на неки начин било лакше јер су имали клупске сезоне изван земље тако да нису гледали шта се догађа овде. А овде је ситуација, колико год је ми улепшавали, алармантна и критична".", објаснио је Савић.

Свестан је да је највећа одговорност са резултатима била на њему. Упозорава да пред свако такмичење, и док не почне, народ око врата њега и његових играча окачи златне медаље, али да није било тако лако у Рију.

"Реално све до Рија нисмо били психички и физички спремни да освојимо прво место. Ова генерација је на СП 2009. у Риму, када су постали прваци света, показала да стварно не преза ни од чега, да се не плаши никога и показала је изузетан квалитет. У Лондону нису сазрели, а после седмог места на СП у Барселони постали су толико доминантни", казао је он и подсетио да је направљен низ од осам узастопних златних медаља.

На питање да Ватерполо савез Србије има лепу репрезентативну и суморну клубску стварност одговара...

"Организација, стручни савет морају да направе стратегију за наредне године, да видимо шта даље. Проблем је што клубови материјално стоје лоше, што је лоша инфраструктура, стистем поделе стрестава, што је струка незадовољна и што нас деца напуштају.

Дугујемо велику захвалност председнику Николићу, премијеру Вучићу, министру Удовичићу, ОКС, јер су створили одличне услове за финансирање припрема репрезентације. Али, клубови немају ту могућност финансирања. С једне стране остварили смо циљ, а с друге је висока цена пропасти клубова. А ако клубови немају будућност - нема је ни репрезентација", оценио је Савић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво