Читај ми!

Ђоковић апсолутни владар тениса – 378. недеља на челу АТП листе

Новак Ђоковић је оборио још један рекорд. Након што се прошлог понедељка изједначио са Штефи Граф по броју недеља на челу листе, од овог је суверени владар светског тениса. Једини је у историји тениса који је успео да 378 недеља проведе на врху.

Новак је оборио још један у низу рекорда и попунио још једну страницу историје тениса. Све у свему, мало је рекорда које Новак није оборио у тенису, а држи оне најважније: број освојених гренд слем турнира 22, број освојених мастерс титула 38, број освојених Завршних турнира 6, највише година завршених на првом месту 7, највише недеља проведених на првом месту АТП листе...

Новак Ђоковић се налази на првом месту АТП листе са 7.070 бодова. Други је, са истим бројем бодова, Шпанац Карлос Алкараз. Међутим, Новак је остао на челу листе јер има освојен већи број бодова на важнијим турнирима. Трећи је Стефанос Циципас из Грчке. Четврту позицију држи Норвежанин Каспер Руд, следе Рубљов, Надал, Фриц, Оже-Алијасим, Руне и Хуркач.

Новак је до сада освојио 22 гренд слем титуле, последњу у Аустралији ове године, када се вратио на прво место АТП листе. Тако се по броју гренд слем титула изједначио са Рафаелом Надалом и предстоји му борба да се и на тој листи осамостали, прилику ће имати већ на Ролан Гаросу, другом гренд слему сезоне.

Трећи на тој листи је Роџер Федерер са 20 титула. Далеко иза на листи су Пит Сампрас са 14, Рој Емерсон са 12 и Бјерн Борг и Род Лејвер са по 11 освојених гренд слемова.

Ђоковић је најуспешнији тенисер на мастерс турнирима. До сада је освојио 38 титула, други на тој листи је Надал са 36, а трећи је Федерер са 28, Новак је једини тенисер који је освојио свих девет мастерс турнира.

Такође, наш тенисер је сваки турнир на којем је тријумфовао освајао барем по два пута у каријери, што се односи и на гренд слемове и на мастерсе, што нико никада није учинио.

Новак је савладао Рафу у финалу "његовог" Ролан Гароса, у вероватно најбољем мечу на шљаци у историји тениса. На Федереровом омиљеном турниру, Вимблдону, три пута је у финалима био бољи од Швајцарца.

Новак има бољи међусобни скор од двојице највећих ривала за титулу ГОАТ – против Надала води са 30:29, а против Федерера тај скор је завршен са 27:23 за нашег аса.

Недавно наш ас је изјавио да ниједан број освојених титула није оптималан.

"Не постоји оптималан број који би задовољио моју глад за гренд слем трофејима. Немам крајњи број, ни границу у смислу до које године ћу играти професионални тенис, иако по аутоматизму људи након 30. почињу да постављају питања у свим спортовима, поготово у тенису", рекао је Новак.

Једино што је битно је да је Новак здрав, мотивисан и спреман да покори свет. Од турнира до турнира, па где се заустави...

понедељак, 29. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво