Вимблдон 2019. кроз бројеве – Новакови, Роџерови, Симонини рекорди...

Вимблдонски турнир завршен у недељу донео нам је бројне рекорде, занимљивости, новине... Отворено првенство Енглеске у тенису одржано је 133. пут, а пословично традиционални Енглези и њихови гости уживали су у две седмице врхунског тениса.

Полазимо, наравно, од најбољег. Новак Ђоковић у недељу је освојио пету титулу на вимблдонској трави савладавши у епском дуелу Роџера Федерера у пет сетова.

Новак се тако изједначио са Бјерном Боргом и Лоријем Доертијем на четвртом месту вечне листе освајача вимблдонског пехара. Испред су само Роџер Федерер са осам и Пит Сампрас и Вилијам Реншо са по седам титула.

Финални меч између Ђоковића и Федерера трајао је четири сата и 57 минута, чиме је постао најдужи финални дуел у историји Вимблдона. Такође, први пут у историји победника је одлучио тај-брејк петог сета, који се игра после 24. гема у одлучујућем делу меча.

Новак је трећи пут савладао истог ривала у финалу престижног турнира, истовремено је продужио низ тријумфа над Швајцарцем, којег је побеђивао у последњих пет међусобних дуела.

Најбољи тенисер света постао је први играч старији од 30 година који је одбранио титулу на Вимблдону, а ово му је четврти гренд слем трофеј освојен у четвртој деценији живота, чиме се изједначио са Федерером, Надалом и Родом Лејвером.

Новак је освојио и најдужи поен у историји Вимблдона, бар од кад се рачуна дужина поена 2005. године. Ђоковић и Баутиста-Агут су у једном поену полуфиналног дуела разменили ударце чак 45 пута.

Иако је изгубио финале, Роџер Федерер одиграо је сјајан турнир и показао да и са 37 година важи за једног од најбољих. Швајцарац је постао први играч у историји који је стигао до 100 победа на Вимблдону, али и први којем је пошло за руком да забележи 350 победа на гренд слем турнирима.

Симона Халеп први пут у каријери освојила је турнир у Вимблдону. Румунка је у финалу глатко савладала фаворизовану Американку Серену Вилијамс, у мечу у којем је направила само три неизнуђене грешке (једну форхендом, две бекхендом), што је рекорд у женским финалима.

Посебну пажњу у Лондону на себе је скренула млада Кори Гоф. Американка која је са 15 година у главни жреб дошла из квалификација, постала је најмлађа учесница лондонског турнира.

У прва три кола савладала је Венус Вилијамс, Магдалену Рибарикову и Полону Херцог, да би је у четвртом зауставила каснија победница Симона Халеп.

Још један тинејџер доспео је у жижу интересовања у Лондону. Канађанин Феликс Оже-Алијасим, рођен 8. августа 2000. године, постао је први "миленијалац" који је забележио победу на Вимблдону.

Маркос Багдатис изабрао је 14. наступ на теренима Ол Ингланд клаба за последњи у каријери. Кипранин, који је 2006. године играо полуфинале у Лондону, поражен је у другом колу од Италијана Матеа Беретинија.

Занимљива је прича и о новчићима који су се користили пред женско и мушко финале. Пут од чак 772 километра прешли су новчићи од Лондона до међународне свемирске станице и назад, да би се користили пред почетак финала у мушкој и женској конкуренцији.

Још један интересантан податак – финални меч мушких дублова, у којем су Хуан Себастијан Кабал и Роберт Фарах савладали Николу Маија и Едуара Роже-Васелана са 3:2, трајао је колико и мушко финале, четири сата и 57 минута.

Најдужи меч у конкуренцији дама одиграле су две Словакиње, Каролина Мухова савладала је Каролину Плишкову са 2:1 у сетовима, после три сата и 17 минута тениса.

Најбржи сервис на овогодишњем Вимблдону дело је Ника Кирјоса – 230 километара на сат, док је Серенин сервис био најбржи у конкуренцији дама, 198 километара на сат.

Највише ас удараца одсервирали су Сем Квери (122) и Серена Вилијамс (47), док су највише двоструких грешака направили Беноа Пер (32) и Дајана Јастремска (26).

Чак 782 челенџа затражили су тенисери и само 199 пута били у праву, док су тенисерке захтевале проверу 478 пута и добиле позитиван одговор у 108 случајева.

До следеће године и неких нових рекорда... 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво