Краљице и краљеви тениса на једном месту, а ту је и права принцеза

Јесу данас свој наступ на Вимблдону почињали Роџер Федерер и Рафаел Надал, али програм није обећавао, барем не када су у питању уводни мечеви. Најзанимљивији од свих свакако је био онај који је играо Ник Кирјос са сународником Џорданом Томпсоном, јер су сви чекали да виде да ли је Аустралијанац спреман да избори дуел са Рафаелом Надалом у другом колу.

Кирјос се мучио три и по сата и пет сетова, на крају успео да тријумфује и имаће прилику да понови успех из 2014, када је сензационалном игром елиминисао Шпанца. Надалу сам унапред уписао победу и он је поприлично испоштовао (6:3, 6:1, 6:3 против Јучија Сугите).

Период пре него што су на терене изашли Филип Крајиновић, Ласло Ђере и Ивана Јоровић, искористио сам да се у друштву српских колега прошетам до Аоранги парка, места где тенисери тренирају током турнира.

За разлику од Ролан Гароса где је тренинг центар изван зидина комплекса, Аоранги парк се налази унутар вимблдонског дворишта, смештен иза Хенмановог брда, у близини Терена 1.

Једна од ретких добрих ствари код телевизијских акредитација јесте што на овом месту можете остати колико желите, док штампани и онлајн медији имају максимално 45 минута до сат времена. То је често срећна опција, с обзиром на то да не знате колико ће се тренинзи одужити, али организатори су довољно флексибилни да пусте и који минут преко.

При улазу у Аоранги са десне стране налазе се капије, изнад њих навијачи покушавају да добију аутограм, потом следи украсна фонтана, п зона за загревање (ту није дозвољено снимање), а у наставку су на два нивоа распоређени терени.

У тренуцима када смо улазили, Новак Ђоковић спремао се за тренинг са Јанком Типсаревићем, шалили су се у друштву тренера, док су се у близини њих загревали Јоровићева и Ђере. На турнирима навикнете да често виђате највеће звезде, али је на Вимблдону посебна прича, овде су сви заједно.

Каролина Плишкова, Петра Квитова, Марија Шарапова, Каролина Вознијацки, Роџер Федерер, Рафаел Надал, Марин Чилић... сви су у истом тренутку били присутни.

"Сад и није толика гужва, јуче је било пуније. Мада, сви су поиспадали, можда је то разлог", казао је Стефан Бојић, момак који се бави фристајл тенисом.

Наравно, мислио је на серију изненађења током првог дана.

Новак и Јанко су увелико размењивали ударце, под будним оком тренера Марјана Вајде, Горана Иванишевића и Дирка Хордорфа. Стандардне размене, потом поени и на крају сервис и ритерн. Типсаревић је завршио нешто раније, док је Ђоковић мало дуже остао на терену.

"Тако је бреее", повикао је Јанко – Вајда је погодио ас "против" најбољег тенисера на свету.

У разговору за Спортклуб Типса је признао да воли да пецка великог пријатеља, против којег је, како каже, готово немогуће забити ас. Мени се приближавао добро познати лик.

Горан Иванишевић, легендарни хрватски играч и шампион из 2001. године, нови је члан Ђоковићевог стручног штаба и у интервјуу за РТС говорио је опширно о њиховој сарадњи.

"Желим да уживам у тренутку, ово је један потпуно нови ниво. Да ли ћемо наставити? То је само питање договора", кратак је део онога што ми је Горан испричао.

Камере су биле начичкане на огради, новинари из свих делова света покушавали су да ухвате што боље кадрове, добију неку изјаву или интервју, али је у једном тренутку све стало. Знате онај осећај који једноставно имате да се нешто дешава, иако сте окренути леђима. Таква је сада била ситуација.

Окренуо сам се и видео неколицину радника обезбеђења како се приближавају, док је низ степенице оближњег објекта силазила госпођа у белој хаљини.

Била је то Кејт Мидлтон – војвоткиња од Кембриџа. Интересантно, посетила је Вимблдон без супруга принца Вилијама. Већ неко време се шушка да односи међу њима нису добри, али је то није спречило да обави једну од дужности принцезе – посета најзначајнијем турниру на свету.

Посматрала је мало тренинге, прозборила понеку реч са домаћом надом Џоаном Контом, а онда се упутила на меч Харијете Дарт и Кристине Мекхејл.

Било је време да и ми пакујемо опрему и вратимо се у новинарско уточиште, оно се налази између Централног и Терена број 18. Стигли смо на време да видимо како се Федерер презнојава у свом премијерном мечу, млади Јужноафриканац Лојд Харис му је откинуо први сет, али више од тога није могао и миљеник публике је дошао до победе.

У међувремену, Јоровићева је успешно пребродила прву препреку, за разлику од Крајиновића, који је завршио такмичење.

Сумрак је полако захватао југозападни део Лондона и још један поприлично садржајан дан је био на измаку. Вртешка се наставља у среду, када ћу вам се поново јавити са занимљивим причама из Лондона.

Поздрав!

Никола Ђукић (NikolaDjukic43)

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво