Кошаркашки дерби за сладокусце – борба за трофеј у Купу Радивоја Кораћа

Кошаркаши Црвене звезде и Партизана четврту годину заредом играће у финалу Купа Радивоја Кораћа. Два најбоља и најтрофејнија српска клуба још једном су показала да су без премца у држави, иако су Мега и ФМП скупо продали своју кожу. Благи фаворит у финалу је екипа Партизана, која брани трофеј, али је и показала мање осцилација на Завршном турниру у Нишу.

Као што се очекивало, у финалној борби за "Жућкову левицу" гледаћемо дуел београдских "вечитих" ривала, Црвене звезде и Партизана. Уз мало среће и много проливеног зноја, обе екипе су у полуфиналним мечевима оправдале улогу фаворита против Мега Лекса, односно ФМП-а.

Црвено-бели су савладали Мегу тројком Билија Берона у последњим тренуцима меча, а Американац је по ко зна који пут ове сезоне постао херој екипе Драгана Шакоте.

Ипак, слабости које је Звезда показала у дуелу са младићима које води Дејан Милојевић, неће бити опроштене у дуелу са знатно искуснијом екипом Партизана.

Црно-бели су били бољи од ФМП-а "на мишиће", али некако је изгледало да победа ни у једном тернутку није доведена у питање. Пресудила је знатно "дужа клупа" Партизана, али и искуство које Андреа Тринкијери има у односу на колегу Владимира Јовановића.

Психологија битнија од кошаркашког умећа

Београдски "вечити" ривали четврту годину заредом бориће се за "Жућкову левицу". Пре три године славила је Звезда, док Партизан осваја трофеј последње две.

Свакоме ко иоле прати кошарку јасно је да освајање Купа далеко од главног циља у сезони, нарочито када су у питању најбољи клубови, али освајање престижног такмичења доноси одређене предности, које могу утицати на наставак сезоне.

Психолошки гледано, играчима је много лакше да се боре за важније трофеје, када у џепу већ имају један освојен. Такође, имају значајну предност над ривалом кога су директно елиминисали на путу ка освајању "Левице".

Партизан и Звезда одигали су два меча у досадашњем делу сезоне, а обе екипе славиле су пред својим навијачима. Обе утакмице донеле су добру кошарку, које су љубитељи спорта жељни, за кога год навијали, после деценије препуцавања и којекаквих игара, најчешће ван терена.

Треба истаће да је Звезда била боља у дербију који се играо пре само две седмице, што би требало бити фактор који се не занемарује.

Партизан фаворит у "дуелу без фаворита"

Делује да је у овом тренутку Партизан спремнија екипа - и физички,  и по броју расположених играча.

Звезда се углавном ослања на креативност и шут Билија Берона и Кевина Пантера, који су и у полуфиналном дуелу против Меге били најефикаснији на мечу. Поред тога, Берон је својим тројкама у финишу меча директно утицао на коначан резултат.

Лорензо Браун игра више него променљиво, што је премало од човека од којег се очекивало да буде главна покретачка снага црвено-белог тима ове сезоне. Владимир Штимац доноси велико искуство под кошевима, док је Марко Јагодић Куриџа у последњим мечевима показао велику борбеност, али не превише преко тога.

Партизан је у одличној форми, што је показао у последње време у утакмицама у Еврокупу, али и у борби за прво место у АБА лиги против Будућности.

Црно-бели су изузетно расположени у шуту за три поена, у чему предњачи Маркус Пејџ, док су у последњих неколико мечева, захваљујући повреди Немање Гордића али и напорном раду, форму значајно подигли Огњен Јарамаз и Кори Волден.

Упркос Штимчевом искуству и Оџовој величини, чини се да црно-бели и под кошем имају малу предност, посебно оличеној у присуству Вила Мозлија, који је непрелазна препрека за противничке играче који приђу Партизановом кошу.

У утакмици против ФМП-а пробудио се и Рашон Томас, који је на почетку сезоне био најбољи појединац у црно-белом тиму, али се потом повредио и никако да се врати у форму у каквој би волели да га гледају навијачи Партизана.

Прилика за потенцијалне репрезентативце да се докажу

Дерби је специфична утакмица и због тога што домаћи играчи у обе екипе имају посебан мотив када играју против вечитог ривала. А српски играчи у обе екипе су итекако квалитетни...

Бранко Лазић, Дејан Давидовац, Бориша Симанић и Огњен Добрић са једне, као и Новица Величковић, Раде Загорац, Огњен Јарамаз и Урош Трифуновић са друге играчи су репрезентативног калибра, а дерби је прилика да покажу колико вреде, поштујући чињеницу колико победа у тим утакмицама значи армијама верних навијача.

Селектор Игор Кокошков недавно је објавио први списак репрезентативаца откако је ступио на функцију. На њему се налазе чак четворица кошаркаша Партизана, док су Звездини играчи, због познатог сукоба између Евролиге и Фибе, остали без прилике да обуку дрес са националним грбом.

Ипак, то не би требало да их спречи да дају свој максимум и на тај начин на себе скрену пажњу селектора пред неке следеће акције.

Ниш је већ годинама успешан домаћин турнира на којима се одлучује победник Купа. Град је навикао на навијаче београдских екипа, али и они су навикли на град и на Чаир, који ће још једном исписати страницу српске историје.

Из угла некога ко воли кошарку очекујем спектакл. Можда не превише квалитетну игру, али свакако да два тима у Нишу прикажу све оно што овај спорт чини тако очаравајућим.

Нека победи бољи!

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво