Осморица играча на почетку припрема српске репрезентације

Кошаркашка репрезентација Србије почела је у Београду припреме за квалификације за Европско првенство 2009. године у Пољској, а на првој прозивци селектора Душана Ивковића појавило се осам од укупно 18 играча.

Првом тренингу тима, у дворани "Еко спорт" у београдском насељу Браће Јерковић, присуствовали су Ненад Крстић, Коста Перовић, Бојан Поповић, Зоран Ерцег, Вук Радивојевић, Милош Теодосић, Бојан Крстовић и Бранко Цветковић.

"Основна ствар која нам је потребна у овом тренутку је добар рад. Први тренинзи неће бити толико интензивни, али ћемо како време буде одмицало радити све јаче", рекао је Ивковић новинарима.

Екипи би најкасније до недеље требало да се прикључе Милош Вујанић, Стефан Марковић, Миленко Тепић, Урош Трипковић, Душан Кецман, Новица Величковић, Тадија Драгићевић, Иван Раденовић, Дарко Миличић и Лука Богдановић.

"Квалификације су потпуно другачије од врхунских такмичења. Додатни мотив би требало да нам буде неиграње на Олимпијским играма, посебно када видимо да ће Србија у Пекингу имати много представника. Један од главних задатака биће и стварање култа репрезентације", навео је Ивковић.

"Ова ситуација ме доста подсећа на 1995. годину, када смо до Европског првенства у Грчкој такође дошли преко квалификација, а касније нам је освајање тог турнира отворило пут ка Олимпијским играма у Атланти. Наш дурогорочни циљ и јесу Олимпијске игре 2012. године у Лондону", додао је Ивковић.

Српски кошаркаши ће се у Београду спремати до 10. јула када ће отпутовати у Италију. Прве провере имаће на турниру у Москви од 25. до 27. јула. Потом ће крајем јула и почетком августа учестововати на предолимпијском турниру "Дијамантска лопта" у Кини.

Такмичење у квалификационој Групи А у којој су и Италија, Финска, Бугарска и Мађарска, почеће 20. августа.

"Не очекујем да ћемо у првим утакмицама играти превише атрактивно. Многи играчи су имали напорне сезоне и још су у процесу рехабилитације", истакао је српски селектор.

Ивковић је навео да се Богдановић није појавио на првој прозивци зато што је отпутовао у Бадалону да потпише уговор са Хувентудом.

Српски селектор је додао да је Раденовић отпутовао у САД како би због позива у национални тим отказао постдипломске студије, док је Тадија Драгићевић још повређен. Посебне похвале селектора добио је Ненад Крстић.

"Крстић је врло позитиван пример. Он се појавио на припремама иако још није потписао нови уговор са Њу Џерсијем, а самим тим нема ни осигурање", рекао је Ивковић.

Сам Крстић оценио је да ће му тренинзи са репрезентацијом послужити и као припрема за наредну сезону.

"Имао сам два месеца паузе, тако да ће и мени, али и свима нама, тренинзи добро доћи. Доста сам радио у теретани. Осећам се добро, али још морам да радим на јачању квадрицепса", рекао је Крстић и нагласио да ће апетите екипе задовољити само пласман на Европско првенство.

"Ништа друго не долази у обзир. Екипа је доста подмлађена, али имамо завидну центарску линију. Најбитнији су, ипак, тимски дух и снажна одбрана. Са једне стране је и добро што играмо у квалификацијама, јер су ту лакше утакмице него на Европском првенству, а евентуалним победама стекли бисмо самопоуздање", оценио је Крстић.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(недеља, 06. јул 2008, 12:48) - jeremija [нерегистровани]

najbitnije

Pridružujem se: bravo Dudo! Najviše mi se dopada postavka da je neophodno reafirmisati reprezentaciju, uspostaviti njen kult. Nije sporno da imamo dovoljno dobrih igrača, i ovaj izbor je, po mom mišljenju, dobar. U repezentaciji mogu i treba da igraju samo oni koji je vole i poštuju.

(субота, 05. јул 2008, 18:24) - mirjana [нерегистровани]

?

Nisam zadovoljna, nikako!Procemo mi te kvalifikacije u to sam sigurna, ali mozemo li nesto vise kasnije, ova ekipa to ne obecava!

(уторак, 01. јул 2008, 15:49) - mitar [нерегистровани]

tuga ziva

ni nagovestaja od neceg novog u reprezentaciji, nece nam pomoci ni Duda!

(уторак, 01. јул 2008, 15:08) - Stefan [нерегистровани]

Idemo na prvenstvo !!!

...bravo Dudo majstore!Ova ekipa je pravi potez,ali ukoliko se plasiramo na prvenstvo (a siguran sam da hocemo) mislim da bi morali da ucinimo sve da u ekipu vratimo Pedju,a i Radmana,imali su sjajnu sezonu u NBA,steta bi bilo da ne iskoristimo sjajnu formu u kojoj se nalaze...A Krstic je kralj!