Закон о спорту без подршке

Фудбалски савез Београда одбио је предлог нацрта Закона о спорту који се до петка налази на јавној расправи, уз образложење да се у њему налази низ лоших решења која не могу да унапреде спорт у Србији.

Највећи критичар предложеног закона био је проф. др Божидар Церовић. Он је у исцрпном коментару дао оцену понуђеног предлога закона, који би у скупштинску процедуру требало да уђе током јесени.

Пошто су наши клубови организовани као Удружење грађана, Церовић сматра да они не могу да буду приватизовани као предузећа,

јер би у том случају Агенција за приватизацију на основу нејасних критеријума имала велика овлашћења приликом приватизације одређених клубова.

Према речима Церовића, али и бившег генералног секретара Партизана Жарка Зечевића, бившег судије Врховног суда Србије Зорана Ивошевића и садашњег генералног секретара Партизана Дарка Грубора, решења предложена у овом закону не води бољитку, нити успостављају јасније односе у нашем спорту.

Церовић сматра да закон у целини није добар и затражио је да се он у том облику никако не прихвати.

Мишљење Церовића у потпуности је подржао Зечевић.

"Закон је направљен да би се приватизовали Црвена звезда и Партизан, а не српски спорт у целини. Зато сматрам да његово усвајање мора да се одложи док не буде дорађен и прихватрљив за све. У противном, та два клуба ће се наћи у још у тежем материјалном положају", рекао је Зечевић.

Веома оштар у критици предложеног законског акта био је и Ивошевић, који је рекао да је члан радне групе за израду текста закона, али да као и многи други чланови није учествовао у његовом писању. Он сматра да су писци предлога закона били веома неискрени и да нису отворено рекли шта заправо желе да се њиме оствари.

Председник Одбојкашког савеза Београда Драгољуб Милошевић изнео је податак да се имовина Црвене звезде налази на површини од 16, а Партизана на 12 хектара. Према његовом мишљењу, сврха закона је жеља да се по нејасној формули та два клуба приватизују под истим условима као и сви остали, много мањи и јефтинији спортски колективи у нашој земљи.

Милошевић је изнео и мишљење да држава оваквим текстом предлога закона жели да "замени тајкуне, који владају не само у нашем спорту, него и у друштву у целини".

Сумурајући дискусију, председник Фудбалског савеза Београда Раде Ђуровић рекао је да понуђени текст закона не задовољава фудбалски Београд и затражио од надлежних да се његово усвајање и примена пролонгирају све док се не постигне општи консензус.

Он је такође затражио од предлагача закона, Министарства омладине и спорта, да јавна расправа буде продужена, како би сви заинтересовани могли да дају своје примедбе на предложена решења.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво