Читај ми!

Ко је Тод Боли, наследник Романа Абрамовича на челу Челсија

Тод Боли, потомак немачких исељеника у САД, амерички је инвеститор, бизнисмен и филантроп. Сувласник је два кошаркашка и једног бејзбол тима из Лос Анђелеса, а од данас и нови власник лондонског Челсија.

Тод Боли, нови власник Челсија, суоснивач је и извршни директор "Елдриџ индустриз холдинг компаније", а од октобра 2021. године је и вршилац дужности извршног директора "Холивуд форин прес" асоцијације.

Има акције и у бројним медијским компанијама, а власник је и осигуравајуће куће и сувласник неколико компанија из разних области – технологије, прехрамбене индустрије…

Болију ни спорт није стран пошто је сувласник бејзбол тима Лос Анђелес доџерс, док је са Марком Волтером у јулу 2021. године преузео 27 одсто акција Лос Анђелес лејкерса, процењених као трећи највреднији НБА тим вредан 5,14 милијарди долара.

Уочи протекле сезоне, Болијеви Доџерси су платили највећи порез на луксуз, а највише су издвојили и за плате – имали су други највећи платни фонд у историји МЛБ лиге.

Американац није запоставио ни женски спорт, па власничког удела има и у Лос Анђелес спарксима, женском кошаркашком тиму који се такмичи у женској НБА лиги.

Како је спорт са терена одавно прешао и на екране, Боли је власник и фантази спорт компаније "Драфт кингс" и е-спорт организације "Клауд9".

И раније покушавао да купи премијерлигаша

Нови власник Челсија је и раније покушавао да купи клуб у енглеској Премијер лиги, а најближи је био 2019. године, када је дао понуду за Тотенхем. Након понуде од приближно 2,3 милијарде фунти, није постигнут коначан договор.

И Челси је већ био на Болијевом радару, али је Роман Абрамович претходно одбио његову понуду која износила три милијарде долара (2,24 милијарде фунти).

Недавно је био заинтересован да купи и амерички женски фудбалски тим Вашингтон спирит, који се такмичи у Националној женској фудбалској лиги.

"Већина људи покушава да исцеди сваки пени за себе"

Тод је ожењен супругом Кејти, са којом има три сина. Заједно активно учествују у бројним хуманитарним акцијама.

Брачни пар Боли је основао неколико организација које помажу младима и женама, а активни су и у организацијама које се баве проналажењем лека за епилепсију и канцер простате.

Успешни бизнисмен није се либио да открије кључ свог успеха.

"Када преговарам, циљ није да постигнем најбољу понуду за себе, већ за све стране. Већина људи покушава да исцеди сваки пени за себе. Та стратегија им доноси више новца на једном конкретном послу, али не гради поверење и дуготрајне односе", објаснио је Боли.

Абрамовичу се овај пут журило

Иако је прошли пут одбио Болијеву понуду, услед сукоба у Украјини и санкција које је Уједињено Краљевство увело руским олигарсима, Абрамович је сада практично био принуђен да прода клуб под притиском јавности и санкција. Није му помогло ни то што је присуствовао преговорима Кијева и Москве.

Посебна лиценца, коју је Челси добио како би могао да функционише и такмичи се упркос санкцијама које су уведене Абрамовичу, истиче 31. маја и клуб се суочио са могућношћу да престане са радом уколико не буде продат или лиценца не буде продужена.

Абрамович, којем је заплењена имовина, укључујући и Челси, обећао је да неће тражити поврат кредита које је клуб узео током његове ере и да ће сав приход од продаје ићи жртвама рата у Украјини.

Роман Абрамович је купио Челси у јуну 2003. године. У Абрамовичевој ери, плави из Лондона су освојили 19 трофеја – два пута су освајали Лигу шампиона, једном су били светски клупски шампиони, два пута освајали Лигу Европе, два пута УЕФА Суперкуп, пет пута су били шампиони Премијер лиге, пет пута су освојили ФА куп и три пута Лига куп.

понедељак, 27. мај 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије