Они долазе, упозорени сте!

Сигурно су сада већ сви чули за Мбапеа, Рашфорда, Де Лихта, али шта је са онима који се још увек пробијају до првог тима, о онима пред којим је тек тежак, али незабораван пут? Право је време да се чују имена оних који ће у наредних десетак година чинити елиту светског и европског фудбала.

Овде можете прочитати први део приче о најбољим светским талентима.

Ајакс је клуб који се у последњих месец дана спомиње готово у сваком контексту када се говори о фудбалу. "Копљаници" важе за једне од највећих "произвођача" квалитетних младих фудбалера. Поред Де Лихта и Де Јонга, окосницу екипе чине и: Давид Нерес  који има 22 године, као и Дони Ван ден Бек. Долберг и Назрауи који имају по 21. и Онана и Синкгравен који имају 23 године. Велике проблеме Ајакс имаће да их задржи у својим редовима, пошто су за сваког поменутог заинтересовани најбољи европски клубови. Било како било, не сумња се да ће Ајакс наставити да ствара и бруси ове дијаманте.

Барселонина чувена омладинска школа "Ла Масија" традиционално из године у годину нуди прегршт веома занимљивих и талентованих фудбалера. Барсин омладински погон је под константним притиском, јер је произвео имена и играче какви су Ћави, Инијеста, Фабрегас, Педро, Пујол, Гвардиола, Меси... па се очекује да са тим квалитетом и настави.

Иако се редовно помиње како се појављују нови "вундеркидови" и  будући лидери, Барселонина школа је у протеклих неколико година заказала, па је "Блауграна" била приморана да купи младе играче (Малком, Дембеле, Ленгле, Артур), а у први тим доведе неке искусније фудбалере (Видал, Боатенг, Паулињо, Муриљо).

Неколицина играча успела је да упише наступе за први тим и западне за око ове сезонe. "Нови Ћави и Инијеста" говори се за Карлеса Алењу (21) и Рикија Пућа (19). Сматра се да ће овај двојац уколико оправда бар делић очекивања, чинити мотор Барселоне у наредних десет година. Абел Руиз (19) и Рафа Мујица (20) боре се за место будућег нападача, док Муса Ваге (20) и Хуан Миранда (19) претендују да замене Семеда, односно Албу.

Са друге стране, мадридски Реал, познат као клуб који у своје редове доводи најбоље фудбалере и остварене звезде из других тимова, у последњих пар година се озбиљно окренуо улагању у таленте од којих ће направити светске и европске лидере. Најновији пример је сада већ извесна куповина Луке Јовића, српског нападача о којем ћемо се детаљно позабавити у трећем и финалном чланку о фудбалским талентима.

У првом делу текста помињали смо Винисијуса, хитроногог и веома опасног Бразилца али није он једина инвестиција Реала. Мадриђани су заволели јужноамеричко тржиште, где су поред Винисијуса "ископали" и Родрига Гоеша, 18-годишње чудо из Бразила. Родриго је прошао школу Сантоса и велике наде полажу се у овог младог нападача. Реал не сме да заборави на Хакимија (20), који је одиграо одличну сезону у Борусији, али ни на Одегарда (20), младог Норвежанина који је био на позјамицама у Херевену и Витесеу. Ипак, најквалитетнијег младог играча у својим редовима Реал има у детету клуба Марку Асенсију.

Енглески фудбал доживљава ренесансу и чињеница је да енглези раде одличан посао када су у питању млађе селекције. Као и увек акценат је на физичкој спреми, где су заиста отишли корак испред осталих селекција, али у последње време Енглези парирају осталима и по техници. Енглеска има потенцијал да како на репрезентативном, тако и клупском плану буде веома доминантна дуг низ година.

Брустер, Вудборн, Оџо и Камачо представљају будућност Ливерпула.

Рајан Брустер (19) је пажњу на себе привукао на Светском првенству за играче испод 17 година, водивши Енглеску до трофеја постигавши осам голова (најбољи стрелац). Бен Вудборн (19) постао је најмлађи стрлеац у историји Ливерпула постигавши гол са само 17 година и 45 дана. Оџо (21) и Камачо (19) се одлично сналазе и на левој и на десној страни терена, Камачо игра више у средини, док је Оџо крилни фудбалер.

Што се тиче Манчестер јунајтеда, истичу се Мектоминеј, Дало, Чонг... Сва тројица успела су да се домогну првог тима. Мектоминеј (22) је искористио повреду Матића како би га заменио и натерао навијаче да га упореде са српским фудбалером. Дало (20) је будући стартни десни бек, Чонг (19) такође преферира десну страну, али на позицији крила.

Манчестер сити своје наде полаже у Фодена (о којем можете више прочитати у првом делу овде), осим њега, двојица фудбалера могла би у блиској будућности заиграти за први тим ситија, а то су Гомеш и Туизи. Клаудио Гомеш (19) игра у везном реду и већ је добио надимак Канте, због борбености, залагања и дефанзивног умећа коју поседује његов сународник из Француске. Шпанац Набил Туизи (17) игра на позицији нападача, а његов таленат пореди се са оним који поседује Габриел Жезус.

Арсенал је у свом младом погону успео да створи неколико занимљивих играча. Рejс Нелсон (19) је тренутно на позајмици у Хофенхајму и очекује се да ће "каљење" у Бундеслиги донети само добро. Нетланд Мајлс (21) је неко од кога се очекује да буде нови Ремзи, Нкетија (19) се често пореди са Анријем, док Смит Роув (19) игром подсећа на Де Брујнеа.

Челси би због забране довођења фудбалера коју имају могао да састав испуни младим играчима свог погона. Довели су на време Кристијана Пулишића (20) из Борусије који је имао фантастичну сезону, а примарни позез Сарија требало би да буде задржавање Хадсон-Одоиа (18), који је већ показао да је играч вредан стрпљења. Гонзало Игуаин биће враћен са позајмице у Јувентус, а његово место у тиму могао би да попуни Теми Абрахам (21), нападач који је на припремним мечевима заголицао машту "плаваца". Место штопера у наредним годинама биће резервисано за Итана Ампадуа (18), који је већ уписао наступе у Лиги Европе и куп такмичењима.

Италијански фудбал је претпрео можда и највећи ударац у последње две деценије, а један од начина да се врати пут старе славе јесте јака база младих играча. Бразилац Лукас Пакета (21) и дете клуба Патрик Кутроне (21) имају тежак задатак да врате Милан на врх светског фудбала, а помоћ ће имати у Калабрији (19) Пјонтеку (23) и Кесију (22), који су одиграли јаке сезоне.

Интер своју будућност поверава Лаутару Мартинезу. Нападач ће вероватно већ од наредне сезоне у потпуности морати да замени Маура Икардија. Крило Аксел Бакајоко (21) биће експеримент Интера у будућности, док су Шкрињар (24), Балде (24) већ увелико у првом тиму.

Рома може да се похвали квалитетним младим фудбалерима, а више од осталих истичу се Џастин Клајверт (21), син легендарног Патрика о коме не треба трошити превише речи, Ченгиз Ундер (21), и Брајан Кристанте (23) око којих већ сада битку воде бројни клубови.

Федерико Кијеза (21) из Фјорентине и Бентакур (20) из Јувентуса, уз Донаруму и Киена комплетирају листу вансеријских талената из италијанских клубова.

Светски шампион, репрезентација Француске може да се похвали врхунским младим фудбалерима, али оно што је такође за похвалу јесте то што таленти из разних земаља прве кораке у каријери праве у Лиги Један. Кимпембе (23), Ло Селсо (23), Веа (19) И Онгенда (22) су узданице ПСЖ-а, Монако у свом тиму гаји два фантастична нападача какви су Жебел (17) и Пелегри (18), док Ауар (20), Терије (22) и Дембеле (22) чине будућност Лиона. 

Последњи, али не и најмање важни су таленти који наступају у немачкој Бундеслиги. Леверкузен у саставу има три бисера под именом Хаверц (19), Бејли (21) и Брандт (23) и сва тројица су на метама клубова какви су Бајерн, Ливерпул, Сити, Тотенхем, Реал. Алфонсо Дејвис (19), Лукас Маи (19) и Френк Евина (18), уз купљеног Павара (23) и устаљене Гнабрија (23) и Комана (22) чине будућност Бајерна, Упамекано (20) и Вернер (22) су бисери Салцбурга, односно Лајпцига.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи