Они су будућност фудбала, први део

Роналдо и Меси су уникати, чуда која се вероватно никада неће поновити. Привилегија и част је живети у њиховој ери и гледати, тачније уживати у њиховим чаролијама. Питање које се све чешће поставља у свету фудбала је: Може ли ико у будућности играти на њиховом нивоу и ако може, ко би то био, ко су "неки нови клинци"?

Роналдо има 34 године, Модрић и Рамос 33, Кавани и Суарез 32, Меси 31, Агуеро, Левандовски и Озил имају по 30, Азар 29, Гризман 28...

Носиоци игре и лица најбољих клубова на свету улазе полако али сигурно у последњи стадијум у каријери. Иако пружају феноменалне партије и воде своје клубове до великих успеха, поменути фудбалери неће моћи још дуго да играју на највишем нивоу (част изузецима).

Клубови какви су Барселона, Јувентус, Манчестер сити, Реал, Атлетико, Арсенал, Челси и други морали би да траже и производе нове вансеријске играче, који ће бити лидери тима. Поменути клубови су можда то већ и урадили. Десет веома младих играча по разним параметрима, способностима и већ тренутном успеху у тиму издвајају се од осталих и они су:

1. Килијан Мбапе (20) – Иако је у светском врху већ пар година, Килијан их има само 20. Водио је Француску до трофеја на Мундијалу, а Монако и ПСЖ до титуле у француском првенству. Мбапе је врсан атлета, одличан са лоптом, а могућност играња на више позиција га чини идеалним решењем за било који тим на свету. ПСЖ је платио 180 милиона евра да га има у својим редовима, а у следећем трансфер-року ће морати да одбију или прихвате понуде од преко 200 милиона евра.

2. Матијас де Лихт (19) – Тинејџер, а уједно капитен Ајакса, привукао је огромну пажњу на себе након пласмана његове екипе у полуфинале Лиге шампиона. Осим фудбалских, код Де Лихта до изражаја долазе и менталне, људске особине. Веома је зрео иако има само 19 година, прави је пример фудбалера ван терена као и на терену. Холандија и Ајакс поносни су што су изнедрили вероватно будућег најбољег штопера на свету.

3. Џејдон Санчо (19) – Одбачени таленат Манчестер ситија има 19 година, тренутно наступа, иако је то веома блага реч, за Борусију из Дортмунда, са којом је имао сјајну сезону. Санчо је у "клиначким" данима успео да се приближи легендама овог спорта по броју голова у којима је учествовао као стрелац или асистент у једној сезони (32). Џејдон је искористио то што за саиграче има сада већ искусне играче попут Ројса, Гецеа, Алкасера, Вицела, који су му послужили као ментори, али и поред којих је успео да се пробије у лидера екипе.

4. Маркус Рашфорд (21) – Мало тога је било светло у последњем периоду у Манчестер јунајтеду. Рашфорд је једња од њих. Попут Мбапеа, Рашфорда одликује разноврсност у улогама на терену. Често је на крилу, десном и левом, у последње време виђали смо га као напредног нападача који се враћа по лопту и радо учествује у градњи напада, али и у улози оног ретрошпица који ће се рвати са дефанзивцима и бити опасност у контранападу. Има 21 годину, а већ се постава једне екипе каква је Јунајтед не може замислити без њега.

5. Усман Дембеле (21) – Да би поменути Санчо заблистао, потребно је било да се, нажалост, Борусија одрекне другог бисера. Усман Дембеле је пре две сезоне прешао у Барселону за 125 милиона евра. Иако још није показао свој прави сјај и оправдао тај новац, фудбалска јавност верује у "комарца" и "флеша". Надимке је добио због својих физичких особина. Низак је, уског лица и брзих, паклено брзих ногу. У убрзању је премашио Болта (не и у брзини) и то је нешто што је одушевило челнике Барселоне. Такође, "Блауграни" био је неопходан неко ко добро игра обема ногама, а Усман је прави избор, јер на питање да ли је десноног или левоног, ни сам није знао да одговори.

6. Френки де Јонг (22) – Бар још неко време фудбалер Ајакса (од наредне сезоне играће у Барселони), важи за једног од уникатнијих фудбалера виђених у задњих пар деценија. Примарна позиција му је дефанзивног везног играча, ваљда, јер попут Дембелеа ни сам у то није сугиран. Френки је неко ко се не сме окарактерисати једносмерно, једнодимензионално и једноствано. Његова игра покрива читав терен и то без претеривања. Игра и на позицији штопера, левог и десног, али чак и када се нађе у тој улози, не либи се да крене напред, повуче и изнесе лопту и онда комбинује на средини терена, па чак и у последњој трећини. Веома је паметан, у дефанзиви поготово. Па ће често лукавством, постављањем и перцепцијом игре одузети лопту, а не снагом и трчањем. Не би то било превише епохално добро и ништа посебно да он нема креативност и луцидност да у нападу покуша нешто што другима не би пало на памет.

6. Ђанлуиђи Донарума (20) – Име некада може играти улогу у вашем успеху. Италија је добила новог Ђанлуиђија "Ђиђија" на голу. Момак рођен 1999. године је већ четири сезоне на голу Милана, а иако његов клуб нема запажених резултата у последње време, Донарума се наметнуо као кандидат за будућег најбољег голмана света. За земљу са богатом историјом голмана, Донарума није изненађење, али зато јесте "одабрани" којем је "предата бакља".

7. Трент Александер Арнолд (20) – TAA је дете Ливерпула и Енглеске. Савремени десни бек, иако веома млад, одиграо је фантастично за "црвене" ове сезоне, у којој је био битна карика у пласману у финале Лиге шампиона и другог места на табели Премијер лиге. Оборио је рекорд једног бека по броју асистенција у сезони (15) и већ сада је на путу да постане један од најбољих играча на тој позицији.

8. Фил Фоден (18) – Ретки су играчи који могу да се похвале да је Пеп Гвардиола имао толико поверење у њих у тинејџерским данима. Када је Пеп дошао у Сити, помоћници и спортски директор клуба су му рекли да треба да погледа једног клинца. Гвардиола је одгледао тренинг тада 15-годишњег Фодена и рекао: Били сте у праву, ово се не виђа сваки дан. Овај дечко је будућност и Сити је миран наредних бар десет година. Фоден се на средини терена Ситија за минуте борио са многим играчима, од Фернандиња, Де Брујнеа, Силве и Давида и Бернарда, па све до Гундогана. Веома је разноврстан и већ сада прилично комплетан играч. Воли да се убацује напред све чешће, али не заборавља на своје дефанзивне задатке.

9. Моиз Кин (19) – Многи врхунски светски играчи остали су у сенци Кристијана Роналда. Нису успели да се изборе са Роналдовим умећем, егом и медијском пажњом која га прати, што је много уназадило њихове каријере. Млади нападач "старе даме" није један од њих. Сходно годинама и конкуренцији није одиграо превелик број мечева у Јувентусу, али се потрудио да на сваком буде запажен и да се његово име памти. На 14 сусрета ове сезоне постигао је седам погодака, од чега је неколико било у последњим минутима за победу, или су били једини голови на мечу. Кин се осим за место у Јувеу, изборио и за минуте у репрезентацији Италије.

10. Винисијус Жуниор (18) – Попут случаја Рашфорда и Јунајтеда, Винисијус Жуниор је вероватно једна од или једина светла тачка мадридског Реала ове сезоне. Млади Бразилац је далеко од готовог производа, има много ствари на којима треба да поради, али то је "фино брушење". Веома је брз, сјајан са лоптом и права напаст за сваку одбрану на свету. Као главни проблем истиче се завршница у којој му осим концентрације, недостаје и искуства. Сигурно је да ће Винисијус делимично помоћи у попуњавању рупе настале одласком Роналда, а колико ће је добро попунити, зависи од њега самог.

Крај првог дела...

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво